VM håndbold

Når 19 bliver til 16: Hvem taber spillet om VM-billetten?

Hvem bør landstræneren tage med til VM? TV 2's tre eksperter gennemgår de mange dilemmaer for Gudmundur Gudmundsson forud for turneringen.

19 spillere skal blive til en trup på 16. Et klassisk problem før et stort mesterskab. Og lige nu også et luksusproblem.

Bygma Cup - fakta

Firenationersturnering i Danmark torsdag-søndag.

Torsdag:

 • 17.50 Island-Egypten, TV 2 SPORT
 • 20.00 Danmark-Ungarn, TV 2

Fredag:

 • 17.50 Ungarn-Island, TV 2 SPORT
 • 20.00 Danmark-Egypten, TV 2

Søndag:

 • 17.50 Egypten-Ungarn, TV 2 SPORT
 • 20.00 Danmark-Island, TV 2

- Det er et kæmpe luksusproblem! Og tænk, hvis Rasmus Lauge, Thomas Mogensen, Mads Christiansen, Anders Eggert og Peter Balling også havde været til rådighed ...

Sådan siger TV 2's håndboldekspert Lars Christiansen om de udfordringer, landstræner Gudmundur Gudmundsson sidder med inden VM i Frankrig, der for Danmarks vedkommende begynder på den skæbnesvangre dato fredag den 13.

Helt så blodigt som i den klassiske gyserfilm med samme datotitel kommer det næppe til at gå til i landsholdslejren, når truppen skal skæres ned, men spillerne har noget at kæmpe for i de kommende dages Bygma Cup, hvor de sidste træningskampe inden VM skal spilles på dansk jord.

De sikre

11 af de nuværende 19 spillere bør kunne regnes for sikre VM-deltagere, og TV 2's tre eksperter, Bent Nyegaard, Lars Christiansen og Claus Møller Jakobsen, er også enige om to mere, der ikke burde frygte for deres plads.

Men det vil også sige, at der stadig er mange spillere - profiler sågar - der ikke kan vide sig sikre på deres plads blandt de endelige 16 spillere i VM-truppen.

- Det har aldrig været sværere, fordi nogle spillere har udviklet sig så eksplosivt, som de har gjort. Det er gået meget stærkere, end man kunne forvente med især Lasse Andersson og Niclas Kirkeløkke, siger Bent Nyegaard og sætter dermed navn på to formstærke spillere, der ikke var blandt de 14 OL-guldvindere.

Men lad os prøve at sætte navn på de 11 sikre, ifølge eksperterne:

 • Niklas Landin på mål
 • Casper U. Mortensen på venstre fløj
 • Lasse Svan på højre fløj
 • Hans Lindberg på højre fløj
 • Rene Toft Hansen på stregen
 • Henrik Toft Hansen på stregen
 • Kasper Søndergaard på højre back
 • Morten Olsen som playmaker
 • Mads Mensah som playmaker
 • Mikkel Hansen på venstre back
 • Henrik Møllgaard som forsvarsspiller

Alle får en chance

Gudmundur Gudmundsson selv har udtalt, at han stadig ikke er sikker på truppens sammensætning, at alle blandt de 19 i bruttotruppen har en fair chance, at han ikke kigger på alder eller meritter, og at han stadig er i tvivl om to spillere. De tre eksperter er dog enige om, at de selv ville tage de følgende to spillere med:

 • Magnus Landin på venstre fløj
 • Lasse Andersson på venstre back

Det efterlader tre åbne pladser, men de to sidstnævnte kan på ingen måde være sikre på deres pladser, bare fordi TV 2's eksperter har dem i førersædet.

- Gudmundur Gudmundsson kunne vælge kun at tage af sted med 15 spillere i første omgang, lade en plads stå åben og kun tage tre fløje med. Det kunne gå ud over Magnus Landin, men jeg er nu ret sikker på, han kommer med, fordi Casper U. Mortensen har været skadet, og helt op til ni kampe på 16 dage er en hård belastning.

- Gudmundsson tør ikke løbe an på, at Casper U. Mortensen kan spille hele tiden. Han er nødt til at gardere sig på venstre fløj. Og der er ingen tvivl om, at Hans Lindberg kommer med sammen med Lasse Svan på højre fløj, så jeg tror, han tager fire fløjspillere med i alt, siger Lars Christiansen.

De banker på til en plads

Både han og de to andre eksperter ville tage Barcelona-spilleren Lasse Andersson med, men erkender, at heller ikke Lasse Andersson kan vide sig sikker. Den tidligere KIF-spiller var reserve til OL, men kom ikke i kamp. Siden skiftet til Barcelona er det dog kun gået fremad for den stadig blot 22-årige venstre back med det tunge skud.

Lasse Andersson er imidlertid ikke blot oppe mod Mikkel Hansen i kampen om pladsen på venstre back, men også mod eksplosive Michael Damgaard, der spiller stærkt i Bundesligaen for Magdeburg.

