EM håndbold

- Man skal ikke være et geni for at se, at jeg har været under pres

Klavs Bruun Jørgensen er glad for at være nået til semifinalen ved EM, men erkender, at han til tider har været presset i jobbet som landstræner.

Se Danmark-Holland på TV 2 og TV 2 PLAY på fredag klokken 18:15.

Klavs Bruun Jørgensen kunne ikke skjule sine følelser, da Danmark slog Rumænien onsdag aften. Den hårde jernmand kunne ikke holde tårerne tilbage.

- Jeg kunne mærke det allerede i pausen. Jeg har altid haft det fint med at give slip og ikke holde fast på de ting, der nu rører sig i mig, lyder det fra Klavs Bruun Jørgensen til TV 2 SPORT.

For den danske landstræner var kampen en foreløbig kulmination på et EM, hvor hans hold bare er blevet bedre og bedre. Ikke mindst Klavs Bruun Jørgensens offensive forsvar har fået flere håndboldeksperter til at rose den danske landstræner.

- Jeg har altid handlet meget på det, der rørte sig inden i mig og handlet på passion og følelse

Klavs Bruun Jørgensen til TV 2 SPORT

Selv er han glad for det sammenhold, som han mener, at han og assistenttræneren Søren Herskind har fået skabt.

- Det var en stor forløsning at spille sig i semifinalen. Søren Herskind og jeg har før skullet forsøge at opbygge en sund kultur, da vi var trænere i AG København - det lykkedes vi godt med dengang – og det er lidt det samme, vi skulle i gang med her. Bare på et landshold. Vi er ikke færdige, men vi er i hvert fald på vej.

Hvordan har I skabt det her hold?

- Det har jeg svært ved at snakke om, for så sidder der en masse kloge mennesker og taler om lederegenskaber. Det går jeg ikke op i. Det kommer naturligt. Jeg har ikke lavet meget om på mig selv, siden vi startede. Kunsten har været at holde fast i de taktiske elementer, som har været en stor mundfuld. Men vi havde en stor tro på, at det skulle lykkes, lyder det fra Klavs Bruun Jørgensen, der ikke fik den bedste start på sin periode som landstræner.

Har været presset

Holdet blev nummer seks til VM på hjemmebane i 2015. Bedre gik det ikke i OL-kvalifikationen, hvor Danmark ikke formåede at spille sig med til de olympiske lege i Brasilien. Senere kom der det meget omtalte brev, hvor spillerne kritiserede landstræneren.

- Det var vel tydeligt for enhver, at der var brug for en eller anden form for luftforandring. Jeg synes, at ved den samling vi har i marts eller juni, der får vi ret hurtigt snakket om tingene og kigget fremad. Der kan jeg kun rose spillerne for deres måde at gribe tingene an på og ikke dvæle ved, at vi har været igennem en periode, der ikke var så køn.

Var det et vendepunkt?

- Ingen tvivl om det, lyder det fra landstræneren, der gerne erkender, at der har været et pres på ham.

- Jeg har altid handlet meget på det, der rørte sig inden i mig og handlet på passion og følelse. Det er ikke sådan, at jeg har siddet og analyseret mig selv, og fundet ud af hvor meget jeg kan holde til. Man skal jo ikke være et geni for at se, at jeg har været under pres, lyder det fra en lettet og glad Klavs Bruun Jørgensen.

Lettet fordi, at han har indfriet de målsætninger, som blev stillet til ham inden EM (En 12.plads var kravet fra Team Danmark og Dansk Håndbold Forbund, red.) og glad fordi at de ting, som han og Søren Herskind har arbejdet på i løbet af det seneste år, nu er begyndt at lykkes.

- Det her med at have respekt for det arbejde, som man skal ind og lave. At man som enkelt spiller ikke vinder ret meget. Det gør man kun, hvis man arbejder sammen som hold. Det er en af nøglerne. Forståelsen af sammenholdet. At ville give sin højre arm for hende ved siden af, selvom hun ikke er din bedste veninde. Og at man ikke behøver at være de bedste venner. Heller ikke med træneren, lyder det fra Klavs Bruun Jørgensen, der glæder sig til semifinalen mod Holland.

- Det er stort. Det tror jeg, at det er for alle trænere. Det er enormt stort. Og det gør en stolt.

Afstemning

Hvordan går det Danmark ved EM?