VM håndbold

VM-spiller mistede sin nyre - og sin ven: Da jeg bukkede mig ned, fik jeg en kniv i ryggen

Kroatiens keeper blev for snart otte år siden knivstukket i ryggen, da han ville redde holdkammerat fra døden. Nu spiller han VM-semifinale

- Jeg prøvede bare at hjælpe, men da jeg bukkede mig ned, fik jeg en kniv i ryggen. 

Sådan sagde den semifinaleaktuelle målmand Ivan Pesic fra Kroatien kort tid efter, han og to holdkammerater havde været udsat for et frygteligt knivoverfald på en bytur for snart otte år siden. 

Ivan Pesic, rumænske Marian Cozma og Zarko Sesum fra Serbien spillede på daværende tidspunkt sammen i den ungarske storklub Veszprem, men det endte helt galt, da de en februaraften i 2009 var taget i byen for at fejre to andre holdkammerater, der henholdsvis havde fødselsadag og var blevet far.

Festen stoppede dog brat, da en gruppe på 15 mænd begyndte at provokere de øvrige gæster på natklubben, og da Marian Cozma fornemmede at noget var galt, besluttede han sig for at stikke af. Det skulle han aldrig have gjort.

Cozma nåede kun ud til natklubbens udgang, inden han blev stoppet. Her blev han først stukket med en kniv i ryggen og efterfølgende to gange i hjertet. 

I forsøget på at komme deres holdkammerat til undsætning, gik det også galt for Pesic og Sesum. Først blev Pesic stukket to gange i ryggen, og efterfølgende blev Sesum så sparket op til flere gange i hovedet. 

Bare to timer efter overfaldet stod det klart, at forsøget på at hjælpe var forgæves. Marian Cozma var afgået ved døden.

Blev inspireret af kroatisk fodboldprofil 

Den dengang 19-årige Ivan Pesic slap med livet i behold, efter at lægerne på hospitalet havde fjernet hans ene nyre, og Zarko Sesum slap fra overfaldet med en alvorlig hjernerystelse. 

Jeg takker ham for, at han tilbød sin hjælp. Det går godt med mig, og jeg vender snart tilbage.

Ivan Pesic

Umiddelbart kan der være langt fra at ligge på sygehuset efter et knivoverfald, hvor man har fået fjernet sin ene nyre til at gøre comeback på den helt store håndboldscene. Men Ivan Pesic var fortrøstningsfuld - takket være en kroatisk fodboldprofil. 

Den tidligere Bundesliga-profil og landsholdsspiller Ivan Klasnic blev året før det frygtelige overfald nemlig ramt af nyresvigt og måtte igennem en transplantasion, inden han kunne vende tilbage til fodboldbanen. Det blev en inspiration for Pesic.  

- Da jeg fandt ud af, at jeg havde mistet en nyre, tænkte jeg med det samme på Ivan Klasnic. Jeg takker ham for, at han tilbød sin hjælp. Det går godt med mig, og jeg vender snart tilbage, sagde Pesic, da han stadig lå indlagt på hospitalet. 

Og det gjorde han så. Han kom snart tilbage. 

Tilbage på banen - og i overskrifterne

Vezprem blev skiftet ud med den kroatiske storklub RK Zagreb, hvor Pesic allerede et halvt år senere fik comeback til håndboldbanen.

I den kroatiske hovedstad gik det dog ikke, som han havde håbet. Et halvt år efter klubskiftet - og et år efter overfaldet - var han tilbage i overskrifterne. Og igen var det ikke for den positive historie. 

Vi er rasende på ham, og sådan noget tolereres ikke

Zoran Gobac

Pesic var involveret i et voldsomt trafikuheld, hvor han klokken seks om morgenen kørte ind i en lastbil. Han slap nærmest mirakuløst uden alvorlige skader, men det viste sig, at han havde sat sig bag rattet med en promille på 1,65.

- Vi skal tage os af Pesic. Han vil blive straffet hårdt for det, for han har intet at lave ude klokken seks om morgenen. Han er professionel. Vi er rasende på ham, og sådan noget tolereres ikke. Han ved, at vi har givet ham kæmpe mulighed for at komme tilbage til sporten, sagde klubleder Zoran Gobac, dengang til lokalmediet Index.

Siden gik turen over slovenske Maribor til hviderussiske Meshkov Brest, hvor Pesic i de seneste tre en halv sæson har fundet storformen frem.

Pesic er nu 27 år, og ved VM i Frankrig, er han nu langt om længe ved at skrive sig ind i overskrifterne for noget positivt.

Før slutrunden så det dog ikke ud til, at Pesic fik nogen rolle i den kroatiske trup, da landstræner Zeljco Babic på forhånd havde valgt rutinerede Ivan Stevanovic og stortalentet Filip Ivic som målmandsduo.

Men Ivic imponerede på ingen måde i gruppespillet, og derfor blev Pesic indskiftet forud for ottendedelsfinalen mod Egypten, hvor Pesic stod en stor kamp.

Fredag - knap otte år efter knivoverfaldet - kan han spille sig i VM-finalen.