Håndbold

Pytlick er tilbage: Sådan vil han løfte dansk kvindehåndbold

Den internationale erfaring, Jan Pytlick har med hjem til HC Odense, skal forhåbentlig bruges til at løfte hele ligaen.

Siden 1991 har han som træner gennemtrawlet international tophåndbold for alle de erfaringer, han har krydset på sin vej.

Blå bog Jan Pytlick

Født: 5. juni 1967

Bor på Thurø og er udlært murer

Trænerkarriere:

GOG's kvinder (1991-1995) - to gange DM-guld

Team Esbjergs herrehold (1995-1997)

GOG's herrehold (1997-1998) - DM guld

Det danske kvindelandshold (1998-2005)

Det danske kvindelandshold (2007-2014)

Konsulent i den makedonske storklub Vardar Skopje (2015-2016)

HC Odense (2016-)

Medaljer med landsholdet:

EM-sølv i 1998

OL-guld i 2000

EM-guld i 2002

OL-guld i 2004

EM-sølv i 2004

VM-bronze i 2013

Først som klubtræner på både herre- og damesiden. Så i adskillige år som dansk damlandstræner. Og senest et år som konsulent i den makedonske storklub Vardar Skopje.

Nu er Jan Pytlick så tilbage i den danske liga som cheftræner for HC Odense, og han har en bagage fyldt med visdom med sig hjem.

Det er dejligt at være tilbage. Jeg glæder mig helt vildt!

Jan Pytlick

- En helt masse erfaring, og nogle opleveler nede fra Balkan med noget mere kynisme og noget hårdere forsvarsspil og de ting er noget, jeg forsøger at få implementeret, fortæller han umiddelbart om de ting, han har tænkt sig at give videre til sit HC Odense-hold.

- Selvom vi ikke spiller med i en international turnering, så vil vi forsøge at udvikle en kultur, hvor vi spiller på internationalt niveau, hvor man virkelig går til stålet, og det er det, jeg ser, der skal til, for at dansk kvindehåndbold løfter sig; at vi får en liga, hvor der spilles på internationalt niveau. Så det bliver meget på fysikken, vi kommer til at spille, uddyber han.

Det er ikke mindst hans ophold i Makedonien hos storholdet Vardar Skopje, hvor succes i Champions League var stort set eneste prioritet, der har gjort ham klogere på, hvad der skal til for at kæmpe med om de største trofæer i verden.

Derfor bliver hverdagen for spillerne i den fynske hovedstad nu helt konkret hårdere, fordi han har set, hvordan tingene bliver gjort på Balkan, hvor kvindehåndbolden blomstrer i disse år.

- Vi har øget træningsmængden markant med to ekstra træningspas om ugen, og det er jo også en omstillingsproces for spillerne og hele klubben, så der er mange ting, vi arbejder med, som skal falde i hak over den næste lange periode.

Håndbold på TV 2

15. september: Nykøbing F. - FC Midtjylland kl. 20.00 på TV 2 SPORT

17. september: BSV - KIF Kolding Kbh kl. 16.10 på TV 2

18. september: Skjern - GOG kl. 19.00 på TV 2 SPORT

19. september: Aalborg - Århus kl 19.30 på TV 2 SPORT

20. september: GOG - TTH kl. 19.30 på TV 2 SPORT

21. september: København - TTH kl. 18.30 på TV 2 SPORT

24. september: Esbjerg - FCM kl. 16.10 på TV 2

25. september: Nykøbing F. - København kl. 19.00 på TV 2 SPORT

26. september: KIF - HC Midtjylland kl. 19.30 på TV 2 SPORT

27. september: Skanderborg - TTH kl. 19.30 på TV 2 SPORT

Se mere ved at klikke her.

Og det er ikke kun træningen og hverdagen for hans egne spiller, der bliver hårdere. Det skal spillet på banen og dermed livet for modstanderne også gerne blive.

