VM håndbold

Danske debutanter er nære venner: Hullet i væggen minder mig om ham

Lasse Andersson og Magnus Landin fik for en uges tid siden slutrundedebut sammen for landsholdet - men deres historie går meget længere tilbage.

Smilet er stort i sofaen på Hotel Pullman i Paris - og det er der en helt særlig årsag til. 

Lasse Andersson og Magnus Landin har været venner i mere end et årti. Nu fejrer de deres første slutrunde på det danske herrelandshold sammen. 

Når vi spiller ved siden af hinanden, og der er en, der scorer, så kan man ikke lade være med at smile over hele krydderen. Det er fedt. 

Lasse Andersson

Den 13. januar 2017 er formentlig en dato, som hverken Lasse Andersson eller Magnus Landin vil glemme inden for den nærmeste fremtid.

Det var nemlig dagen, hvor de to barndomsvenner fik slutrundedebut for det danske herrelandshold. Sammen.

Og de to store håndboldtalenter skulle ikke bruge mange minutter på halvgulvet i AccorHotels Arena i Paris, før de tusindvis af tilskuere og den million seere i de danske hjem fik at se, hvorfor de er et 'match made in heaven' - både på og uden for håndboldbanen. 

Lasse Andersson fik bolden på venstrebacken og sendte den direkte ud på venstrefløjen, hvor Magnus Landin - selvfølgelig - kvitterede med en scoring, hvorefter han med en knyttet næve løb direkte ned og omfavnede sin gode ven.

Se to af Magnus Landins mål mod Argentina ved VM i Frankrig.

 - Når vi spiller ved siden af hinanden, og der er en, der scorer, så kan man ikke lade være med at smile over hele krydderen. Det er fedt, siger Lasse Andersson, da TV 2 SPORT fanger de to spillere til en snak om... ja, alt muligt. 

- Når jeg ser Magnus stå ved siden af, så er det en god fornemmelse, for jeg ved, at han kan sit arbejde. Det er altid lidt nemmere, for hvis man ikke ved, hvad man skal gøre, så kan man altid spille den ud til ham - sådan var det også i Kolding, tilføjer den 22-årige venstreback. 

Langt venskab

Lasse Andersson og Magnus Landin har været holdkammerater i Kolding, siden 21-årige Landin kom til klubben i 2014. I sommer blev deres veje så skilt, da Andersson skiftede til den spanske storklub FC Barcelona. 

Men venskabet går længere tilbage end 2014. Meget længere.

... vi har ikke set så meget til hinanden, når det ikke har været træning – og det har jeg måske savnet lidt.

Magnus Landin

Af alle steder lærte de to spillere hinanden at kende i Letland, da de begge to var taget med deres forældre til Baltikum for at følge deres brødre, Niklas og Nikolej, ved ungdoms-EM i 2006. 

- Vi var vel ikke mere end 10-11 år gamle. Vi sad og fyrede den af til vores brødre, der spillede håndbold. Legede en masse sammen, hyggede os og spiste en masse is, kan jeg huske, siger Lasse Andersson om deres første minder sammen. 

Nogle år efter deres første møde ville skæbnen det så, at de to unge knægte også skulle spille sammen på de forskellige ungdomslandshold, inden venskabet fortsatte i Kolding og nu på landsholdet. 

Men det er ikke et venskab som så mange andre.

Selvom de indtil for bare et halvt år siden spillede i samme klub, så var der stadig en lang distance mellem dem, da Landin var bosat København og Andersson i Kolding. 

- Jeg har da overnattet hos Lasse nogle gange. Vi har holdt nogle fede fester og hygget os meget, men vi har ikke set så meget til hinanden, når det ikke har været træning - og det har jeg måske savnet lidt.

Den vigtige humor

Et venskab over så mange år indeholder ofte massevis af historier - og venskabet mellem Magnus og Lasse er ingen undtagelse.

Jeg kylede min controller igennem stuen og ind i soveværelset, hvor der så kom et lille hul

Lasse Andersson

- Selvfølgelig er der nogle historier, men man skal også passe på, hvem man deler dem med, siger Landin med et smørret smil, hvorefter han alligevel lukker lidt op for posen med sjove minder. 

- Jeg har tænkt over, hvor dårlig en taber Lasse kan være. Det har jeg gjort, fordi der i min nuværende lejlighed er et hul i væggen. Jeg kan ikke helt forstå, hvor det kommer fra, siger venstrefløjen, der overtog Anderssons lejlighed, da han flyttede til Kataloniens hovedstad.

Stemningen er helt i top hos Magnus Landin og Lasse Andersson i Frankrig.

- Det er der, fordi jeg spillede FIFA. Jeg var meget tæt på at vinde, og så røg internetforbindelsen. Jeg kylede min controller igennem stuen og ind i soveværelset, hvor der så kom et lille hul, lyder forklaringen fra lejlighedens forhenværende beboer. 

I sofaen på spillernes hotel i Paris er det tydeligt at se, at de to unge landsholdsspillere nyder hinandens selskab. Et selskab, der i høj grad er baseret på humor. 

- Det primære er, at vi altid har haft det sjovt. Uanset om det er på eller uden for banen, og det har vi stadigvæk, siger Magnus Landin. 

Den farligste duo i Barcelona?

Når man ser Lasse Andersson og Magnus Landin sammen på landsholdet, er man ikke i tvivl om, at det er to unge mænd, der føler sig godt til rette. 

Uanset om det er foran tusindvis af tilskuere i AccorHotels Arena i Paris eller foran pressen på et hotel et andet sted i byen.

Og noget kunne tyde på, at det stærke venskab spiller en rolle på det område.  

- Det betød meget for mig, da jeg kom til Kolding, at jeg havde Lasse tæt på. Nu er vi så endt hver for sig på klubholdet, men er så samlet igen på landsholdet, og det er lidt den samme følelse, jeg har her.

Lasse han kan godt være lidt stor i munden nogle gange

Magnus Landin

- Han opfører sig jo rigtig pænt. Han er en god ven af alle, kan man sige. Jeg tror bare generelt, at Magnus er en god fyr, siger Lasse Andersson. 

Men bedst som det begynder at lyde som en sød kærlighedshistorie, så kommer Magnus Landin med en ny stikpille. Og sådan er det. Drillerierne er der plads til. 

- Lasse kan godt være lidt stor i munden nogle gange. Han er rigtig hurtig til at være rigtig god til alle mulige spil, som han ikke aner en skid om, siger Landin, hvorefter Barcelona-spilleren bryder ud i latter. 

Magnus Landin og Lasse Andersson spiller ofte lige ved siden af hinanden.

Meget tyder på, at Magnus Landin har ret, når han siger, at hans tidligere klubkammerat kan være lidt stor i munden nogle gange. 

For da de bliver spurgt, om de har drøftet mulighederne for at komme til at spille i samme klub igen, svarer Andersson promte. 

- Ja ja, det har vi. Og det får Magnus snart styr på. Han er allerede begyndt at lære lidt spansk i klubben.

Om det var en hentydning til, at Landin måske snart stiger på flyet mod Barcelona, må stå hen i det uvisse, og Landin var da heller ikke meget for at kommentere på den pludselige kommentar om Kolding-spillerens fremtid. 

- Det snakker vi ikke om her, siger Landin, der forklarer spanskundervisningen med, at han i Kolding har en spansk træner i form af Carlos Ortega.

Men inden Magnus Landin - måske - hopper på flyet mod Barcelona, så skal han først rejse til den franske skisportsby Albertville sammen med  Andersson og resten af landsholdet, hvor de skal spille ottendedelsfinale mod Ungarn.