Håndbold

Levede et halvt år i mørke: Nu lysner det for sygdomsramt Århus-komet

Emil Nielsen er tilbage på træningsbanen og arbejder mod comeback efter sin meningitis-sygdom.

- Nu kan jeg se lyset, så det er fantastisk.

Sådan siger 19-årige Emil Nielsen siddende i efterårssolen på en bænk på Frederiksbjerg i Aarhus.

Han er glad for at se lyset, fordi han netop ikke har kunnet se det de seneste seks måneder, hvor han på grund af en alvorlig hjernebetændelse har været isoleret på sit værelse. I perioder helt uden lys.

- Min hverdag har jo været fuldstændig sort, kan man sige. Jeg måtte ligge med slukket lys og kunne ikke overskue, hvis der var tændt lys inde på mit værelse, fortæller han om de første uger efter udskrivelsen fra Skejby Sygehus.

Dels har Emil jo været bombet tilbage til stenalderen rent fysisk, og han har en masse, han skal have indhentet der. Herudover kan vi jo se, at han ikke har den samme fornemmelse for og evne til at bedømme, hvor bolden kommer

Erik Veje Rasmussen, træner for Århus Håndbold

I begyndelsen af april fik Århus-målmanden pludselig hovedpine under en fest i familien.

- Lysene generede mig, og da vi så kom hjem, havde jeg en forfærdelig nat, hvor jeg kastede op og havde det virkelig dårligt. Næste dag tog vi til lægen, og jeg blev indlagt med det samme. Da jeg lå der på Skejby, summede det omkring mig med syv-otte læger, tror jeg.

Lægerne frygtede, at Emil Nielsen var ramt af den livsfarlige bakterielle meningitis. I så fald var det ifølge Emil Nielsen selv et spørgsmål om minutter, hvis hans liv skulle reddes.

- Det var ikke sjovt at ligge der. Men det var jo alvorligt, så det var nødvendigt, husker Emil Nielsen, mens en cyklist skramler forbi over brostenene.

Nu kan han heldigvis igen nyde byens liv. Det viste sig nemlig at være den mindre alvorlige virus-forårsagede meningitis, der gav betændelse i hans hjerne. Den er ikke livsfarlig. Til gengæld tager den længere tid at slippe helt af med.

- Jeg har ikke hovedpine mere. Jeg er ikke svimmel mere, siger han her godt et halvt år efter indlæggelsen.

Nu er det ’blot’ hukommelsen, der er ramt. De små aftaler, der får hverdagen til at hænge sammen, forsvinder simpelthen ud af hovedet på ham. Derfor er kalenderen på overarbejde for tiden. Men det er helt normalt, har han fået at vide af lægerne. Og hukommelsesproblemerne skulle gerne fortage sig igen med tiden.

Ville spille semifinale ugen efter

Da han lå der på hospitalet med visheden om, at han ville overleve og formentlig også komme tilbage på håndboldbanen, sagde han til sig selv og sin træner, at han ville spille med et par uger senere, hvis hans holdkammerater kvalificerede sig til DM-semifinalerne.

- Det gjorde de ’heldigvis’ ikke. Så det slap jeg for, siger Emil Nielsen med et smil her godt og vel et halvt år senere.

Århus-holdet kunne nemlig ikke undvære teenage-kometen, der tog hele ligaen med storm i sidste sæson og var en af de absolut bedste målmænd i landet.

Jeg tror godt, at han kan få sig en overraskelse, for jeg håber da på, at jeg skal spille inden da. Men ellers så er februar også målet

Emil Nielsen

Det viste sig dog også, at Emil Nielsens forhåbninger om comeback var temmelig langt fra virkeligheden. Efter et par ugers indlæggelse med kraftig medicinering fik han lov til at komme hjem. Men sygdomsforløbet var ikke forbi. Langt fra.

Her blev han isoleret på sit værelse uden lys eller nogen form for underholdning.

- Det var hårdt. Det var jo kedeligt. Jeg kunne ikke noget som helst. Jeg kunne ikke se TV eller tænde computeren. Jeg kunne ikke tænde lyset. Lidt senere fik jeg lov til at gå ud. Men det var med de der ’flybriller’ for øjnene, så jeg måtte have en ledsager med, for jeg kunne intet se.

Comeback lader vente på sig

Han blev altså totalt mørklagt i flere uger, og vejen tilbage til håndboldbanen viste sig noget længere, end han først havde troet. Og det kan hans træner i Århus Håndbold, Erik Veje Rasmussen også bekræfte.

- Det har jo været synd for Emil, siger han.

- Det har været en lang tur. Da han blev erklæret rask, så troede vi alle sammen, at det ville gå hurtigt fremad, men det viste sig, at der var langt fra at være medicinsk rask og til at neurologerne synes, at det var tilfredsstillende. Så det har været et langt forløb, og jeg tror også desværre, at der er et pænt langt forløb foran os endnu.

- Dels har Emil jo været bombet tilbage til stenalderen rent fysisk, og han har en masse, han skal have indhentet der. Herudover kan vi jo se, at han ikke har den samme fornemmelse for og evne til at bedømme, hvor bolden kommer. Så det bliver spændende at se hen over de næste par måneder, hvor hurtigt det retter sig.

Der er stadig et stykke vej til comeback for Århus-keeperen

Erik Veje Rasmussen har på nuværende tidspunkt, selvom Emil Nielsen er i fuld gang med træningen igen, en plan om, at den unge målmand blot skal satse på at være spilleklar igen til februar, hvor 888Ligaen åbner igen efter VM-pausen.

Emil Nielsen selv er dog en kende mere optimistisk.

- Jeg tror godt, at han kan få sig en overraskelse, for jeg håber da på, at jeg skal spille inden da. Men ellers så er februar også målet. Men det er jo super at blive positivt overrasket, siger målmanden, der efter denne sæson skifter fra Århus til Skjern Håndbold.