EM håndbold

Det venter Danmark i EM-premieren: - Montenegro er opdraget til at 'slå ihjel'

Store profiler er væk, men Montenegro kan alligevel blive et hårdtslående bekendtskab for Danmark i første EM-kamp.

Klavs Bruun Jørgensen og Søren Herskind har været på enusædvanlig, umulig videojagt op til håndboldkvindernes EM-premierekamp i aften. 

For selv om vi måske nok lever i en tid, hvor selv den mindste sandwich bliver filmet fra fire vinkler på et frokostbord, har det været tæt på umuligt for det danske trænerteam at opdrive video med Danmarks første EM-modstander Montenegro. 

For det er nærmest et helt nyt hold, der venter Danmark i Malmø Isstation klokken 20.45.

Flere af de største profiler er vraget op til dette EM, og Balkan-nationen i stedet satser på nye og yngre spillere, der skal toppe til OL i 2020. Det nye hold er bare så nyt, at det ikke rigtig har spillet nogen kampe endnu. 

- De har spillet to træningskampe uden tilskuere i lukkede haller, så der findes ikke noget video. De har formentlig noget selv, men jeg tror ikke, de vil give det til os, smiler Danmarks assistenttræner Søren Herskind, der må nøjes med klip med de enkelte spillere fra fx klubkampe i Champions League. 

Men selv om flere af spillerne er nye, forventer Danmark, at i hvert fald én ting bliver som det plejer at være i kampe mod Montenegro. Det bliver et slagsmål. 

- De deler tæv ud i forsvaret og spiller fysisk, så vi skal være klar til at få nogle knubs – og give nogle knubs, for ellers kommer de buldrende, advarer den danske profil Anne Mette Hansen.

TV 2 SPORT's ekspert Trine Nielsen beskriver Montenegro lidt mere direkte:

- De er jo opdraget til at 'slå ihjel'. De kommer med så meget fysik, og i og med at de måske mangler noget spillemæssigt, ved de også, at det er det (fysikken, red.), hvor de har en mulighed, vurderer Trine Nielsen.

- Det er jo ikke, fordi de river armene af folk eller sådan noget, men danskerne skal være klar på det fysiske pres, for de skal møde et hold, hvor alle spillerne er opdraget i den samme skole, hvor de vil dø for deres fædreland. Det er den måde, Montenegro spiller håndbold på, siger Trine Nielsen - og understreger, at 'slå ihjel' ikke nødvendigvis er ment negativt.

- Jeg synes også, at det er fedt, når det danske hold smøger ærmerne op. Jeg vil bare ikke se det danske hold gå over stregen, og det synes jeg nogle gange, at vi ser Montenegro gøre, forklarer den tidligere landsholdsspiller. 

Det er især højrebanken Andrea Klikovac og stregen Suzana Lazovic, der er kendt som tæskepatrulje hos Montenegro. Ved VM sidste år viste Lazovic flere gange sin slemmeste side frem, som du kan se i videoklippet her:

Det er "ældre" profiler som 32-årige Katarina Bulatovic - en af verdens bedste højre backs - og den 30-årige højrefløj Jovanka Radecevic, der sammen med flere andre er sat af det montenegrinske hold. I stedet skal blandt andre den bare 19-årige Djurdjina Jaukovic fra storholdet Buducnost være en af profilerne hos Montenegro. 

- Hun var fuldstændig outstanding som ungdomsspiller, hvor hun kunne score 18-20 mål per kamp. Hun har været en stor del af Budocnost-holdet, men hun mangler at træde i karakter på landsholdet. Jeg tror, det bliver i år, lyder det fra Danmarks tidligere landstræner Jan Pytlick, der under EM er ekspert i TV 2 SPORT's studie. 

Danmark har mødt Montenegro fem gange i betydningsfulde landskampe, tre de tre og vundet to. Seneste møde var i OL-kvalifikationen i marts, hvor Danmark på hjemmebane i Århus tabte med 22-26. 

Danmark og Montenegro spiller klokken 20.45. Se kampen direkte på TV 2 med optakt fra 20.30.