Håndbold

KIF-stjerner bedst betalt: Se hele lønlisten for danske håndboldklubber

Særligt hos mændene er der en klar sammenhæng mellem lønniveauet i klubben og slutplaceringen i tabellen.

Kan man købe sig til guldet?

Nej, ikke nødvendigvis.

I hvert fald var det hverken hos mændene eller kvinderne tilfældet, at klubben med de højeste lønomkostningerne også løb med guldet i den forgangne sæson.

En gennemgang af de tilgængelige regnskaber fra klubberne i landets bedste række i forrige sæson viser, at guldvinderne hos mændenes, BSV, udbetalte 16,3 mio. kr. i samlede lønomkostninger.

Det er næstflest af alle.

Guldvinderne blev kun overgået af KIF Kolding København, der spenderede 19,9 mio. kr. på lønningerne til alle ansatte - herunder spillere, trænere, administration og andre funktioner.

Generelt var der dog en klar sammenhæng mellem omkostningerne til personale og slutplaceringen i ligaen. I hvert fald hos mændene.

Og det overrasker ikke TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard, at de dyreste hold også landede i toppen af ligaen.

- Historisk set har det altid været de hold, der bruger flest penge, som også klarer sig bedst. Der er en vis logik i, at hvis man bruger flest penge, så kan man også købe de bedste spillere, hvis ellers markedsprisen er rigtig, siger Bent Nyegaard.

Det er dog værd at bemærke, at GOG og Aarhus Håndbold begge har sneget sig ind i top-5, selvom deres samlede lønsum ”blot” beløber sig til henholdsvis 8,6 mio. kr. og 7 mio. kr.

Snæver ramme hos kvinderne

Hos kvinderne er billedet mere sløret.

Her ligger lønomkostningerne i 9 af de 12 regnskaber inden for et spænd på 4-8 mio. kr., og med samlede personaleomkostninger på 7,5 mio. kr. var lønsummen hos guldvinderen Team Esbjerg blot den 4.-højeste i ligaen.

- Når man er inden for så snæver en ramme, som det er tilfældet hos kvinderne, så er sandsynligheden for, at vi ser forskellige hold i toppen også større. Jeg mener eksempelvis, at det er usandsynligt, at Kolding kan slutte under top-4 hos mændene, så skal det gå helt galt, siger Bent Nyegaard.

- Lønloft er ikke løsningen

En af mulighederne for at gøre resultaterne mindre afhængige af lønbudgettet er at indføre et lønløft, som man gjorde i dansk ishockey i 2009.

Det vil formentlig samtidig gøre det lettere for klubberne at klare sig igennem en sæson uden at tabe penge, som det ellers skete massivt i 2015/2016, da klubberne i den bedste mandlige og kvindelige række sammenlagt tabte ca. 29 mio. kr.

Men et lønloft er ikke løsningen, mener Bent Nyegaard.

- Jeg tror ikke på, at et lønloft flytter noget i en fri verden. Og systemet forekommer mig at være okay indrettet, når man har et krav om, at klubberne skal stille med omtrent en fjerdedel af lønomkostningerne som reserve. Så kan man ikke bare købe løs, siger Bent Nyegaard.

Sammenlagt brugte de danske håndboldligaklubber ca. 190 mio. kr. på lønninger i 2015/2016. Heraf gik totredjedele til klubberne i det daværende Boxer Herreligaen.