EM håndbold

Hollands danske træner var tæt på at give op: - Det hele blev revet fra mig

Helle Thomsen overvejede helt at droppe håndbolden, efter hun blev fyret i FC Midtjylland i sommer.

Se Danmark-Holland på TV 2 kl. 18:15

På fire år har Helle Thomsen prøvet det meste som træner på højeste niveau. 

Hun har ført FC Midtjylland håndboldkvinder i fire DM-finaler i træk - og vundet de to. Hun har snuppet tre ud af fire pokaltitler, løftet trofæet i den europæiske Cup Winners Cup og ført FCM til semifinalerne - Final 4-stævnet - i Champions League, og hun har vundet EM-bronze med Sverige i 2014. 

Jeg er kørt forbi hallen og har vidst, at de render og træner deroppe. Det er jo bare et hold, jeg rigtig gerne vil træne

Helle Thomsen

Nu står hun i endnu en EM-semifinale - denne gang med Holland. Det bliver Helle Thomsens anden EM-semifinale i træk, når hun i aften står over for Danmark i Scandinavian Arena i Göteborg. 

Helle Thomsens historie er historien om en træner med stor succes. 

Men det er også historien om en træner, der det seneste halve år har været tæt på at give op. Tæt på at smide taktikbræt og træningstrøjer i skraldespanden og finde sig noget andet at lave uden for håndbold. 

Fyringen i FC Midtjylland i sommer, som skete efter flere års intern magtkamp med bestyrelsen, tog hårdt på den 45-årige frederikshavner.

- Jeg blev pillet væk fra noget, jeg var så glad for. Min hverdag var jo ikke kun med ligadamerne  - det var med klubben, med ungdom, med fodbold, med college, med efterskole – det har været en hel pakke. Og det hele blev bare revet fra mig. Det eneste, jeg havde tilbage i Ikast, var at gå op og træne i fitness, fortæller Helle Thomsen om sin fyring i FCM, der kom bare otte dage før Super Cuppen og sæsonstarten. 

-  Det var svært. Der kom lige pludselig 15 timers fritid om dagen. Det har jeg bare ikke prøvet i 100 år. Når klokken blev 12.30, og man havde været oppe og træne og spist frokost, sad man og tænkte: Fuck - hvad skal jeg gøre nu? Det ramte mig bare enormt hårdt, fortæller Helle Thomsen til TV 2 SPORT. 

Undervejs tvivlede hun på, om hun overhovedet havde en fremtid i håndbolden. 

- Jeg var i tvivl, om jeg skulle fortsætte. Jeg synes virkelig, jeg har haft det hårdt. Jeg synes virkelig, jeg har haft det træls – også fordi jeg er kørt forbi hallen og har vidst, at de render og træner deroppe. Det er jo bare et hold, jeg rigtig gerne vil træne, erkender Helle Thomsen. 

Men pludselig fik hun en henvendelse fra det hollandske håndboldforbund. Det var en onsdag. Den 28. september. To dage senere blev kontrakten underskrevet, og Helle Thomsen sagde ja til at blive træner for Holland frem til nytår - til og med EM. 

Hun kunne ikke overskue at se længere frem. 

- Jeg gør ingenting før efter mesterskabet. Alt venter jeg med - også almindeligt arbejde, som nogen har ringet om. Jeg tager ikke stilling til, hvor jeg vil bo henne eller noget som helst, før jeg kommer hjem herfra. Jeg skal først mærke godt efter i maven, hvad det er, jeg godt kunne tænke mig, siger Helle Thomsen.

I aften skal hun forsøge at slå sit fædreland ud i EM-semifinalen.  

- Det er klart, at jeg vil gerne vinde med Holland. Det vil jeg helt vildt gerne, og det er det, der betyder mest lige nu. Er det ikke okay, at Danmark får en tredjeplads denne gang, spørger Helle Thomsen og griner.  

Danmark og Holland spiller EM-semifinale fredag kl. 18.15. Se kampen direkte på TV 2.