Håndbold

Færøsk sensation: Klar til VM for første gang

Det færøske U21-håndboldlandshold har for første gang i historien kvalificeret sig til en VM-slutrunde.

Søndag aften skrev Færøernes U21-håndboldherrer historie, da de for første gang nogensinde kvalificerede sig til en VM-slutrunde.

Kvalifikationen, der bedst kan beskrives som en ægte håndboldsensationen, blev en realitet med en sejr på 29-28 over Finland.

Det var nemlig den tredje sejr af tre mulige for de færøske håndboldtalenter, der forinden havde slået både Schweiz og Israel i VM-kvalifikationen.

Dermed sluttede Færøerne øverst i kvalifikationsgruppe 7, og kan altså nu begynde at se frem mod sommerens slutrunde i Algeriet - og dét er ikke hverdag for den lille ø-nation i Nordatlanten.

De færøske håndboldherrers bedste resultat nogensinde kom således i 2015, hvor A-landsholdet vandt det første såkaldte IHF Emerging Nations-mesterskab, der er en turnering for hold langt uden for verdenstoppen, som er på vej frem i international håndbold.

I EM- og VM-regi har A-landsholdet derimod lidt 32 nederlag og spillet én uafgjort i de 33 kvalifikationskampe, holdet har spillet siden 2002.

På U 21-siden har Færøerne kun deltaget i VM-kvalifikationen i 2015, hvor man måtte vinke farvel til slutrundedrømmen efter et nederlag til Serbien og uafgjort mod Grækenland, men nu har U21-herrerne altså spillet sig til muligheden for at gøre fædrelandet ære ved et 'rigtigt' VM.

Hvilke modstandere, der skal forberede sig på at få ørerne i den færøske håndboldmaskine i juli, står dog indtil videre hen i det uvisse.

Lodtrækningen til VM-turneringens gruppespil, hvor de 24 kvalificerede hold skal fordeles, finder nemlig først sted i april.