- Vi forsøger at komme til at gøre det hårdere, end vi har gjort tidligere. Men hårdt er ikke bare nøgleordet. Det skal være hårdt men smart. Det er jo det, det drejer sig om.

- På den lange bane regner jeg med at få en god effekt. Lige nu kan jeg godt mærke, at vi arbejder på, at folk vænner sig til det. Men på den lange bane tror jeg på, at vi får en god effekt af det. Og det er det, jeg ser, der skal til – både for os men også for alle andre hold – at vi løfter os på træningsmængden. Og selvfølgelig på kvaliteten i alt det, vi går og laver, det er klart.

Dagligdagen i det fynske er altså allerede i fuld gang for Pytlick, der har sin tidligere landsholdsassistent Ulrik Kirkely ved sin side. Men selve kampene, de lader endnu vente på sig, og det er selvfølgelig dem, Jan Pytlick glæder sig til efter ti år uden en direkte tilknytning til den danske liga.

- Det er dejligt at være tilbage. Jeg glæder mig helt vildt. Det er jo mange år siden, og jeg ser frem til det. Det bliver spændende. Ligaen ser meget stærk og jævnbyrdig ud, så det bliver fedt. Det er jo det, der er udviklende for kvindehåndbolden, at vi er så mange hold, der er helt lige. Der er jo reelt ti hold, der kan gå i slutspillet i år, og der er seks pladser at spille om. Midtjylland og Esbjerg er jo nærmest sikre på at gå i slutspiller, så der er fire pladser at spille om for otte hold, så det bliver hårdt for alle, og det er det, jeg synes, bliver spændende, siger Pytlick.

Til- og afgange HC Odense sommeren 2016

Tilgange:
Jan Pytlick (træner)
Susan Thorsgaard (stregspiller) fra FC Midtjylland
Altea Reinhardt (målvogter) fra Roskilde Håndbold
Susanne Madsen (højreback) fra SønderjyskE
Deonise Fachinello (højreback) fra Nykøbing Falster
Jessica da Silva Quintino (højrefløj) fra MKS Lublin (Polen)
Oksana Kiseleva (venstrefløj) fra Rostov-Don (Rusland)
Pernille Johannsen (højrefløj) fra SønderjyskE

Afgange:
Flemming Larsen (træner)
Ditte Vind (målvogter) til Nykøbing Falster
Line Haugsted (venstreback) til Viborg HK
Sarah Iversen (stregspiller) til Nykøbing Falster
Louise Kristensen (højrefløj) til Nykøbing Falster

Ud over træneren selv er der også en god håndfuld andre nye navne i Odense-truppen. Blandt andet et par brasilianere, en russer og en tidligere dansk landsholdsspiller, så der er masser af kvalitet, men også mange nye brikker, der skal sættes sammen.

- Vi har fået mange nye spillere, og vi bygger det op på en lidt anderledes måde, så selvfølgelig vil det tage noget tid. Det er vi fuldstændig opmærksomme på. Men vi håber på at være så godt forberedte, at vi også er klar fra starten af, siger Jan Pytlick.

HC Odense i stort ejendomsprojekt: Pytlick drømmer om toppen

- Vores målsætning i år er at komme i slutspillet. Men på den lange bane – og nu taler jeg flere år frem – der er det jo, at vi vil op og være nogen af de toneangivende i ligaen. Det mener vi, at vi får setuppet til på sigt. Men det er en flertrinsrakket, vi arbejder med. I år skal vi stabilisere os, så vi er dygtige nok til at komme i slutspillet, og de næste år må vi så lægge ekstra lag på, så vi også kontinuerligt vil være med oppe og spille med om de øverste pladser. Det er overordnet visionen for klubben.

HC Odense og Jan Pytlick åbner sæsonen på udebane mod mestrene fra Team Esbjerg på lørdag.

Afstemning

Hvem er din favorit til at blive dansk mester i damehåndbold 2017?