VM håndbold

Pludselig kom træneren farende mod dommeren med knyttet næve og vilde øjne

VM-minder: Husker du, da den tyske landstræner Heiner Brand bragte sig i fokus, da han reagerede helt uhørt efter et nederlag til Norge?

Ved VM i Kroatien i 2009 blev mellemrunden overraskende endestationen for Tysklands forsvarende verdensmestre, da Norge i mellemrunden tilføjede Heiner Brandts tropper et nederlag på 25-24.

Med 14 sekunder tilbage af kampen havde de undertippede nordmænd bolden, og skulle bare have tiden til at løbe ud.

Om det var præstationsangst for venstrefløjen Håvard Tvedten, dårligt tørret halgulv eller det faktum, at Norge var hårdt presset af to udvisninger, skal være usagt. Men Tvedten gled udover sidelinien og bolden var nu på tyske hænder.

De stressede tyskere formåede dog ikke at tage indkastet fra den korrekte position på banen, så dommer Peter Ljubic fløjtede i to omgange bolden tilbage, mens sekunderne tikkede af uret.

Af samme grund nåede tyskerne slet ikke at få afsluttet angrebet, der ellers kunne have sikret dem det ene point, som havde garanteret en tysk semifinaleplads.

Og så kan det nok være, at Tysklands måske mest kendte overskæg kom i fokus.

- Der er klart markeret for indkast. Og Heiner Brand går efter dommeren. Dét der, det giver Heiner Brand karantæne. Det kan jeg sige, siger Bent Nyegaard, mens billederne af den tyske landstræner ruller over skærmen.

- Det er helt utroligt Heiner Brand ikke får et rødt kort, helt utroligt. Han har gået og lavet grin med dommerne, og er ellers en meget sympatisk træner. Men det der, er altså fuldstændig at træde over, siger Bent Nyegaard.

Her otte år senere er det stadig en episode, som mange husker. Én af dem, hvis erindring derom er særlig tydelig, er TV 2 Norges mangeårige kommentator Harald Bredeli.

Han kommenterede dramaet den januardag i 2009, og mindes tydeligt, hvordan klappen gik ned for den tyske landstræner.

Bredeli sukker, mens han med grimasser og fagter viser, hvilke klokker der ringer, når "2009 og Heiner Brand" nævnes i samme sætning:

- Uden tvivl et af de største dramaer i norsk håndboldhistorie, siger Bredeli om kampen.

Harald Bredeli husker tydeligt dramaet, der førte til norsk jubel og Heiner Brands arrigskab

- Tyskerne mener de er blevet snydt, så da kampen fløjtes af slår det klik for Brand. Han er helt sort af raseri, fortæller Bredeli.

Billedet af Brand er hans mening et, som alle norske håndbold-seere kan huske den dag i dag.

Han har dobbelt så stort overskæg som mig og kommer bag dommerne, og vi tror, han vil slå dem ihjel.

Harald Bredeli om Heiner Brands reaktion i 2009

- Han har dobbelt så stort overskæg som mig og kommer bag dommerne, og vi tror, han vil slå dem ihjel. Det er et historisk øjeblik, et vanvittigt drama, genkalder Bredeli.

Dagen efter episoden, var det en brødebetynget daværende tysk landstræner, der mødte verdenspressen

- Jeg har set billederne af mig selv her til morgen, og jeg blev helt forskrækket over at se dem. Jeg kan slet ikke genkende mig selv, sagde den Brand, der nåede både EM- og VM-guld, samt OL-sølv som tysk landstræner.

Og trods situationens alvor, så kunne han heller ikke dengang dy sig for, at se sin egen reaktion med et par humoristiske briller på.

- I min alder ville en lige højre nu ikke gøre den store skade, lød det tørt fra Brand, der i 2015 fratrådte sin stilling som team manager for det tyske herrelandshold.