Umiddelbart kunne det ligne et valg mellem de to hårdskydende spillere, men med i den ligning er der flere andre faktorer. Forsvarsspillet - hvor Lasse Andersson har en fordel - og pladserne på den anden back, hvor Kasper Søndergaard er selvskrevet, men hvor GOG'eren Niclas Kirkeløkke banker på efter at være vendt tilbage fra en langvarig skulderskade.

Ikke plads til alle

For er der plads til både tre spillere på venstre back og to spillere på højre back? Nej, mener alle tre eksperter. For med i truppen er der også nødt til at være tre stregspillere.

- Det er et OL-år, og der har været voldsom slitage på spillerne fra de store klubber. De har spillet konstant i liga og Champions League siden OL, og en spiller som Rene Toft, der kun lige vendte tilbage til OL efter en korsbåndsskade, virker meget slidt. Han skal spares, når der overhovedet er mulighed for det, og derfor SKAL der tre stregspillere med, siger Bent Nyegaard.

De sidste 'dueller'

Med en duel om pladsen som andenkeeper efter Niklas Landin kan de resterende valg til truppen derfor skrives ned til følgende spørgsmål, som landstræneren skal have svar på i løbet af de næste dages Bygma Cup.

 • Jannick Green eller Kevin Møller
 • Jesper Nøddesbo eller Simon Hald
 • Michael Damgaard eller Lasse Andersson eller Niclas Kirkeløkke

De to første dueller er forholdsvis enkle valg. Hvem er bedst? De tre eksperter er dog ikke helt enige.

Afstemning

Hvem mener du, bør komme med til VM?

EKSPERTERNES VURDERING:

Lars Christiansen: Normalt passer Kevin Møller bedre ind, men han har ikke stået nok. Jannick Green stod til OL og gjorde det fint, så jeg ville vælge Jannick Green.

Claus Møller Jakobsen: Det er mit største problem at vælge, for Jannick Green har stået godt på det seneste, men jeg mener dog, at Kevin Møller har været mest stabil.

Bent Nyegaard: Jeg er i tvivl, men parret Landin/Green har bare vist sig at fungere godt. De kender hinanden gennem mange år, så selvom Kevin Møller vil være et fremragende supplement til Landin med sine spidskompetencer på bl.a. straffekast, ville jeg holde fast i Jannick Green.

Afstemning

Hvem mener du, bør komme med til VM?

Det kunne da være spændende at kigge fremad på den post og tage Simon Hald med i stedet for Jesper Nøddesbo

Bent Nyegaard

EKSPERTERNES VURDERING:

Bent Nyegaard: Det kunne da være spændende at kigge fremad på den post og tage Simon Hald med i stedet for Jesper Nøddesbo, fordi Simon Hald har så mange kvaliteter, der minder om Rene Toft. Og det skal siges, at Jesper Nøddesbo er en af mine yndlingsspillere gennem tiderne. Han er en fantastisk spiller og et fantastisk menneske, men på et eller andet tidspunkt skal der ske noget nyt. Nøddesbo er blevet 36 år, og Simon Hald er den nye store drenge, der har både fysik, power og kvalitet. Han er ikke flyvefærdig, men på et tidspunkt skal han have noget erfaring. Det tidspunkt er ved at være der.

Claus Møller Jakobsen: Man spiller ikke ti år i Barcelona, hvis man ikke er verdens bedste. Det er ikke altid kommet frem i rødt og hvidt, men Nøddesbo skal med primært på sine offensive kvaliteter.

Lars Christiansen: Nøddesbo har været selvskrevet i mange år. Han har en masse rutine. Og kvalitet. Jeg ville holde fast i Nøddesbo. Og det er ikke, fordi Simon Hald ikke er god, for han er rigtig god, og han skal nok komme med, når Nøddesbo stopper, for han er den næste, der banker på.

Og så kommer vi frem til det sidste, svære valg. Tre venstre backer og en højre back - eller to til hver plads.

Afstemning

Hvem ville du vælge af disse spillere, hvis du kun kunne tage en af dem med?

EKSPERTERNES VURDERING:

Lars Christiansen 

Det er nødvendigt med to venstrehåndede spillere på højre back. Kasper Søndergaard er ikke ung længere, og der er risiko for skader. Så hvis de tager derned for at vinde, så skal han tage de to venstrehåndede med. Samtidig skal Mikkel jo alligevel spille 80 procent af tiden, så det er ikke nødvendigt med tre spillere til venstre back. Så landstræneren må vælge mellem Lasse Andersson og Michael Damgaard.

Det er jo helt vildt, at vi overhovedet kan snakke om, at Damgaard ikke skal med til VM

Lars Christiansen

- Jeg er sindssygt meget i tvivl. Damgaard er jo nødt til at komme ud i forsvaret, men det er jo helt vildt, at vi overhovedet kan snakke om, at Damgaard ikke skal med til VM. Han er jo en fantastisk spiller og gør det godt i Bundesligaen, og jeg tænker, at mange andre lande ville være glade for at have de to på venstre back ...

