EM håndbold

Klar til håndboldfest? Her er den eneste EM-guide, du behøver læse

Læs overskrifterne - eller dyk ned i uddybningerne for at blive klædt på til EM i Sverige.

EM afholdes for 12. gang, når Sverige 4.-18. juni byder velkommen til de 16 mandskaber i Stockholm, Göteborg, Malmö, Kristianstad og Helsingborg.

Sverige var også EM-vært i 2006, da Norge triumferede foran Rusland og Frankrig. Danmark har vundet mesterskabet tre gange tidligere.

Norge er rekordmester med 6 titler og er igen favorit

Norge giver f.eks. blot pengene 2,5 gange igen som EM-vinder hos Danske Spil, men hold som Rusland, Frankrig, Sverige, Holland og Spanien og er også stærke.

Eksperterne om Norge

Jan Pytlick

Jan Pytlick

Jan Pytlicks bud på Norges placering: 1

- Norge har erfaringen, de kender gamet, og de har klassen. De stråler under slutrunder ved at forbedre sig i løbet af turneringen, og det bliver afgørende.

Foto: TV 2 SPORT / TV 2 SPORT

Trine Nielsen

Trine Nielsen

Trine Nielsens bud på Norges placering: 1

- Norge har været skræmmende gode i de to Golden League-turneringer efter OL. Grimsbø i målet har jeg store forventninger til. 

- Mange hold skal spille nye spillere ind efter OL – det koster som regel nogle fejl i angrebet, og de bliver straffet mod Norge. Mange hold kommer til at slå sig på deres kontramaskine.

- De er uden Heidi Løke på stregen, men her gør Frafjord det godt i hendes fravær.

Foto: TV 2 SPORT / TV 2 SPORT

Bent Nyegaard

Bent Nyegaard

Bent Nyegaards bud på Norges placering: 1

- Stabilitet, erfaring og grundighed skal igen sikre Norge guldet ved en slutrunde. Det var en depression for håndboldnorge at måtte nøjes med bronzen i Rio, og derfor vil motivationen være i top.

Foto: TV 2 SPORT / TV 2 SPORT

Peter Bruun Jørgensen

Peter Bruun Jørgensen

Peter Bruun Jørgensens bud på Norges placering: 3

- Norge har mistet en af verdens bedste stregspillere i form af Heidi Løke, og det, tror jeg, kommer til at gøre ondt på dem.

- Og efter OL har der været lidt uro i lejren. Når det er sagt, så er de bare et godt mesterskabshold. De kan starte dårligt, men så udvikle sig i løbet af turneringen. 

Foto: TV 2 SPORT / TV 2 SPORT

Mesterskaberne kaldes af mange for de mest åbne i årevis, og flere peger på, at op til 12 hold reelt har en chance for at komme i semifinalerne.

- Ved EM i 2014 i Ungarn og Kroatien sagde vi, at der var minimum ti hold, der kunne nå en semifinale, og det var rigtigt. Det var meget lige, og mange hold var inde i billedet til det sidste. Jeg tror ikke, der er færre nu. Tværtimod kan der være et par mere, siger f.eks Norges landstræner Thorir Hergeirsson. Konklusionen er, at...

...der er mange outsidere

EM-outsiderne

Frankrig

Frankrig

Jan Pytlicks bud på Frankrigs placering: 2

- De franske kvinder gjorde det godt til OL, hvor de vandt sølv. Hvis de kan motivere sig, så kan de gentage den bedrift her ved EM. De har stor rutine, og Olivier Krumbholz er tilbage på trænerposten. De har struktur og spillerne til at gøre en god figur.

Bent Nyegaards bud på Frankrigs placering: 3

- Hvis det hele spiller for Frankrig, er det et fantastisk hold. Efter den overraskende OL-sølvmedalje kan de have svært ved at finde det næste mål, for den sølvmedalje var kæmpestor for dem. Træner Krumbholz burde dog være stærk nok til at få dem ud af en eventuel OL-sovepude.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Scanpix Denmark

Rusland

Rusland

Trine Nielsens bud på Ruslands placering: 2

- Den er lidt svær. For jeg tror stadig lidt på, at Danmark har en chance for en semifinale. Men hvis Rusland går videre fra mellemrunden, så tror jeg på, at de går i finalen.

- De har de bedste spillere position for position. Det store spørgsmålstegn er, hvordan træner Trefilov behandler dem. Hvis han ikke er opgaven voksen, kan de også ende som nummer 10 – han kan potentielt splitte Rusland ad.

Foto: FRANCK FIFE / Scanpix Denmark

Sverige

Sverige

Jan Pytlicks bud på Sveriges placering: 3

- Sverige har hjemmebanen og dygtige spillere til at indfri hjemmepublikummets forventninger. De har et godt forsvar, og hvis de rammer niveauet, kan de nå langt. De har erfaringen og været med i kampen om medaljerne længe. Hvis Gullden på toppen, kan hun føre dem langt på hjemmebanen.

