Norsk VM-succes er grundlagt i Danmark: - Ligaen er meget bedre

Otte af Norges 17 VM-spillere har deres daglige gang i den danske herreliga, 888ligaen, og det er også dem, der trækker læsset i Frankrig.

Se Norges vej til kvartfinalen i videoen øverst.

De norske håndboldherrer er bare et skridt fra deres første VM-semifinale i historien, og den umiddelbare succes ved mesterskabet i Frankrig skal i høj grad tilskrives den danske herreliga, 888ligaen.

I den har otte af de 17 norske VM-spillere deres daglige gang, og de spillere er i gennemsnit flest minutter på banen ved VM og scorer i procentdel også flest mål.

- Den danske liga betyder rigtig meget. Den er meget bedre end den norske. For mange er den et skridt videre, og det kan ske, at man tager videre til Tyskland eller andre ligaer. Det er en rigtig god liga for os i Norge, siger GOG-spilleren Magnus Jøndal, der har scoret 22 mål og været på banen i 311 minutter.

Dermed er Jøndal Norges fjerdemest scorende spiller ved dette VM. Han er blandt andre overgået af Sander Sagosen, der godt kan begynde at vænne sig til at spille i Frankrig, når han til sommer skifter fra Aalborg Håndbold til PSG Handball.

De norske VM-spillere i den danske herreliga

Sander Sagosen (Aalborg Håndbold)

Bjarte Myrhol (Skjern Håndbold)

Espen Christensen (GOG)

Magnus Jøndal (GOG)

Gøran Søgard Johannessen (GOG)

Eivind Tangen (HC Midtjylland)

Espen Lie Hansen (HC Midtjylland)

Torbjørn Bergerud (TTH Holstebro)

- Den danske liga har været super for mig, og det ved jeg, at den også har været for mange andre. Den er virkelig udviklende, og vi får alle sammen lov til at spille meget og til at stå i situationer, hvor det gælder, siger Sagosen.

Blandt de otte norske VM-spillere med dansk arbejdsgiver er også målmanden Torbjørn Bergerud, der i disse dage er i gang med sin første slutrunde - tre og et halvt år efter sin landsholdsdebut.

- Det har betydet en del. Jeg har haft lidt mere målmandstræning end tidligere. Jeg synes ikke, at jeg har gjort det så godt, som jeg havde håbet på i det første halve år i Danmark, men jeg er kommet okay fra det, og det er godt at være med det norske landshold, hvor jeg har kunnet få lov til at bidrage, siger TTH Holstebro-målmanden.

- Den danske liga er stærkere end den norske, og det er vigtigt for folk at komme væk fra Norge på et tidspunkt. Den danske liga står stærkt for os, og det er også et godt skridt, hvis man vil videre til Bundesligaen.

Den norske landsholdslegende Steinar Ege, der i dag er tilknyttet Norges håndboldforbund som målmandstræner, ser også stor fordel i, at Bergerud valgte at tage over Øresundsbroen til Danmark.

- Han får endnu hårdere modstand i Danmark og i dagligdagen. Han står over for bedre skytter og er under Michael Bruun i Holstebro, hvilket er meget værdifuldt for ham. Så han har haft en stor udvikling, og det er bare et spørgsmål om, hvor længe Holstebro får lov til at beholde ham, siger Steinar Ege.

Herunder får du et statistisk overblik over de norske spilleres VM indtil nu.

Følg de norske herrers kamp for at komme i semifinalen, når de møder Ungarn i kvartfinalen. Kampen vises direkte på TV 2 SPORT med optakt fra kl. 16:30.