VM håndbold

Hvem skal løfte den tunge arv? Her er det danske landshold anno 2022

Det danske håndboldlandshold er i sin guldalder, men hvem skal løfte den tunge arv i fremtiden? TV 2 SPORT har undersøgt sagen.

Tålmodighed og fysik.

Det er to vigtige parametre for de unge håndboldtalenter i dag, hvis de vil gøre sig håb om at komme med til OL, VM eller EM for det danske herrelandshold.

Danmark ved U-mesterskaber

Danmark ved U18-EM

 • Afholdt første gang i 1992 (13 gange)
 • Semifinaler: 10 (flest af alle)
 • Medaljer (guld-sølv-bronze): 0-3-6 (flest af alle)
 • Rangering på medaljelisten: 11

Danmark ved U19-VM

 • Afholdt første gang i 2005 (6 gange)
 • Semifinaler: 4 (flest)
 • Medaljer: 3-0-0 (næstflest)
 • Rangering på medaljelisten: 1

Danmark ved U20-EM

 • Afholdt første gang i 1996 (11 gange)
 • Semifinaler: 8 (flest)
 • Medaljer: 4-1-1 (flest)
 • Rangering på medaljelisten: 1

Danmark ved U21-VM

 • Afholdt første gang i 1977 (20 gange)
 • Semifinaler: 11 (flest)
 • Medaljer: 3-5-2 (flest)
 • Rangering på medaljelisten: 2

Talentmassen i dansk herrehåndbold er pt. enorm, så konkurrencen om pladserne på holdet er hård, når spillere som Rene Toft Hansen, Lasse Svan, Jesper Nøddesbo, Hans Lindberg - hvis han nogensinde stopper - Kasper Søndergaard og Henrik Toft Hansen efterhånden siger fra. Og så peger udviklingen i spillet samtidig på, at fysikken spiller en større og større rolle.

- Spillerne bliver større og stærkere for hvert år uden at miste deres hurtighed og bevægelighed, og det har man som ung spiller svært ved at konkurrere med. Det klogeste for de unge spillere er at væbne sig med tålmodighed og bygge langsomt på år for år, især fysisk, for det kan også være risikabelt at lægge for meget fysik på for hurtigt, siger talentchef i Dansk Håndbold Forbund, Claus Hansen.

Ungdomshold med stor succes

I den forgangne weekend var unge spillere som Nikolaj Enderleit, Sebastian Augustinussen, og Magnus Saugstrup, der allerede er kendte navne i håndboldligaen, i aktion for ungdomslandsholdet, der igen kvalificerede sig til et stort mesterskab, nemlig sommerens U21-VM.

Det er nærmest blevet rutine for danske ungdomslandshold at spille sig til de store mesterskaber - og ofte snuppe medaljer med hjem derfra. Flere af talenterne havner senere på det bedste landshold - men der er lang vej til deltagelse ved de store slutrunder for det nuværende U21-landshold.

Faktisk er der ikke en eneste af dem, der vil være med for Danmark ved EM om fem år, vurderer TV 2's håndboldekspert Lars Christiansen, der har kastet sig ud i en lille øvelse, der gik på at forudse fremtidens landshold. Hans bud på, hvordan det danske herrelandshold ved EM i 2022 - halvandet år efter det næste OL - kunne se ud:

 1. Niklas Landin

  Niklas Landin

  Målvogter

  Holdets nuværende førstevalg på pladsen som målvogter vil i 2022 være 33 år gammel. Ingen alder for en målvogter. Kevin Møller er andetvalget - han vil være 32 år gammel.

 2. Magnus Landin

  Magnus Landin

  Venstre fløj

  Han er allerede med landsholdet nu, og i 2022 vil Magnus Landin være 26 år gammel. Også det nuværende førstevalg Casper U. Mortensen kan være med. Han vil være 32 år gammel.

 3. Mikkel Hansen

  Mikkel Hansen

  Venstre back

  Mikkel Hansen vil være 34 år til EM i 2022. Det kan meget vel være hans sidste slutrunde. Talenterne bag ham er store med Lasse Andersson (27 år), Michael Damgaard (31 år) og Andreas Holst (27 år).

 4. Mads Mensah

  Mads Mensah

  Playmaker

  Mads Mensah vil være 30 år gammel, og må formodes at dele pladsen med Rasmus Lauge, der også vil være 30 år i 2022.

 5. Simon Hald

  Simon Hald

  Streg

  En af de 'ældste' pladser på landsholdet netop nu er stregen. Her banker Simon Hald dog kraftigt på til en plads, og i 2022 vil han være 27 år gammel. Anders Zachariassen vil være 30 år gammel, og er også med på Lars Christiansens hold.

 6. Niclas Kirkeløkke

  Niclas Kirkeløkke

  Højre back

  På højre back finder vi Niclas Kirkeløkke, der allerede nu er inde omkring landsholdet. Han er så ung, at han i 2022 kun vil være 27 år gammel. Også Martin Larsen er med. Han vil være 29 år gammel.

 7. Arkivfoto af Kasper Kildelund, der have en vigtig rolle i sejren for TTH Holstebro.

  Kasper Kildelund

  Højre fløj

  En anden af de pladser på landsholdet, hvor der skal et generationsskifte til, er på højre fløj. Her er der blevet plads til Kasper Kildelund, der vil være 26 år i 2022. Johan Hansen er også i spil med sine 27 år.

