Kontra

Misbrugte straffekast overrasker Pytlick: - Vi kommer til at træne det mere

Den danske træner er forundret over antal brændte straffekast i de helt tætte ligakampe. Derfor vil han nu lægge mere vægt på disciplinen i sin klub.

Se Kontra onsdag kl. 22.10 på TV 2 SPORT og TV 2 Play

Straffekast. En mental tvekamp målmand og markspiller imellem, der ofte kan være kampafgørende.

Efter jeg har set alle de her tal og hørt, hvor stor betydning det har, så er det helt klart noget, vi vil lægge vægt på.

Jan Pytlick i Kontra

26 kampe i henholdvis herre- og dameligaen er i denne sæson endt uafgjort eller med en sejr på ét mål.

I de kampe er der skudt 183 straffekast. 48 af dem er brændt. Altså kunne et straffekast i flere af kampene være kampafgørende. Det viser en opgørelse som Håndboldmagasinet Kontra har lavet.

- Det er jeg faktisk forundret over, at det er så meget. Der er ingen tvivl om, at det virkelig er kampafgørende, når man brænder de der straffekast. Og typisk sidst i kampen. Tallene overrasker mig lidt, lyder den umiddelbare reaktion fra Odense Håndbolds træner, Jan Pytlick.

Kontras stikprøve viser blandt andet, at det er en fordel for straffekastskytterne, hvis de kaster bolden til venste for målvogteren og sigter efter enten øverste eller nederste hjørne i målet. Især nederste hjørne til venstre for keeperne i de to ligaer er i forvejen godt benyttet og ikke mindst udnyttet af ligaens straffekastskytter. Hele 28 procent af gangene sender markspillerne nemlig bolden i den retning, og når de gør dét, så scorer de på 90 procent af forsøgene.

Kun i venstre tophjørne er der en bedre udnyttelsesrate for straffekastskytterne, viser Kontras stikprøve. Her er der indtil nu scoret på lige under 93 procent af straffekastene. Men der er så også kun skudt 14 gange deroppe i Kontras opgørelse.

Især ét sted er straffekastskytterne dog skidt kørende i Kontras stikprøve. Om det er i den ene eller anden side af målet, er der nemlig problemer, hvis de kaster bolden langs stolperne og i målmandens midterleje. Bare 52 procent af forsøgende er blevet sat ind der.

Den tidligere kvindelandstræner og nuværende cheftræner hos Odense Håndbold erkender, at hans fokus på netop straffekast er minimal i den daglige træning:

- Det er næsten ingenting. Vi har måske et par gange om året, hvor vi træner det. 

- Man har også nogle eksperter, der skyder. Dem har jeg egentlig bare lagt min tro på, at de kan score på straffekast, uden vi behøver træne det så meget, siger Jan Pytlick i onsdagens udgave af Kontra.

Men det bliver lavet om på fremadrettet.

- Efter den udsendelse her, så vil jeg gå i gang med at tænke mere i det. Både i forhold til mine egne straffeskytter og målmænd. Så vi kommer til at træne det noget mere, siger Jan Pytlick.

Aktuelt nyder 49-årige Pytlick en fjerdeplads i Primo Tours-ligaen med Odense Håndbold.

Tidligere var det kvindelandsholdet, der havde gavn af formaningerne fra fynboen. Men i den legendariske straffeafslutning på OL-finalen i 2004 var Jan Pytlick dog ikke til megen hjælp - se og hør bare videoen her:

Da guldet skulle fordeles ved OL i Athen i 2004 mellem Danmark og Sydkorea kunne landstræner Jan Pytlick ikke holde til at overvære den afgørende straffekonkurrence.