Håndbold

Nykøbing-træner efter dramatik: Nu kan man spekulere i at være usportslig

Træneren for Nykøbing Falster Håndbold mener, at en ny fortolkning af håndboldreglementet åbner for usportslige forseelser på banen.

Onsdagens sene og ellers tætte kamp i kvindernes håndboldliga mellem Randers og Nykøbing Falster havde mere dramatik i de sidste fem minutter end i resten af opgøret.

Nykøbing Falsters landsholdsspiller Kristina 'Mulle' Kristiansen blev revet ned i en kontramulighed med få sekunder tilbage på kampuret og 28-28 på scoringstavlen. En situation, der i manges øjne lignede et straffekast til Nykøbing Falster og et rødt kort til Randers.

Kampens dommere valgte dog, efter et samråd med kampens observatør Henrik la Cour, ikke at give hverken straffe eller rødt kort, og da Nykøbing Falster ikke formåede at udnytte et frikast med to sekunder igen, sluttede kampen uden vinder.

Selvom Nykøbing Falster-træner Niels Agesen ikke så situationen, forstår han ikke dommernes beslutning.

 - Jeg var sikker på, at reglen, hvor man bevidst forsøger at hindre et eller andet i de sidste 30 sekunder; usportsligt, var blevet ændret. Da jeg ikke har set situationen med 'Mulle', kan jeg ikke sige, om den er det ene eller det andet, men så troede jeg, at det var til rødt kort og et straffekast.

Du kan se hele interviewet med Niels Agesen i videoen her

Niels Agesen om dramaet mellem Randers HK og Nykøbing Falster

Nykøbing Falster valgte umiddelbart efter kampen at indgive en protest over dommernes beslutning, for så at trække den tilbage kort efter.

- Det er så åbenbart fordi, at fortolkningen af reglen er blevet lavet om, og det var jeg ikke klar over, forklarer Niels Agesen. 

- Hvis forseelsen er til to minutter tidligt i kampen, så er den det også til sidst - og så har vi ikke noget ud af at fastholde en protest.

I samme ombæring udtrykker Nykøbing Falster-træneren dog skepsis over for den nye fortolkning af reglerne.

- Det, der så desværre er det ærgerlige i det her, er jo, at nu kan man gå ind og lave et professionelt frikast, og så skal dommerne vurdere, at det er usportsligt; altså løfte den derop, før at det kan give et rødt kort og et straffekast. Men de ting, vi var kommet til livs i sidste sæson med den gamle regel, må man så gerne igen nu.

- Jeg synes, det er ærgerligt, hvis vi er trådt skridtet tilbage og de her lidt usportslige ting nu er tilladt; at man skal ud og lave en grov forseelse og at man kan begynde at spekulere lidt usportsligt og lave de her ting, som vi jo var ude over i sidste sæson, som jeg forstod det, slutter Niels Agesen.

Ifølge Dansk Håndbold Forbunds regelfortolker Jørn Møller Nielsen er der dog intet ændret i fortolkningen af reglerne før denne sæson. Denne situation er vurderet ud fra håndboldspillereglernes paragraf 8:4 B, som fortæller, at "fastholdelse af modspilleren i længere tid eller 'riven ham/hende om kuld'" udløser en 2-minutters udvisning. Altså blot en udvisning og ikke et rødt kort, som inden for kampens sidste 30 sekunder også ville have medført et straffekast.

Eneste ændringer - fra forrige sæson til denne - i reglerne om kampens sidste sekunder er, at det forurettede hold i tilfælde af et rødt kort ikke længere kan vælge, om de vil have et straffekast eller ej. Det tildeles nu automatisk i forbindelse med et rødt kort. Og så gælder reglerne nu i kampens sidste 30 sekunder. Ikke i kampens sidste 60 sekunder, som de gjorde i forrige sæson.