Håndbold

Topjob tvinger dansk succestræner 1300 kilometer væk fra sine børn

Kim Rasmussen flytter fra sine børn i Danmark i fire år for at jagte succes som håndboldlandstræner i Ungarn.

For mange forældre ville det være et mareridt at flytte langt væk fra sine børn i fire år. For håndboldtræneren Kim Rasmussen er det et valg.

Et svært valg, selvfølgelig, men også nødvendigt for at kunne opfylde de store drømme, der fik den 43-årige dansker til at takke ja, da Ungarn henvendte sig med tilbuddet om at blive damelandstræner. 

For kravet fra ungarerne var klart, hvis den danske succestræner og Champions League-vinder ville have jobbet: Han skullle flytte til Budapest.

Det betød samtidig, at Kim Rasmussen skulle forlade sine to børn på 11 og syv år hjemme i Danmark. Alligevel sagde han ja. 

- Det er svært at forlade sine børn og sin familie på den måde, men det er nu, jeg får de her muligheder. Det er nu, jeg skal peake med min karriere, og jeg ved ikke, om jeg får mulighederne igen, hvis jeg takker nej, siger Kim Rasmussen til TV 2 SPORT. 

- Det er sindssygt svært at sætte sig ned og sige, at nu forlader jeg familien. Men jeg har én gang i mit liv sagt nej til noget, hvor jeg fem-seks år efter virkelig fortrød. Og jeg fortryder stadig den dag i dag, siger den danske succestræner, der i sidste sæson vandt Champions League med det rumænske klubhold CMS Bucuresti og tidligere har ført Polens håndboldkvinder i to VM-semifinaler - i Danmark i fjor og to år tidligere i Serbien.

Derfor er det lige nu, han får de jobtilbud, der giver kriller i maven og mange kroner på kontoen.

- Jeg ved ikke, om jeg får de muligheder igen om to år, tre år eller 10 år. Det er nu, de er her, og derfor bliver jeg nødt til at tage nogle beslutninger nu. Det er nu, jeg kan udleve min drøm om en international trænerkarriere, forklarer danskeren.

Han var i dialog med København Håndbold om et trænerjob tidligere på året og kunne være blevet i Danmark - og hjemme hos børnene - hvis han ville. På mange måder en perfekt løsning, for ikke bare skal Kim Rasmussens børn undvære deres far i store perioder, når han flytter til Ungarn. Far og mor er også ved at blive skilt, så børnenes normale liv med mor og far er i forvejen krakeleret.

Men Ungarn-jobbet giver Kim Rasmussen en fordel, han ikke ville have haft som træner i den danske liga, mener han selv. 

- Hvis jeg havde været træner herhjemme, skulle jeg hele tiden arrangere pasning, fordi jeg skal til træning og kamp. Nu er det delt op, så når jeg er væk, er det arbejde, og når jeg er hjemme, er det fuldt fokus på børnene, siger Kim Rasmussen, der regner med at købe mange flybilletter til København i de næste fire år, når han lige har et par dage ledige i kalenderen i Budapest. 

Ikke at han forventer at slappe meget af i sit nye job. Ambitionerne er store. 

- Jeg tager ikke til Ungarn og forlader min familie for at spille om syvende-, ottende- og sjettepladser. Vi skal se, om vi kan komme med helt op og spille semifinaler og om medaljer ved så mange mesterskaber som muligt. Det er ikke nemt, men det er det, vi vil.

- Og det store mål er OL i Tokyo om fire år. Det er langt ude i fremtiden, men det er det langsigtede mål, fastslår Kim Rasmussen.

Derfor har han underskrevet en kontrakt, der gælder helt frem til efter OL i 2020, og han glæder sig til at komme i gang. 

- Det er spændende, om vi er det rigtige match. Det er spændende, om jeg kan udføre nogle af de samme mirakler med Ungarn, som jeg gjorde med Bukarest sidste år - og også med Polen. Det er rigtig spændende at gå ind i, siger Kim Rasmussen til TV 2 SPORT. 

Den første store opgave for Kim Rasmussen som ungarsk landstræner bliver EM-slutrunden i Sverige til december, hvor Ungarn er i pulje med Danmark, Montenegro og Tjekkiet.