Bent Nyegaards bud på Sveriges placering: 3

- Sverige kan udnytte hjemmebanefordelen. De har profilerne anført af Gullden. Men Hagman kan potentielt spille fantastisk, og målmændene få vinger af hjemmepublikummets opbakning. De spillede ikke godt til OL, men EM kan blive en helt anden og mere positiv oplevelse for svenskerne.

 

Foto: ROBERTO SCHMIDT / Scanpix Denmark

Holland

Holland

Trine Nielsens bud på Hollands placering: 3

- Holland er min outsider. De overraskede ved VM i Danmark, hvor de vandt sølv. Og nu har de fået Helle Thomsen som træner. Det kan give dem noget ekstra. Helle kan et eller andet i forhold til at få sine spillere til at indgå i en lille familie. Så gør det ikke så meget, at hun ikke har haft så lang tid til at spille dem sammen, for det hollandske mandskab kender hinanden – det er de samme, som skal bære dem.

Foto: JAVIER SORIANO / Scanpix Denmark

Danmark levnes ikke mange muligheder for at vinde medaljer, men...

...det danske hold er ikke uden chancer

EM-vindere gennem tiderne

1994: Danmark

1996: Danmark

1998: Norge

2000: Ungarn

2002: Danmark

2004: Norge

2006: Norge

2008: Norge

2010: Norge

2012: Montenegro

2014: Norge

- Hvis Danmarks noget uerfarne mandskab finder en god julemelodi, så kan meget gå godt. Danmark har redskaberne til spille et godt EM, men det kræver, at centrale spillere som Sandra Toft, Stine Jørgensen og Stine Bodholdt spiller god turnering, vurderer Bent Nyegaard og fortsætter:

- Hvis de kan give de ungdommelige, stærke piger - Anne Mette Hansen, Mette Tranborg, Line Haugsted - vinger, så kan Danmark blive EM's overraskelse og nå en semifinale.

Danmark må undvære bl.a. Rikke Poulsen og Line Jørgensen, men...

...modstanderne i gruppespillet er alvorligt svækket

- Da lodtrækningen forelå, var den umiddelbare vurdering, at det var en svær lodtrækning. Men gruppefavoritten Montenegro spillede et rædselsfuldt OL og har valgt at pensionere eller give stampersonlaet juleferie, og Ungarn er også uden to store profiler.

- Så selvom Danmark også er uden et par profiler, fornemmer jeg, at Danmark har den mulige førsteplads i gruppen i sigte, siger Bent Nyegaard.

Sidste hold i gruppen er forholdsvis upåagtede Tjekkiet, men selv med en førsteplads i gruppespillet er vejen til medaljer hård, for...

...modstanderne i mellemrunden bliver svære at slå

De tre bedste fra Danmarks Gruppe C går videre til mellemrunden og møder de tre bedste fra Gruppe D.

- Gruppe D er EM's absolutte dynamitgruppe, den i særklasse stærkeste. Danmark har chancer i alle kampe, men Norge er EM-favorit. Rumænerne ved vi ikke, hvor står. Cristina Neagu er muligvis småskadet, og Aurelia Bradeanu er ikke med. Det er en usikker størrelse, men den store kamp bliver mod Rusland, siger Bent Nyegaard og fortsætter:

- Hvis Danmark kommer videre til mellemrunden med fire point, er kampen mod Rusland nøglen til en plads i semifinalen. Og selvom sejrene over Rusland i Golden League var i en træninsturnering, er det min fornemmelse, at Danmark har den mentale overhånd mod Rusland. Og så ligner det, at Danmark KAN nå en EM-semifinale. Hvis alt flasker sig...

...i mellemrunden kommer Danmark op mod nogle af EM's største stjerner

- som Daria Dmitrieva, Anna Vyakhireva og Cristina Neagu.

EM's største stjerner ifølge Jan Pytlick

Neagu

Neagu

Cristina Neagu, Rumænien, 28 år, venstre back

- Hun er verdens bedste håndboldspiller. Hun spiller som en mand, meget atletisk, og når hun springer op, kan hun både skyde, spille stregen eller spille den ud i banen. Mange spillere er gode vurderingsspillere, men mangler enten skud eller fysik, men hun har det hele.

- Hun skyder hårdt, har mange skudvarianter og er stærk i gennembrud. Og så er hun en vinder. Hvis Rumænien har brug for ti mål fra for at vinde, så scorer hun ti mål. Hun har en lille svaghed i forsvarsspillet, men også der er hun god nok til at kunne en back.

Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Gulldén

Gulldén

Isabelle Gulldén, Sverige, 29 år, playmaker

- Hun ved, hvornår det gælder, og så træder hun i karakter. Hun kan skyde, sætte spillet op, spille stregen og læse spillet bedre end de fleste - den klassiske playmaker, der kan styre et hold. En giftig angrebsspiller.

- Men der er også store forventninger til hende på hjemmebane. Hun ved, at hvis Sverige skal præstere, så skal hun spille op til sit allerbedste, for ellers har Sverige ikke en chance. Hun skal bære det hold, og det er en kæmpe opgave.

Foto: FRANCK FIFE / Scanpix Denmark

Vyakhireva

Vyakhireva

Anna Vyakhireva, Rusland, 21 år, højre fløj

- Jeg kan godt lide hende som type. Hun er en dygtig vurderingsspiller, der kan spille både fløj og back - og hun kan dække en back i forsvaret. Hun er hurtig, afslutter flot og får tingene til at se lette ud.

