EM håndbold

Udsigt til dødens pulje: Derfor vil Klavs Bruun ikke tale målsætning

Danmarks landstræner vil helst se på præstationerne, når håndbolddamerne om lidt spiller EM i Sverige.

Hvad er jeres målsætning så?

Det spørgsmål vil vi i pressen rigtig gerne stille, før et dansk landshold drager af sted til en slutrunde, hvor nationens ære skal forsvares.

Så er det nemlig noget enklere efterfølgende at afgøre, om foretagendet har været en succes eller ej. Det er ganske enkelt lettere at fortælle historien om, hvordan det så gik.

Men det spørgsmål bryder damelandstræner Klavs Bruun Jørgensen, der om lidt tager til EM i Sverige med sit landshold, sig ikke om. Han bryder sig faktisk slet ikke om begrebet ’målsætninger’.

- Jeg har altid været stejl i forhold til målsætninger. Jeg synes, det er noget hysterisk noget, man stiller op, for at man så kan blive peget af bag efter, hvis man ikke klarer det, siger han.

Jeg kan ikke bare sige, at selvfølgelig kommer vi da videre fra mellemspillet. Så ville jeg da være så stupid som noget overhovedet.

Klavs Bruun Jørgensen

Truppen til EM 2016 damehåndbold

Målvogtere
Rikke Poulsen, Viborg HK
Sandra Toft, Larvik HK

Stregspillere
Stine Bodholt, Viborg HK
Louise Svalastog Spellerberg, København Håndbold
Kathrine Heindahl, Randers HK

Fløjspillere
Trine Østergaard, FC Midtjylland
Maria Fisker, Randers HK
Fie Woller, FC Midtjylland

Bagspillere
Mette Tranborg, SK Aarhus
Anne Cecilie Dornonville de la Cour, København Håndbold
Anne Mette Hansen, København Håndbold
Line Haugsted, Viborg HK
Stine Jørgensen, FC Midtjylland
Kristina Kristiansen, Nykøbing F. Håndbold
Anna Sophie Okkels, SK Aarhus
Lotte Grigel, Rostov-Don

Spørgsmålet fik Klavs Bruun Jørgensen dog, da han tidligere på ugen forklarede, hvorfor han har udtaget lige præcis den trup, han har valgt til EM. For hvor godt er det danske landshold egentlig? Og hvor langt regner landstræneren selv med, at de kan nå ved EM?

- Jeg forholder mig til, at vi kigger ind i et meget svært mellemspil, siger Klavs Bruun Jørgensen.

Her venter formentlig tre af verdens stærkeste nationer i Norge, Rusland og Rumænien.

- Jeg tror selvfølgelig på, at vi går videre fra puljen, siger landstræneren med tanke på den indledende gruppe, hvor Danmark møder Montenegro, Ungarn og Tjekkiet i kampen om tre pladser i mellemrunden.

Danmarks Gruppe ved EM i damehåndbold 2016

Gruppe C

Montenegro

Ungarn

Danmark

Tjekkiet

Danmarks kampe:

5.december kl. 20.45: Montenegro-Danmark

7. december kl. 20.45: Danmark-Ungarn

9. december kl. 20.45: Danmark-Tjekkiet

Efter indledende runde bliver de tre bedste hold fra Dannmarks pulje parret med tre hold fra gruppe D, som består af Norge, Rusland, Rumænien og Kroatien.

Fra den mellemrundegruppe går to hold i semifinalen.

- Vi kan ikke snakke os ned under Tjekkiet, og det har jeg ingen intentioner om. Men jeg kan bare se på de kampe, vi har spillet – for eksempel mod Ungarn og Montenegro – at der har vi haft det svært. Så dem har vi stor respekt for. Jeg tror, vi kan slå dem, men jeg ved, at det bliver svært.

Danmark mødte senest Montenegro i OL-kvalifikationen i marts måned, og her tabte danskerne med 22-26. Ungarn vandt med 29-22, da Danmark og Klavs Bruun Jørgensen mødte dem ved VM sidste år.

