Håndbold

Dommer forklarer: Derfor var der ikke rødt kort og straffekast

Håndboldkampen mellem Randers og Nykøbing Falster fik en dramatisk afslutning, men efter kampen forklarede Per Olesen, hvorfor der ikke var rødt kort.

Med syv sekunder tilbage af kampen mellem Randers HK og Nykøbing F. Håndboldklub stoppede Daniela Gustin et kontraangreb fra udeholdet, da hun rev landsholdsspilleren Kristina 'Mulle' Kristiansen ned.

Fra starten af denne sæson er det blevet ændret i reglerne, så en usportslig optræden i de sidste 30 sekunder giver direkte rødt kort og straffekast til det modsatte hold.

Men det var ikke tilfældet her, mener en af kampens to dommere, Per Olesen.

- Vi må erkende, at der er kommet mange nye regler for os, så vi brugte lidt tid på det. Vi var relativt sikre på, at vi havde ret, men vi havde selvfølgelig lidt tvivl, fordi det var en afgørende kendelse, så vi gik ind og kiggede efter, sagde han til TV 2 SPORT efter kampen, hvor han på sin iPad forklarede.

- Der står her: ”Hvis forseelsen skal omhandle regel 8.5.8.6 – at man bringer modspillerens helbred i fare – så nytter det ikke noget at løfte en 2-minutters udvisning til en diskvalifikation, blot fordi der er tale om de sidste 30 sekunder". Så umiddelbart, vurderet ud fra det her, så mener vi, vi træffer en rigtig beslutning, sagde han videre.

Bliver Kristina Kristiansen ikke frataget muligheden for kontra?

- Jo, det gør hun, og det er derfor, hun (Daniela Gustin, red.) får en 2-minutters.

Hvorfor er I så i tvivl?

- Vi vil jo gerne gøre det rigtigt, og det har været diskuteret meget omkring de nye regler, om det her skal løftes. Og så var der en detalje, som vi brugte meget tid på. Det grønne kort blev afleveret af det gule hold, så diskussionen var også, om der var lagt team-timeout, eller om der ikke var, sagde Per Olesen.

Det er altså håndboldspillereglernes paragraf 8:4 B, der bringes i anvendelse. Denne paragraf fortæller, at "fastholdelse af modspilleren i længere tid eller 'riven ham/hende om kuld'" udløser en 2-minutters udvisning. Altså blot en udvisning og ikke et rødt kort, som inden for kampens sidste 30 sekunder også ville have medført et straffekast.

Efter kampen valgte Nykøbing Falster at nedlægge protest, men den trak de tilbage efter at have hørt Per Olesens forklaring.

Over artiklen kan du høre hele interviewet med Per Olesen, hvor han også forklarer, hvordan det er at være dommer i sådan en situation.