Håndbold

Galt eller genialt? Håndboldforbund opfinder ny turnering

Det Internationale Håndboldforbund, IHF, pønser på en ny, stor turnering. Idéen er ikke dum, lyder det fra toppen af dansk håndbold.

Håndboldherrernes rekordliste tæller medaljer ved EM, VM og OL, og snart kan en helt ny af slagens måske føres til protokol. For går det, som IHF ønsker - hvilket det plejer at gøre - fødes i 2017 en ny prestigefyldt landsholdsturnering i herrehåndbold.

Confederations Cup er navnet. Nøjagtigt, som vi kender det fra fodboldens verden, hvor de kontinentale mestre mødes i en form for et mini-VM.

Det fremgår af referatet fra det seneste møde i IHF’s øverste organ, executivekomiteen, hvor præsident Hassan Moustafa præsenterede idéen for sin bestyrelse, der straks besluttede at godkende planerne.

Forslaget er også endt i indbakken hos generalsekretæren i Dansk Håndbold Forbund, Morten Stig Christensen.

- Idéen er ikke så dum, siger han til TV 2 SPORT, men påpeger samtidig, at ”der er indbygget nogle problemstillinger”.

Turneringen, hvis den bliver en realitet, skal bestå af seks hold, der fordeles i to puljer.

Afsnittet, der afslører planerne om etableringen af et Confederations Cup

De to bedste i hver gruppe går videre til semifinalen, hvorfra vinderne mødes i finalen. Altså potentielt fire kampe på fire dage.

- Det er for voldsomt, men det er det, jeg kalder detaljer. Det er nogle tekniske ting, vi kigger på, for selvfølgelig er der ikke nogen, der er interesserede i at spille fire kampe på fire dage, siger Morten Stig Christensen, der understreger, at turneringen skal afvikles på datoer, der i forvejen er afsat til landsholdshåndbold.

Confederations Cup

Den verdens- eller olympisk mester, den forsvarende Europamester, én værtsnation, ét wildcard og to øvrige hold. Formentlig de afrikanske mestre og de asiastiske mestre.

Det efterlader dog endnu en udfordring.

For efter planen skal Confederations Cup spilles hvert andet år i begyndelsen af november, hvilket ramler sammen med det danske håndboldforbunds eget guldæg, turneringen Golden League, som arrangeres sammen med Frankrig og Norge.

- Det kræver nogle drøftelser, fordi det kolliderer med nogle af vores egne interesser, lyder det fra generealsekretæren, der i næste uge mødes med sine norske og franske kollegaer, inden han officielt vender tommelfingeren op eller ned.

Altovervejende er han dog positivt indstillet over for den nye turnering, som er opfundet af marketingfirmaet UFA Sports, der er blandt de førende i at udvinde sportens kommercielle værdier.

UFA Sports lokker med knap 700.000 kr. til IHF for licensen og godt en million kroner til hvert af de seks deltagende lande.

- Det kan jo blive en fantastisk turnering med de forskellige vindere af kontinentale mesterskaber. Vi skal jo også være åbne over for og se nye muligheder, der måske kan brande den absolutte tophåndbold, siger Morten Stig Christensen.

Confederations Cup bliver i første omgang kun for herrerne.