Dødens pulje venter

Klavs Bruun Jørgensen satser altså på en sejr over Tjekkiet, som formentlig vil sikre avancement fra den indledende gruppe. Point mod Ungarn og Montenegro vil derudover give klart bedre danske muligheder i mellemspillet. Fuld plade i indledende runde – altså tre sejre i de tre første kampe – kan sende Danmark over i mellemrunden med fire point.

Men det kan stadig vise sig at være for lidt, vurderer landstræneren. Modstanden i næste turneringsdel er nemlig så hård, at en semifinaleplads stadig vil blive svær at nå.

- Hvis vi så skulle være så dygtige, at vi skulle gå videre med fire point, så kigger vi stadig ind i en pulje, hvor vi sagtens kan ryge uden for top-8. Man kan sagtens tabe de tre kampe mod de tre andre hold. Det er jo dødens pulje, vi ryger ind i i mellemspillet, siger Klavs Bruun Jørgensen.

Puljerne ved EM i damehåndbold 2016

Gruppe A

Sverige
Serbien
Spanien
Slovenien

Gruppe B

Holland
Frankrig
Tyskland
Polen

Gruppe C

Montenegro
Ungarn
Danmark
Tjekkiet

Gruppe D

Norge
Rusland
Rumænien
Kroatien

I mellemrunden parres Gruppe B og B samt Gruppe C og D.

Det er derfor, Danmarks landstræner helst ikke vil tale om en målsætning. For en god præstation af det danske hold kan ende med alligevel ikke at være nok til en god placering.

- Jeg tror selvfølgelig på det, og det har jeg på intet tidspunkt sagt, at jeg ikke gør. Så jeg håber, vi kan vinde en kamp eller to i mellemspillet, men det er altså bare Rumænien, Rusland og Norge, vi skal slå. Så jeg siger, at hvis vi kan snige os ind i top-otte, så er vi allerede et godt stykke på vej. Og hvis nogen kan forklare mig, hvorfor jeg skal se anderledes på det, så lytter jeg.

Bruun Jørgensens sidste bemærkning skal ses i lyset af den seneste Team Danmark- og DHF- målsætning, hvor en ottendeplads er målet, men en 12.-plads er acceptabel.

En 12.-plads kan opnås med bare en enkelt sejr, og de lave resultatkrav har mødt undren fra forskellige eksperter, som for eksempel TV 2 SPORT’s håndboldekspert Trine Nielsen, der forventer mere end en 12.-plads.

- Det vil jeg altid gøre med et dansk landshold, siger hun.

Satser på udvikling på den lang bane

Klavs Bruun Jørgensen ser dog tilbage på sit holds seneste resultater og konkluderer, at hverken han eller nogen andre kan forvente, at Danmark skal tage til EM og slå en række af verdens bedste nationer.

- Det er en erkendelse af, at de resultater, vi selv har leveret, ikke lige bankede i øjnene på mig, som om at vi så bare går hen og slår OL-vinderne, VM-vinderne og nummer tre fra VM, siger han og nævner dermed de tre formodede modstandere i mellemrunden.

- Jeg synes, det med at begynde at sige, at vores hold er til mere og så videre… Vær venlig at forklare mig, hvordan I er kommet frem til den konklusion. Og det er ikke, fordi jeg bare skal sidde og snakke det ned. Jeg vil hellere end gerne vinde. Der er ikke noget, jeg hellere vil. Men jeg kan bare se realistisk, hvordan det er gået os gennem det seneste halvandet år. Og så kan jeg ikke bare sige, at selvfølgelig kommer vi da videre fra mellemspillet. Så ville jeg da være så stupid som noget overhovedet.

Er det derfor, du taler om ’den lange bane’?

- Nu har jeg ævlet ret meget om det her med den fysiske del, og jeg tror på, vi kan blive stærkere. Det, vi kan se nu på vores tests og på pigernes træningsiver, som de skal have stor ros for, det er, at det går fremad. Vi er ikke i mål. Vi kan sagtens blive endnu stærkere, og det skal ikke være et stort tema, men det er noget, der tager tid.

Kan du se en effekt allerede nu?

