Håndbold

Nyegaard om ny landstræner: - Han stiller krav og er en hidsigprop

Når Nikolaj Jacobsen til sommer tiltræder som dansk landstræner, kunne det ikke blive bedre, mener TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard.

Se et eksklusivt interview med Nikolaj Jacobsen. Det er i SportsCenter ekstra: Danmarks nye landstræner på TV 2 SPORT kl. 17:15.

Danmarks kommende landstræner i håndbold, Nikolaj Jacobsen, kender landsholdstruppen, og denne kender ham.

Det er faktum, efter at Jacobsen de senere år har lært mange af landsholdsspillerne at kende personligt på grund af sit virke som træner, men også som ekspert til de forskellige håndboldslutrunder.

- Han kender dem rigtig godt, og de ved også, hvem han er, og hvad han står for. I mine øjne har Nikolaj den gode egenskab og fremragende evne, at han kan være både ven og chef. Det er der ikke mange, der kan, siger Bent Nyegaard, der er håndboldekspert hos TV 2 SPORT.

Nikolaj Jacobsen er kendt for at være en træner, der kan hidse sig op på sidelinjen, men samtidig kan have et sjovt og venskabligt forhold til sine spillere.

- Han stiller meget store krav og er en hidsigprop, men han er også til nærvær og intimitet. Spillerne får en træner, hvor det er lysende klart, hvad han gerne vil, men han forbeholder sig også altid retten til at have det sjovt, siger Nyegaard.

Det perfekte match

Derfor vurderer Bent Nyegaard også, at Nikolaj Jacobsen er det perfekte match.

Landstrænerjobbet for de danske håndboldherrer er kulminationen på en trænerkarriere, der begyndte i Viborg og senere har ført ham til Bjerringbro-Silkeborg, Aalborg Håndbold og nu Rhein Neckar Löwen.

- Nikolaj er det perfekte sted i karrieren. Han har haft syv-otte år, hvor han har forberedt sig på at blive chef. Jeg kan ikke se, hvordan det kan blive bedre. Det passer perfekt sammen.

Han stiller meget store krav og er en hidsigprop, men han er også til nærvær og intimitet.

Bent Nyegaard, håndboldekspert på TV 2 SPORT

Og det bliver en landstræner, der har fagligheden helt i top. 

- Det vigtigste er selvfølgelig, at han er pivhamrende dygtig, siger Nyegaard.

Har brug for tid

Når den tidligere GOG- og Kiel-spiller tiltræder i jobbet til sommer, har han ikke meget mere end et halvt år, inden han skal forsøge at hive medaljer hjem ved EM i Kroatien, så det er ikke meget tid, han har til at få indført sit koncept. 

- Alle trænere har brug for tid i forhold til det koncept, som de gerne vil udvikle. Han får det problem, som alle landstrænere har. Tiden er der ikke, siger Bent Nyegaard. 

- Han skal være sindssygt godt forberedt. Det han kommer med skal være realistisk i forhold til den tid, han har.

Men Bent Nyegaard mener, at Nikolaj Jacobsen allerede er godt på vej. Han har en klar plan. 

- Nikolaj ved jo 150 procent, hvordan han vil spille håndbold. Og det går han i gang med fra den første dag. Hans erfaring vil fortælle ham, hvor langt han kan gå i forhold til, hvor lang tid han har.

Det ubesvarede spørgsmål

Nikolaj Jacobsen er i øjeblikket ansat som cheftræner i Rhein Neckar Löwen, og det bliver han ved med at være. Det betyder, at han kommer til at dobbeltjobbe, og det er noget nyt i Danmark. 

Hvordan kommer det til at fungere? 

- Det er det ubesvarede spørgsmål. Det er godt nok en ordentlig mængde, man skal i gennem, når man er træner i Bundesligaen og samtidig er dansk landstræner, siger Nyegaard. 

- Det store spørgsmål er, hvordan Nikolaj håndterer den arbejdsmængde. Det er vigtigt med en assistenttræner, der kan klare de vigtige ting her i Danmark.

Bent Nyegaard finder dog optimisme i, at det ikke er noget nyt i Europa. Der er efterhånden mange nationer, som har taget chancen med en landstræner, der samtidig fungerer som træner på klubplan. 

- Når man kigger rundt i Europa, så er der rigtig mange trænere for de forskellige landshold, der har øvet sig på det her. Der er rigtig mange toptrænere i verdenshåndbolden, der dobbeltjobber.

Nikolaj Jacobsens første opgave for Danmark bliver formentlig EM-slutrunden i 2018.

Nikolaj Jacobsens karriere

  1. GOG

   Nikolaj Jacobsen startede sin professionelle karriere i GOG som 18-årig. Her var han medvirkende til at vinde Danmarksmesterskabet i både 1992, 1995 og 1996. I 1997 forlod han Gudme og Danmark til fordel for tyske Bayer Dormagen. 

  2. Landsholdet (spiller)

   Nikolaj Jacobsen fik sin landsholdsdebut tilbage i 1991 og var herefter en af landsholdets bærende kræfter i 139 landskampe, hvor han scorede hele 552 mål. Jacobsen er desuden stadig indehaver af scoringsrekorden i en enkelt landskamp. Den lyder på 15 mål. 

  3. Bayer Dormagen

   I 1997 skiftede Nikolaj Jacobsen de trygge rammer i Gudme ud med Tyskland og Bayer Dormagen, hvor han spillede i en enkelt sæson. Her blev det til 189 mål, men det ændrede ikke på, at klubben røg ud af den bedste række, og så skulle Jacobsen videre. 

  4. Kiel

   I den tyske havneby havde Nikolaj Jacobsen seks succesfulde år, hvor han var med til at vinde den ene titel efter den anden. Han vandt i alt tre tyske mesterskaber, to tyske pokalturneringer, to EHF cup, og så var han med i Champions League-finalen i år 2000, hvor det dog blev til et nederlag. 

  5. Viborg Håndbold

   Da Nikolaj Jacobsen vendte tilbage til Danmark og Viborg blev det i en rolle som spillende assistenttræner. Senere stoppede han sin aktive karriere og skulle derfor kun koncentrere sig om at være assistent. I sin tid i Viborg var Jacobsen med til at hente en DM-sølvmedalje og to andenpladser i pokalturneringen. 

  6. BSV

   I 2007 skiftede Jacobsen Viborg ud med BSV. Han fortsatte med at være assistenttræner, og sammen med Carsten Albrektsen vandt han to sølvmedaljer og en enkelt bronzemedalje i håndboldligaen. 

  7. Aalborg Håndbold

   Da Nikolaj Jacobsen i 2012 skiftede rammerne i BSV ud med Aalborg Håndbold, skiftede han samtidig rolle. Nikolaj Jacobsen blev for første gang cheftræner - og det var med succes. Allerede i sin anden sæson lykkedes det Jacobsen at vinde det danske mesterskab. Sæsonen efter annoncerede han, at han skiftede til Rhein Necker Löwen, men han nåede lige at vinde endnu en DM-medalje til Aalborg. Denne gang af sølv. 

  8. Rhein Neckar Löwen

   Opholdet i tyske Rhein Neckar Löwen har også været et succesfuldt et af slagsen - og det er ikke slut endnu. Allerede i første sæson blev han nummer to i den tyske liga, men det skulle blive bedre. I sæsonen 2015/16 førte Nikolaj Jacobsen sydtyskerne til det tyske mesterskab. 

  9. Landsholdet (træner)

   Nikolaj Jacobsen tiltræder i stillingen som dansk landstræner fra den 6. marts 2017. Jacobsen skal dobbeltjobbe, da han stadig er på kontrakt i Rhein Neckar Löwen. Som landstræner bliver hans fornemste opgave at vinde så mange medaljer som muligt med Danmark.