Håndbold

Og dig, Kasper Hvidt, du holder bare din kæft

TV 2 SPORTs håndboldredaktør, Dan Philipsen, mener, at Kasper Hvidt er blevet misforstået i sagen om håndboldens Champions League.

Der er blevet nikket enigt, kraftigt og insisterende blandt deltagerne i dansk håndbolds forsamlingshus i de seneste dage.

Fætter-Kusine festen – for det er jo på godt og ondt, hvad dansk håndbold er – har siden søndag udstødt et af sine medlemmer.

Kasper Hvidt, den skarnsknægt, er blevet forvist fra højbordet. Ingen dessert til dig, kammerat.

Den tidligere landsholdsstjerne har sagt, hvad han mener. Sig mig, hvad bilder du dig ind, Kasper Hvidt?

I et større, glimrende interview i Jyllands-Posten reflekterede 40-årige Hvidt åbent og ærligt om de rystende store problemer, som ham og holdkammeraterne i KIF Kolding København har og har haft i sæsonenes første måneder.

I slutningen af interviewet formastede han sig til at koble sit holds problemer med klubbens øjeblikkelige deltagelse i EHF Cup’en – Europa Cup’ens turnering for de næstbedste. Langt, langt fra Kolding-DNA.

I et svirp med halen slog Hvidt fast, at Champions League-strukturen er forkert. At han har spillet i mesterligaen i 13 år og ikke længere duperes af at spille på de store arenaer. Han har prøvet det 1000 gange. Han vil bare gerne vinde, og derfor passer EHF Cup’en ham godt lige nu, for hans hold er ikke godt nok til at vinde kampe i Champions League. Altså: Sådan har Kasper Hvidt det med at spille Champions League.

Et medie videregav søndag brøkdele af Hvidts citater, men vedkommende journalist havde en dårlig dag på kontoret, for Hvidts nuancer var udeladt, så KIF-keeperen fremstod temmelig unuanceret i historien.

Den gik sin gang i netmedierne og derfra helt forventeligt videre ud på nuancernes øde ø, de sociale medier. Kort efter hang Kasper Hvidt i håndboldfolkets galge. BSV-træner Peter Bredsdorff-Larsen strammede løkken på DR.

Han blev tilmed personlig mod Kasper Hvidt, hvilket ikke klædte den ellers godt begavede og behagelige mestertræner fra BSV. Hvorfor angribe Hvidts person, når manden bare åbnede en diskussion om struktur i en håndbold-turnering?

Kasper Hvidt sagde noget dumt i den artikel. Selvfølgelig skulle han ikke have sagt, at Champions League-deltagelsen i år for BSV ikke bliver sjov. Som den ikke var for KIF Kolding København, da de fik tæv på tæv i sidste sæson. Fire kampe inde i dette års turnering ser det faktisk rigtigt sjovt ud for BSV, og derfor så dé Hvidt-ord ikke for smarte ud.

Journalister – sjovt nok dem med Champions League-rettigheden – var på de sociale medier på Bredsdorffs side, men havde de egentlig læst hele artiklen i Jyllands-Posten? Havde BSV’eren Nikolaj Øris, der udtalte sig på DR? Havde Peter Bredsdorff-Larsen? Jeg tvivler. I kritikken glemte de i hvert fald de nuancer, som HELE artiklen ellers emmede af. I udklip virkede Hvidts ord anstødelige på nogen. Men ikke sat ind i sammenhængen, hvori de oprindeligt blev leveret.

Blandt andet den vitale diskussion, at Champions League i dens nuværende format er en joke. Jeg glædede mig eksempelvis til i søndags at se Paris mod Flensburg. Jeg så 10 minutter inde af 1. halvleg af denne storkamp i den største klubturnering af dem alle. Da havde Flensburg stadig ikke sat førstekæden med Mattias Andersson, Anders Eggert, Thomas Mogensen, Tobias Karlsson og Lasse Svan Hansen på banen. De skulle spares til den næste Bundesliga-kamp.

Hvorfor skulle jeg sidde og bruge min tid på en kamp, som det ene hold tydeligvis ikke spillede for at vinde? Jeg slog over på superligakampen FC Midtjylland-AaB. Se, dét er ødelæggende for håndbolden og 25.000 gange værre end at Kasper Hvidt åbner munden om den.

Ingen – gentager ingen – har i medierne eller på de sociale medier snakket om den skandaløse afvikling af ligegyldighedens kamp i Paris.

I onsdagens udgave af Jyllands-Posten får Kasper Hvidt så endnu et dask. Formanden for Divisionsforeningen, Jens Christensen, siger:

>>Spørgsmålet er, om man ønsker at tale sin sport op, eller om man vil tale den ned. Med Kasper Hvidts udtalelser mener jeg, at han taler håndbolden ned.<<

For at blive i analogien omkring forsamlingshuset, så passer citatet aldeles glimrende på det dilettante.

Har det slået nogen, at Kasper Hvidt rent faktisk bare siger, hvad han mener? Hvorfor diskuterer vi ikke det, Kasper Hvidt siger, i stedet for at diskutere Kasper Hvidt? Jeg synes, at hans holdning er betydeligt vigtigere end Kasper Hvidts. Og det synes han med sikkerhed også selv.

Denne sag viser igen, at man i det offentlige rum skal holde sin kæft, hvis man ikke deler flertallets holdning. Vi må gerne være åbne og ærlige om følelser, om smerte og kærlighed. Vi hylder hinanden for modet til at stå frem, når noget gør ondt eller er smukt. Men skam over den, der bruger sin plads i offentligheden på at sige noget, vi ikke er enige i.

Efter denne klumme bliver jeg formentlig på de sociale medier beskyldt for at være Kasper Hvidt-fan.

Efter de seneste dage er jeg hverken mere eller mindre fan af Peter Bredsdorff-Larsen, Kasper Hvidt eller Jens Christensen. Jeg er fan af retten til at sige, hvad man mener.