Fotos: Niklas Landin (Henning Bagger / Scanpix Denmark), Magnus Landin (Henning Bagger / Scanpix Denmark), Mikkel Hansen (Henning Bagger / Scanpix Denmark), Mads Mensah (Henning Bagger / Scanpix Denmark), Simon Hald (Henning Bagger / Scanpix Denmark), Niclas Kirkeløkke (Henning Bagger / Scanpix Denmark), Arkivfoto af Kasper Kildelund, der have en vigtig rolle i sejren for TTH Holstebro. (Johan Gadegaard / Scanpix Denmark),

Holdet ovenfor vil have en gennemsnitsalder på lige knap 30 år. Og der er ingen spillere på 25 år eller derunder. Og det er ikke et urealistisk scenarie, hvis man spørger Claus Hansen.

- De unge skal ikke bare overhale de nuværende landsholdsspillere, de skal også overhale en masse allerede etablerede ligaspillere, der er inde omkring udviklingslandsholdet. Man skal virkelig have tålmodighed, og det kan være svært for en 20-årig.

- Det er helt afgørende, at talenterne ser de første mange år som senior som udviklings- og læreår, hvor mange lægger nye lag på ens spil, ellers bliver man ikke dygtig nok. Men det er altså virkelig vanskeligt at spille sig på A-landsholdet i Danmark og komme med til en slutrunde. Man skal jo næsten være en Karabatic for at komme med i så ung en alder, siger han.

To gode eksempler på, at det kan betale sig at blive ved og være tålmodig, finder man på det nuværende landshold, hvor Henrik Møllgaard og Morten Olsen var længe om at komme med til deres første store mesterskab med A-landsholdet.

Begge var med til verdensmesterskabet for U21-landshold i 2005, men først i henholdsvis 2013 og 2016 kom de med til deres første slutrunde med A-holdet.

Fysikken er meget vigtig

Og så er der det fysiske aspekt, som Claus Hansen påpeger. Kigger man på den fysiske udvikling, er den nemlig gået stærkt de seneste år. Talentchefen påpeger, at den gennemsnitlige højde og vægt på det danske A-landshold er steget med henholdsvis fem centimeter og syv kg fra det EM-guldvinderne i 2008 til det hold, der vandt OL i 2016 med en gennemsnitshøjde på 1,95 meter og en vægt på 97 kg.

- Håndbold på det plan er et helt andet spil end i ungdomsårene. Der kræves nogle andre kompetencer. Fysik og forsvarsspil bliver meget vigtigere parametre som seniorspiller på topplan end de er i ungdomsrækkerne. Spillere som Simon Hald, Andreas Holst og Magnus Landin var ikke dominerende som U18-landsholdsspillere, men vi tog dem med, fordi de havde et åbenlyst potentiale. Vi rekrutterer efter kommende A-landsholdsspillere, ikke efter at vinde U18-EM, siger Claus Hansen og fortsætter:

- Det er de parametre, de unge skal matche. Det er en international tendens, og fysikken er blevet vigtigere og vigtigere, om man kan lide det eller ej. Det er svært at være med, hvis man ikke er både stærk, hurtig, bevægelig og kan hoppe højt, siger Claus Hansen.

Flere står på spring

En sådan spiller er 22-årige Barcelona-spiller Lasse Andersson, der i weekenden kæmpede for at komme blandt Gudmundur Gudmundssons udvalgte til VM i Frankrig.

- Han kommer til at få en endnu større rolle om fem år. Han har gjort det godt i Barcelona, og han er god i begge ender, så jeg tror, han kommer til at få en større og større rolle, siger en anden landsholdsspiller, målvogter Jannick Green.

Emil Nielsen, Simon Gade og Sebastian Frandsen er store talenter på netop målmandsposten, mens Magnus Landin peger på Andreas Holst, Nikolaj Enderleit og GOG's Lasse Møller som spændende markspillere. Sidstnævnte er også det navn, både Lasse Svan og Michael Damgaard peger på som en spiller, der kan være brudt igennem om fem år.

Lasse Møller er et åbenlyst angrebstalent med en veludviklet spilforståelse, der også bør kunne gøre ham til en god forsvarsspiller. Og det er vigtigt med kvaliteter i begge ender af banen.

- Vi prøver at udvikle spillere, der både kan spille angreb og forsvar, og de har ofte en kortere vej til landsholdet. Men det meget svært at spå om, hvem der rent faktisk ender med at slå igennem. To spillere, der ser ud til at have nøjagtig samme forudsætninger, kan udvikle sig vidt forskelligt.

- Det er nemt at miste fodfæste, mens andre kan være mere heldige og pludselig blomstrer op. Man kan få skader, havne i et uheldigt klubmiljø, have lav tillid hos træneren og få meget kort snor. Så - igen - tålmodighed er enormt vigtig, siger Claus Hansen.

Flere er allerede tæt på

Unge spillere som Simon Hald, Frederik Clausen, Lasse Andersson, Niclas Kirkeløkke og Magnus Landin er spillere, der kan spille begge veje, og de er allerede med på eller tæt på A-landsholdet.

Og så tilhører de en af de mest talentfulde årgang nogensinde i dansk herrehåndbold, årgang 94/95. Der er andre spillere Kasper Kildelund, Sebastian Henneberg og Johan Hansen fra samme årgang, og så er der alle de andre spillere som Peter Balling, Patrick Wiesmach, Magnus Bramming, Martin Larsen, Jonas Porup, Tim Sørensen osv. Dem skal de unge talenter OGSÅ overhale for at komme ind omkring A-landsholdet.

Og på trods af et hårdt kampprogram passer de nuværende stjerner godt på sig selv. Det er deres levevej, de er dybt professionelle, de udvikler sig fortsat i en høj alder, de er stadig ambitiøse, og deres erfaring er svær at konkurrere med for en ung spiller.

Men talenterne kan se fjernsyn de kommende små tre uger og suge til sig fra de bedste ...