EM håndbold

En håndboldnørd, vinder og spillernes ven: Derfor har Helle Thomsen succes

Helle Thomsen står i aften i sin anden EM-semifinale af to mulige. Vi har spurgt hendes spillere om årsagen til succesen.

Se Danmark-Holland på TV 2 kl. 18.15

Det var helt tydeligt et gensyn, der vakte stor, gensidig glæde. 

Helle Thomsen skulle lige til at i gang med et tv-interview med TV 2 SPORT, da en håndfuld danske spillere kom gående bag hende på 2. sal af Gothia Towers i Göteborg torsdag aften.

Straks skyndte Hollands danske landstræner sig op af stolen for at give store krammere til Fie Woller, Maria Fisker, Trine Østergaard, Sandra Toft og Kristina Kristiansen, der alle krammede lige så hårdt og stort den anden vej. 

Tusindvis af mennesker krammer formentlig hinanden hver eneste dag, men netop disse kram på spillernes hotel i Göteborg fortæller en hel del af historien om Helle Thomsens succes som håndboldtræner. I hvert fald hvis vi spørger dem, der kender hende bedst.  

Siden den 46-årige frederikshavner for fire år siden fik sit første cheftrænerjob i FC Midtjylland, har hun stort set ikke oplevet andet end succes. 

Hun har ført FC Midtjylland håndboldkvinder i fire DM-finaler i træk - og vundet de to. Hun har snuppet tre ud af fire pokaltitler, løftet trofæet i den europæiske Cup Winners Cup og ført FCM til semifinalerne - Final 4-stævnet - i Champions League, og hun har vundet EM-bronze med Sverige i 2014. 

I aften står hun i sin anden EM-semifinale af to mulige, når hun som hollandsk landstræner kan sende Danmark ud af EM i et - forhåbentlig - fyldt Scandinavian Arena i Göteborg. 

Men hvad er forklaringen på hendes succes? Forberedelse og en god fornemmelse for sine spillere, siger de danske EM-spillere, der har trænet under hende.. 

- Helle er bare en sindssyg vinder og rigtig skarp taktisk. Hun får altid lagt en rigtig god taktik fra starten, og hvis det ikke lige kører under kampen, så får hun altid rettet det til, så det hele kører angrebsmæssigt, forklarer FC Midtjyllands landsholdsfløj Trine Østergaard til TV 2 SPORT. 

En håndboldnørd, der ser så meget video med kampe, at hun kender hver en detalje ved modstanderen. Og så er Helle Thomsen en person, der involverer sig meget i sine spillere og deres liv, lyder beskrivelsne. 

- Hun er en af de bedste trænere jeg har haft i min karriere, og jeg har faktisk haft rigtig mange, siger stregspiller Louise Svalastog.

-  Hun kender alle spillere. Hun bruger så meget tid på at studere alle os spillere, mener Svalastog. 

Også venstrefløj Fie Woller fremhæver Thomsens store interesse i sine spillere som en kvalitet. 

- Det er bare noget andet at have en dametræner. Jeg brugte selv Helle meget uden for banen. Hun var god til at sætte sig ind i, hvordan man havde det, og man vidste bare, at hun havde ens ryg. Helle siger tingene lige ud, men man vidste også, at man altid havde opbakning fra hende, lyder roserne fra Woller.

Og hvad siger nordjyden selv om sin succes? Ikke ret meget. 

- Jeg ved ikke, om jeg kan noget specielt i forhold til så mange andre. Jeg prøver bare på at være mig selv og på at være godt forberedt på de hold, vi skal møde. Jeg prøver at gøre alt 120 procent, så jeg ved, jeg gør mit bedste. Og så er det nogle gange stolpe ind, og nogle gange er det stolpe ud. Det har også noget med held at gøre, mener Helle Thomsen. 

Hollands stjernespiller Estavana Polman griner, da hun skal forklare Helle Thomsens succes.

- It's magic, smiler Polman og blinker. 

Se semifinalebraget Danmark-Holland direkte på TV 2 klokken 18.15