Håndbold

Fem topkandidater: De kan afløse Gudmundur

En dansker, en spanier, to svenskere og en ny islænding. Det er ifølge TV 2 SPORTs håndboldeksperter topkandidaterne til posten som ny landstræner.

Med Gudmundur Gudmundssons farvel til posten som dansk landstræner skal DHF ud og finde en ny landstræner for det danske landshold.

Ifølge bettingsiden bet25.dk er Nikolaj Jacobsen favorit til at overtage posten som dansk landstræner til odds 2.25. Og det er TV 2 SPORTs håndboldeksperter enige i. 

Både Lars Christiansen og Claus Møller Jacobsen mener nemlig, at den danske træner bliver ny landstræner.

Hvis det skal lykkes at få Nikolaj Jacobsen som dansk landstræner, kræver det dog, at DHF laver om på deres regler, der siger, at en landstræner ikke både må være klub- og landstræner

Samtidig vil det også kræve, at Nikolaj Jacobsens klub Rhein-Neckar-Lowen giver deres træner lov til at dobbeltjobbe. Hvis det ikke sker, kan der meget hurtigt komme andre personer i spil. Her er oddssætterne og TV 2 SPORTs eksperter uenige.

Hos bet25.dk har de nemlig landstræneren for de danske kvinder, Klavs Bruun Jørgensen, som nummer to og THW Kiels mangeårige træner Alfred Gislason som den tredje mest sandsynlige afløser.

Herunder kan du læse, hvem TV 2 SPORTs eksperter tror mest på.

Det oplagte valg - Nikolaj Jacobsen

Claus Møller Jakobsen: - Der er mange ting, der taler for Nikolaj Jacobsen. Han er dansker, han er den mest kvalificerede træner, vi har i Danmark. Han har spillet på landsholdet i mange år. Han kender gamet, han er tysk mestertræner med Rhein-Neckar Löwen. Vellidt af sine spillere og taktisk dygtig. Omvendt er han er på kontrakt med Rhein-Neckar Löwen, fra hvem han kan blive dyr at købe fri. Det ved jeg ikke, om er en situation, der kan løses. Om Nikolaj Jacobsen er interesseret i at opgive det eller måske dobbeltjobbe. Og om DHF vil tillade, at han eventuelt er træner to steder. Det er sådanne problematikker, der skal løses.

Lars Christiansen:  - Der er ingen tvivl om, at favorit nummer ét er Nikolaj Jacobsen. Han er forholdsvist ung i gamet, men han har allerede vundet et dansk mesterskab med Aalborg og et tysk mesterskab med Rhein-Neckar Löwen som den første dansker nogensinde i Bundesligaen. Det er altså ikke bare noget, man gør. Det er dog uvist, om han kan komme ud af sin kontrakt med Rhein Neckar Löwen, hvor han lige har forlænget til 2020. Eller om han alternativt kan få lov til at dobbeltjobbe, så han beholder sit job som tysk klubtræner ved siden af landstrænerjobbet. Det kræver, at han får en dygtig dansk assistent, der har fuldstændig indsigt i den danske liga og kan tage ud og se alle de danske ligakampe.

Outsideren - Ljubomir Vranjes

Claus Møller Jakobsen: - Ljubomir Vranjes var en dygtig spiller og har sidenhen bevist, at han også er en dygtig træner. Han har mange af de danske spillere nede i Flensburg, hvor han overraskende vandt Champions League i 2014. Spændende, dygtig træner med kendskab til dansk håndbold. Udfordringerne er lidt de samme som ved Nikolaj Jacobsen. Vranjes er nemlig også kontraktligt forpligtet i en tysk storklub, der ikke bare sådan lige slipper ham.

Lars Christiansen: -  Hvis Flensburg-træneren kan blive købt ud af sin aftale og er interesseret eller kan dobbeltjobbe, så får man en træner, der er totalt grundig, og han er rigtig god til at få det maksimale ud af de spillere, han har. Vi har ofte klandret Gudmundur for, at det har været meget forudsigeligt og det samme spil. Vranjes har en idé og en filosofi med tingene, men han tør også godt at ændre på det. Og så har han selv spillet over 200 landskampe og har en enorm trænererfaring. Hvis Vranjes skal være dansk landstræner, kræver det, at der er en dansker på sidelinjen som assistent med dansk håndboldtankegang. Samtidig skal DHF være klar til at have en dobbeltjobbende landstræner, og Vranjes skal være klar til at sige farvel til sit elskede Flensburg-mandskab.

Jokerne

Dagur Sigurdsson

Claus Møller Jakobsen: - Dagur Sigurdsson er en lidt vild joker. Der går mange rygter om ham for tiden. Både stenrige Paris og landstrænerjob i Japan. Det kan være, han allerede har fremtiden på plads. Ellers skal der handles hurtigt, hvis det skal være ham. Han er en imponerende stor kapacitet. Det, han præsterede med det tyske landshold ved EM i Polen, er noget af det bedste trænerarbejde, jeg nogensinde har set. Vi troede, at det var et tysk B-landshold til EM, men de endte med at vinde det hele. Han var hele tiden et skridt foran, tog chancer og viste tillid til sine folk, selvom der hele tiden kom nye ind på grund af skader.

Valero Rivera López

Lars Christiansen: - Jeg ved ikke, hvordan hans kontraktsituation er hos Qatar. Men i første omgang hed deres projekt OL, som vi nu er på den anden side af. Han har vundet alt med Spanien og før det FC Barcelona. Qatar gjorde han til VM-sølvvindere. Jeg nævner ham som joker, fordi stort set alt, hvad han rører ved, opnår han store resultater med. Men han skal ville det. Danmark er blandt de ultimative landstrænerjobs i verden. Men realistisk set, så bliver det nok meget, meget svært. Han er jo verdens dyreste træner i Qatar. Det vil han ikke kunne være i spidsen for Danmark.

Staffan Olsson

Lars Christiansen: - Han har prøvet alt som spiller og har allerede også en stor trænererfaring både fra Hammarby, det svenske landshold og nu Paris som assisterende. Han taler sproget og vil kunne gøre sig forståelig. Desuden vil han kunne passe godt ind i den danske håndboldforståelse. Men ville kunne få gavn af en dansk assistent ligesom Vranjes.