- Ja, det kan jeg. På nogen af spilleren kan jeg. Og der er stadig nogen, hvor jeg mener, at det kan blive endnu bedre. Et eksempel, jeg kan hive frem, er Stine Jørgensen. Hun gør det rigtig, rigtig godt i Champions League, men jeg tror på, hun kan blive endnu bedre. Jeg tror, hun kan blive så markant, at hun ikke selv forestiller sig det, hvis hun tager et par kilo mere på i muskelmasse. Så får hun lidt ekstra til forsvaret, hvor hun kunne trænge til at være lidt tungere. Og også når hun laver sine finter, som hun er rigtig god til. Der ville hun komme forbi lidt oftere, hvis hun var lidt stærkere. Og det er sådan nogle ting, vi skal arbejde med. Men det tager tid.

Klavs Bruun Jørgensen tror altså på, at han og i særdeleshed de danske landsholdsspillere med et større fokus på den fysiske del af træningen er på vej mod den internationale top.

- Man kan kalde det kulturændring eller alt muligt. Men jeg er lidt træt af, at der bliver skudt på mig, hver gang jeg nævner det. Jeg kan bare se, at spillerne er begyndt at flytte sig nu. Og når man bliver stærkere, så kan man pludselig nogle andre ting, og så kommer selvtilliden også. Og det er jo også en lysende ting for os, at det er ikke det, vi har allermest af.

- Vi har heldigvis en del spillere fra de to topklubber, som gør det godt internationalt, og det håber jeg, at vi kan lukrere på. I hvert fald at de hiver noget selvtillid ind og tror på, at vi kan flytte det i den rigtige retning.

I Klavs Bruun Jørgensens første tid som dansk landstræner er det blevet til en sjetteplads ved VM på hjemmebane i 2015, mens det i marts måned ikke lykkedes at kvalificere sig til sommeren OL i Rio.

Danmark åbner EM mod Montenegro den 5. December klokken 20.45, og du kan følge kampen direkte på TV 2.

Landsholdstruppen

Klik og læs mere om landholdsspillerne

Sandra Toft

Sandra Toft

Født: 18.10.89

Klub: Larvik HK

Foto: DHF

Rikke Poulsen

Rikke Poulsen

Født: 20.04.86

Klub: Viborg HK

Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Anna Sophie Okkels

Anna Sophie Okkels

Født: 23.03.90

Klub: SK Aarhus

Foto: DHF

Maria Fisker

Maria Fisker

Født: 03.10.90

Klub: CSM Bucuresti

Foto: DHF.

Kathrine Heindahl

Kathrine Heindahl

Født: 26.03.92

Klub: Randers HK

Foto: Frank Cilius / Scanpix Denmark

Fie Woller

Fie Woller

Født: 17.09.92

Klub: FCM Håndbold

Foto: TV2.

Lotte Grigel

Lotte Grigel

Født: 05.04.91 

Klub: Rostov Don

Foto: DHF.

Stine Bodholt

Stine Bodholt

Født: 26.03.92

Klub: Team Esbjerg

Foto: DHF.

Mette Tranborg

Mette Tranborg

Født: 01.01.96

Klub: SK Aarhus

Foto: Scanpix.

Kristina Kristiansen

Kristina Kristiansen

Født: 13.07.89

Klub: NFH

Foto: DHF.

Trine Østergaard

Trine Østergaard

Født: 17.10.91

Klub: FCM Håndbold

Foto: DHF.

Louise Svalastog Spellerberg

Louise Svalastog Spellerberg

Født: 01.10.82

Klub: København Håndbold

Foto: DHF.

Stine Jørgensen

Stine Jørgensen

Født: 03.09.90

Klub: FCM Håndbold

Foto: DHF.

Line Haugsted

Line Haugsted

Født: 11.11.94

Klub: Viborg HK

Foto: Scanpix.

Mie Højlund

Mie Højlund

Født: 24.10.97

Klub:  Randers HK

Foto: TV2.

Anne Cecilie de la Cour

Anne Cecilie de la Cour

Født: 08.12.93

Klub: København Håndbold

Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Anne Mette Hansen

Anne Mette Hansen

Født: 25.08.94

Klub: København Håndbold

Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark