Vores træner

Rikke Skov som træner: - Værre at tabe med dem end at tabe som spiller

Viborg-stjernen, der har indstillet sin karriere, træner U8 og U10 i den lille klub Asmild FH. Og hun lever sig ind i pigernes sejre og nederlag.

Rikke Skov meddelte i lørdags sit karrierestop i en alder af 36 år, men hun er slet ikke færdig med at træde ind på en håndboldbane.

Landsholdsstjernen med 19 sæsoner i Viborgs bagkæde er nemlig træner for to pigehold i den lille klub Asmild FH - et U8- og et U10-hold, hvor hendes egne døtre spiller. Samtidig er hun også træner for et U9-pigehold i fodbold i Overlund GF, og det er nogle fritidsopgaver, der fylder hende med stor glæde, fortæller hun til TV 2 SPORT.

- Der var ikke noget hold for vores børn dengang, og så må vi forældre jo tage over. Jeg har selv spillet fodbold, og det var ret simpelt at gå i gang med U8-holdet, som det var, da vi startede. Håndbold begyndte jeg med for halvandet år siden, og det er fedt. Det giver rigtig meget.

- Det er lidt noget andet at skulle træne dem end sådan nogen som os. Sådan nogle på otte kender måske overhovedet ikke reglerne og skal bare lære, hvor de skal kaste bolden hen. Det kræver lidt pædagogisk snilde, og det ved jeg ikke, om jeg altid har, ha ha. Men jeg synes, det er sjovt, og det er jo bare leg - men de må også gerne rykke sig lidt og forstå det mere og mere, fortæller Rikke Skov og fortsætter:

- Jeg startede det op, og nu er der 16-17 spillere på hvert hold, og det er fantastisk i en ret lille klub som Asmild FH, at så mange kommer til og bliver ved med at spille. Det er jeg stolt over, og jeg er glad for, at jeg kan give de oplevelser, jeg selv har haft, videre til de børn.

Og indsatsen værtsættes, siger Rikke Skov.

- Forældrene skriver eller kommer hen og fortæller, hvor glad deres lille pige er for at spille håndbold, og at det f.eks. også er takket være mig. Det er næsten lige så stor en cadeau som at få en guldmedalje om halsen, synes jeg lige nu.

- At være med dem ude at spille, se deres glæde og frustration, hvis det ikke lige lykkes. Det er ikke helt det samme, men det er lidt derhen ad, og jeg føler med dem og føler næsten, det er værre, end hvis jeg selv taber en kamp, siger Rikke Skov.

Selvom det kræver en masse planlægning at være træner for tre hold, udover selve tiden til træning og kamp, er det noget, Viborg-stjernen med de ti danske mesterskaber og tre Champions League-titler på cv’et har lyst til at fortsætte med.

- Ja, det tror jeg. Jeg synes, det er rigtig, rigtig sjovt. Selvfølgelig er vi der alligevel til børnenes kampe for at se dem, men så ved jeg, at de får noget god træning, siger hun med et smil og glæder sig over det frivillighedsmiljø, der findes i de danske foreninger.

- Der er jo ikke penge til at ansætte en professionel, så det ER jo frivillige, og man skal gide det. Man skal også gide det administrative, svare på beskeder og mails og arrangere stævner og alle mulige ting. Det er jo ikke bare at møde op i en time til halvanden og træne. Det er det sjoveste at træne, men det andet skal man også.

Hun kommer selv fra området og bor der stadig. Det var i Overlund, at hun begyndte med at spille håndbold, men turen gik hurtigt videre til Viborg HK.

- Da jeg kom herned til VHK, fik jeg Lise Astrup, Heidi Astrups lillesøster, og Michael Salling på det pigehold, jeg startede ud på. Og selvom jeg var så bange for at komme herned, var det noget helt andet, og det handlede egentlig bare om det sjove og det sociale, og de var garanter for, at det blev en god oplevelse for mig, da jeg startede ud med håndbold hernede.

- Vi havde det bare sjovt, og de havde det godt sammen, og det kunne vi jo godt mærke. De var lidt ungdommelige, og det betød rigtig, rigtig meget, når vi var på ture. Og jeg tror da også, det var dem, der måtte forklare mig, at jeg skulle begynde at spille med sports-bh, da jeg var 13-14 år, fortæller Rikke Skov og slår en stor latter op.

Hun er netop nu gravid med sit tredje barn og har indstillet karrieren efter 19 sæsoner som senior i Viborg HK, der bl.a. har budt på ti danske mesterskaber, syv pokaltitler og tre Champions League-titler. Måske er der på et tidspunkt en ny lille Skov, der tager turen til Viborg HK …

Rikke Skov har besluttet sig for at indstille karrieren. Her kan du se et tilbageblik på en imponerende karriere.