VM i håndbold 2023

Landsholdslægen savner bevis i Toft-sag: Hans bare albue er mere farlig

Danmarks landsholdslægen har bedt det internationale håndboldforbund give eksempler på, at albueskinner som René Toft er til fare for modstanderne.

René Tofts VM-skæbne er lagt i hænderne på Danmarks modstandere. 

Det internationale håndboldforbund IHF vil kun lade den danske forsvarsgeneral spille med sin albueskinne under VM, hvis de hold, som Danmark skal møde, acceptere den risiko for skader, som skinnen - ifølge IHF - giver. 

Men Danmarks landsholdslæge Steen Bo Kalms er ikke enig i, at albueskinnen er farlig - og han har bedt IHF give eksempler på tidligere skader.   

- Jeg har rent faktisk efterlyst noget dokumentation for de her skader. Jeg har selv afleveret skadesrapporter hver eneste år i de 12 år, jeg har været med til slutrunder, så der må findes en masse dokumentation for de her skader. Dem vil jeg gerne høre lidt om, siger Steen Bo Kalms og forklarer, hvorfor skinnen efter hans overbevisning ikke er farlig for modstanderne. 

- Der er tale om en ganske tynd metalskinne, som ligger inde i en nylonbandage, som udvendigt så er polstret ekstra med polstring. Jeg vil faktisk mene, at hans venstre albue, som ikke er polstret, er mere til fare for andre spillere, siger landsholdslægen til TV 2 SPORT. 

René Toft har kroniske skader i sin albue og fik smerter, da han blev nægtet at bruge sin albueskinne under OL i Rio. Dengang valgte han at spille uden - men det vil han ikke gøre igen. 

- Han fik simpelthen ondt at spille uden, og han har jo oplevet, efter at han kom hjem, at når han spiller med skinnen, så har han ikke de problemer. Den beskytter hans albueled godt, den beskytter ham, og med en velpostret skinne mener jeg ikke, han er til fare for nogen, fastslår Steen Bo Kalms. 

Som situationen er nu, er det op til det danske hold selv at skaffe et underskrevet dokument fra hver af modstandernes læge, hvor holdene tillader René Toft at spille imod dem. Dermed risikerer Danmark fx at måtte undvære René Toft i én kamp, mens han godt kan spille en anden.

Desuden kan danskerne først finde ud af, om René Toft må spille i ottendelsfinalen, kvartfinalen og så videre, når de kender deres modstander i de kampe. 

Ifølge IHF er René Toft den eneste spiller ved hele VM, der har søgt om en dispensation til at bruge beskyttelsesudstyr, der er imod reglerne. IHF's magtfulde præsident Hassan Moustafa understreger, at dette bliver det sidste mesterskab, hvor forbundet vil tillade en dispensation af nogen art. 

Landstræner Gudmundur Gudmundsson skrev kun 15 spillere på til Danmarks åbningskamp mod Argentina, så han kan skrive en 16. mand op lørdagens kamp mod Egypten uden at bruge en af sine to mulige udskiftninger. Det skal dog ske senest lørdag klokken 9.00 - og kræver egypternes accept, hvis det er René Toft med en albueskinne, som Danmark vil skrive på.