- Jeg ville vælge Lasse Andersson. Han har spillet rigtig, rigtig godt i Champions League, har i det hele taget spillet meget og har fået en central rolle på Barcelona-holdet. Det er jeg lidt overrasket over.

Bent Nyegaard:

- Jeg havde ikke forestillet mig, det ville gå så stærkt med Niclas Kirkeløkke. Hans skulder har voldt ham store, store problemer i et par år, men når man kan skyde 22 gange på en kamp, som han gjorde mod Århus for nylig, så er den nok ved at være i orden. Med ham vil Gudmundur Gudmundsson have en tovejsspiller, der kan kaste med venstre hånd, som han havde med Mads Christiansen - uden sammenligning, for Kirkeløkke er en helt anden type end Mads Christiansen.

Michael Damgaard blev brugt så lidt til OL, at det svært at se, at landstræneren mener, at det er tvingende nødvendigt at have ham med

Bent Nyegaard

- Michael Damgaard blev brugt så lidt til OL, at det svært at se, at landstræneren mener, at det er tvingende nødvendigt at have ham med, og Lasse Andersson gør det meget bedre, end jeg umiddelbart havde regnet med. Jeg syntes måske, det var lidt for tidligt, han tog af sted, men han spiller i de store kampe og har virkelig overbevist.

- Han har store angrebskvaliteter, som også f.eks. Michael Damgaard, Morten Olsen og Kasper Søndergaard, der er fantastiske angrebsspillere, men knap så skarpe på forsvarsdelen. Lasse Andersson er samtidig en forsvarstype - stor og stærk - og kan også det, Nikolaj Markussen f.eks. kan i angrebet, nemlig smadre den ind fra 12 meter.

Claus Møller Jakobsen:

- Jeg tror ikke, Niclas Kirkeløkke kommer med, og jeg ville heller ikke tage ham med. Både Møllgaard, Damgaard, Morten Olsen, Mensah og for så vidt også Mikkel Hansen kan spille højre back og har prøvet det før. Og jeg synes, at Kirkeløkke stadig er meget svingende, han er stadig selv lidt bekymret for sin skulder, og det er for risikabelt at tage ham med. Men præsterer han det næste år, så er han klar - i hvert fald til at kæmpe med Peter Balling om pladsen ...

Han er lidt ude i kulden pt. - måske på grund af de manglende defensive evner - men jeg tror dog, han sniger sig med

Claus Møller Jakobsen

- Lasse Andersson fik fuld spilletid i kvalifikationskampene mod Letland og gjorde det godt. Han har overrasket mig meget positivt efter skiftet til Barcelona, hvor han spiller godt og ganske meget. Han er dygtig defensivt og derfor et mulehår foran de andre - bag Mikkel Hansen.

- Michael Damgaard er den store joker med det hurtige aftræk. Han fik ikke meget spilletid mod Letland, så er lidt ude i kulden pt. - måske på grund af de manglende defensive evner - men jeg tror dog, han sniger sig med.

Held og lykke, Gudmundsson

Eksperterne er altså i tvivl, men weekendens tre kampe i Bygma Cup vil givetvis gøre både dem, håndboldtilskuerne og landstræneren selv klogere på det svære valg, der er opstået efter OL-triumfen.

Guldvinderne har fået øget konkurrence om pladserne på landsholdet. Summeret op af Bent Nyegaard:

- Landstræneren står med to spillere, der pludselig banker på - to ekstraordinære tovejsspillere - i Lasse Anderson og Niclas Kirkeløkke. Samtidig viser Simon Hald fortsat stigende kvalitet på stregen, så det er egentlig tre spillere, der gør valget meget mere kompliceret. Held og lykke med det, Gudmundur, siger jeg bare!

Eksperternes VM-trupper:

Lyn-analyse

Claus Møller Jacobsens VM-trup

Niklas Landin

Kevin Møller

Casper U. Mortensen

Magnus Landin

Lasse Svan

Hans Lindberg

Rene Toft Hansen

Henrik Toft Hansen

Jesper Nøddesbo

Henrik Møllgaard

Kasper Søndergaard

Mads Mensah

Morten Olsen

Mikkel Hansen

Lasse Andersson

Michael Damgaard

Lyn-analyse

Lars Christiansens VM-trup:

Niklas Landin

Jannick Green

Casper U. Mortensen

Magnus Landin

Lasse Svan

Hans Lindberg

Rene Toft Hansen

Henrik Toft Hansen

Jesper Nøddesbo

Henrik Møllgaard

Kasper Søndergaard

Niclas Kirkeløkke

Mads Mensah

Morten Olsen

Mikkel Hansen

Lasse Andersson

Lyn-analyse

Bent Nyegaards VM-trup:

Niklas Landin

Jannick Green

Casper U. Mortensen

Magnus Landin

Lasse Svan

Hans Lindberg

Rene Toft Hansen

Henrik Toft Hansen

Simon Hald

Henrik Møllgaard

Kasper Søndergaard

Niclas Kirkeløkke

Mads Mensah

Morten Olsen

Mikkel Hansen

Lasse Andersson