- Og så er hun noget så usædvanligt som en spiller, der tør sige træner Trefilov imod. Hun har status og mod nok til at bede ham om at sætte sig ned, og det er der ikke mange, der får lov. Det er voldsomt, når man bare er 21 år gammel.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS / Scanpix Denmark

Dmitrieva

Dmitrieva

Daria Dmitrieva, Rusland, 21 år, playmaker

- Hun er blot 21 år, men i min optik er hun allerede en stjerne - og hun bliver bare bedre og bedre. Hun er en meget dygtig forsvarsspiller, god til at læse spillet og bryde modstandernes rytme, og hun er dygtig til at udnytte sin fysik.

- Angrebsmæssigt er hun også dygtig til at sætte spillet op, hun springer godt, og hun har mange skudvarianter. Både hende og Vyakhireva er unge i forhold til f.eks. Gulldén og Neagu, men de er allerede stjernespillere, der er godt på vej til at blive endnu bedre.

Foto: JAVIER SORIANO / Scanpix Denmark

Danmark stiller selv med et ungt hold med spillere, der regnes blandt slutrundens største talenter,

men forventer at skulle klare sig igennem på et stærkt kollektiv.

EM's største talenter ifølge Jan Pytlick

Tranborg

Tranborg

Mette Tranborg, Danmark, 20 år, højre back

- Hun har en fantastisk fysik, og hun får stor betydning for Danmark i både angreb og forsvar. Hun er god på skud, og selvom hun ikke er en hurtig gennembrudsspiller, er hun alligevel farlig mand mod mand, fordi hun er god til at bruge sin fysik. Hun bruger også sin fysik godt i forsvaret. Hvis modstanderen kommer tæt på, så lukker hun hende bare ned.

- Hun udvikler sig hele tiden, men det er klart, at når hun er så ung, så kommer der også svingende præstationer, og det er spændende at se, hvor meget stabilitet, hun kan bringe ind i sit spil. Men mentalt er hun meget, meget stærk.

- Hun kunne have spillet på det U20-hold, der vandt VM i sommer, men det er typisk for hende, at hun altid - både på klub- og landshold - har spillet med dem, der var en årgang ældre.

Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Sabirova

Sabirova

Karina Sabirova, Rusland, 18 år, venstre back

- Jeg har kun set hende nogle få gange. Men jeg er dybt imponeret over, at en 18-årig kan spille så rutineret på et russisk landshold, hvor hun dirigerer rundt med dem alle sammen. Hun er nummer to på topscorerlisten i Champions League, og det er også ret imponerende for en 18-årig.

- Hun har en god fysik med et udviklet spil for spillet, og samtidig er hun farlig selv. Hun er god til at se både stregen og spillet udad i banen. Samtidig kan hun dække 3’er i forsvaret, og det er lidt vildt for en 18-årig. Hun er ikke nogen superatlet, men det skal nok komme.

Foto: EHF / EHF

Jaukovic

Jaukovic

Djurdjina Jaukovic, Montenegro, 19 år, venstre back

- Stor fysik og et fremragende skud. Hun var fuldstændig outstanding som ungdomsspiller, hvor hun kunne score 18-20 mål per kamp. Hun har været en stor del af Budocnost-holdet, men hun mangler at træde i karakter på landsholdet. Jeg tror, det bliver i år.

- Der er blevet plads til hende på grund af alle dem, der ikke er med, og nu får hun en større rolle. Hun dækker op centralt, og hun har en vigtig rolle i begge ender af banen. Jeg er spændt på at se hende, men hun har også stadig nogle mangler, f.eks. i samspillet med stregen.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Scanpix Denmark

Skorobogat-chenko

Skorobogat-chenko

Antonina Skorobogatchenko, Rusland, 17 år, højre back

- Jeg tvivler faktisk på, at hun får den store rolle hos Rusland under dette EM, men hun er en kommende stjerne. Hun er ikke ret gammel, og hun spillede to mesterskaber i sommer - både U19 og U20. Og nu et A-EM. Det er noget af en lynkarriere.

- Hun skyder rigtig godt, men man kan godt se, at hun både mangler noget fysik og noget svirp i benene, men hun er bare en rigtig spændende spiller. Og Rusland får brug for hendes kompetencer på højre back, og det er min fornemmelse, at hun er mentalt stærk. Man kunne i Golden League se hende spille de første tre minutter og først komme ind igen to-tre minutter før tid. Men da gik hun bare ind og skød med det samme. Det er stærkt.

Foto: EHF / EHF

TV 2 SPORT dækker begivenheden intensivt på em.tv2.dk, og...

...alle EM-kampe kan ses på TV 2's kanaler

TV 2 har igen et stærkt hold afsted til Sverige med eksperterne Bent Nyegaard, Jan Pytlick og Trine Nielsen til at sætte tingene i perspektiv.

Vi glæder os til 15 dage med mål, tacklinger, redninger - kontraløb, screeninger og overgange.

Lad EM-festen begynde!