Mikkel Hansen: Fjern et EM eller VM

H√•ndboldlandsholdets st√łrste stjerne Mikkel Hansen ville gerne have f√¶rre slutrunder i OL-√•r.

Landstræner Gudmundur Gudmundsson er blevet ramt af afbud fra en række store navne til EM-kvalifikationskampene mod Letland og Holland i denne uge.

Der er tale om såvel skader som slidte spillere, som efter manglende ferie på grund af OL i Rio har spillet et hav af kampe i deres ligaer og Champions League.

Seneste afbud kom fra Rhein-Neckar Löwen-spilleren Mads Mensah Larsen, og efter afbuddet appellerede han til muligheden for at aflyse en slutrunde i OL-år, således at spillerne undgår tre slutrunder på 13 måneder.

Et forslag, som PSG-stjernen Mikkel Hansen hilser velkommen.

- Jeg så meget gerne, at der blev skåret ned på slutrunder. Men sådan tror jeg ikke, man ser på det; for eksempel hos DHF, siger Mikkel Hansen til TV 2 SPORT.

- Vi har tusind gange snakket om, at der er for mange kampe, for meget at se til og for mange rejser. Det eneste, der sker, er, at der kommer endnu flere kampe. Reaktionen ser man efterh√•nden; at der er flere og flere, der melder fra, og det er vel ikke det, man vil opn√•. Man vil ikke opn√•, at mange af de dygtige spillere bliver n√łdt til at sige fra, fordi deres kroppe ikke kan holde til det.

Forventeligt med afbud

Dansk Håndbold Forbund erkender, at det er en ærgerlig situation med mange afbud. Omvendt er det 'forventeligt

- Vi kan nok ikke g√łre noget for ikke at st√• i situationen, men man kan kalkulere med, at der kommer nogle afbud, eller at nogle skal have pause. Man m√• acceptere, at man ikke kan stille med det allerbedste hold, siger Morten Stig Christensen.

- Jeg kan kun se √©n l√łsning her og nu, som alle interessenter kan v√¶re med til, og det er at fors√łge at sk√•ne spillerne der, hvor det er muligt at sk√•ne dem. Der er meget forskel p√• kampene, og ind imellem m√• man respektere, at nu er det en topnation eller en topklub, vi spiller mod, og der stiller vi med det skarpeste hold, og andre gange giver man pause til de h√•rdest belastede spillere i forventning om, at vi har s√• gode spillere fra n√¶ste geled, s√• de kan klare det.

Letland og Holland er langt fra de mest skr√¶kindjagende modstandere i herreh√•ndbold, s√• det kunne v√¶re n√¶rliggende at lade de st√łrste profiler holde fri.

Men sådan ser landstræneren ikke på det.

- Det kan jeg ikke. Hver eneste kvalifikationskamp er meget vigtig, og hver eneste samling er vigtig. Vi skal kvalificere os til EM, og vi m√• tage det alvorligt. Jeg har givet spillerne en ekstra dag fri, og s√•dan im√łdekommer jeg spillerne. Og s√• passer vi p√•, at vi ikke tr√¶ner for meget og i alt for lang tid. Det er det, jeg kan g√łre, siger Gudmundur Gudmundsson til TV 2 SPORT.

Rovdrift på de bedste spillere

Isl√¶ndingen langer i stedet ud efter b√•de den tyske Bundesliga og EHF, som st√•r for Champions League. Han mener, at de g√łr vilk√•rene for landstr√¶nerne i de st√łrste h√•ndboldnationer d√•rlige.

- I den tyske Bundesliga har man truffet en beslutning om ikke at spille med 16 spillere. De spiller kun med 14 spillere. Det er jo meget skuffende for mig og andre, for så kan man ikke styre belastningen hos spillerne. I Champions League har man besluttet sig for at spille flere kampe, og samtidig er kampene blevet sværere, siger Gudmundsson.

Champions League er blevet delt op i to separate gruppespil. De 16 bedste hold m√łdes i to grupper √° otte hold, og s√• er de lavere rangerede hold sammensat i to andre puljer med mulighed for at g√• videre til knockout-fasen for de to bedste hold i hver pulje.

Det betyder, at der er langt mellem de 'nemme' kampe for storholdene; for eksempel består gruppe A af hold som Paris SG, FC Barcelona, THW Kiel, Veszprém og Flensburg-Handewitt.

Og med et hårdt kampprogram oven i mener Mikkel Hansen, at de bedste håndboldspillere blivet presset ud i ekstremerne.

- Der bliver drevet en smule rovdrift, for det er de bedste spillere, der skal spille for at vinde hver eneste gang i ligaen. Det er de bedste, der kommer langt i Champions League, i slutrunder, i pokalturneringer; det er toppen, der bliver virkelig, virkelig overbelastet, siger Mikkel Hansen til TV 2 SPORT.

Torsdag m√łder Danmark Holland i EM-kvalifikationen. En kamp, der kan ses p√• TV 2 fra klokken 20:30.