Håndbold

Blacklistet, blakket ry og underskud: Stjernen falmer hos KIF Kolding København

KIF Kolding er ikke, hvad det har været. Alligevel er det en optimistisk klubledelse, der har indkaldt sine partnere til møde om økomomi og fremtid.

Kasper Hvidt, Lars Jørgensen, Marcus Cleverly, Ciryl Viudes og Bo Spellerberg. Det er ikke hvem som helst, der har kontraktudløb i KIF Kolding København efter denne sæson.

DHF's 'sorte liste' 21. februar 2017

KIF Håndbold Elite A/S (888Ligaen)

Team Tvis Holstebro Damer A/S (Primo Tours Ligaen)

Team Vesthimmerland ApS (2. Division herrer)

Og lige nu kan traditionsklubben ikke hverken forlænge de eksisterende eller skrive kontrakter med nye spillere. Klubben er nemlig på Dansk Håndbold Forbunds såkaldte ’sorte liste’ over ”kontraktforeninger, som p.t. ikke kan få registreret nye kontrakter eller forlænge eksisterende,” som DHF skriver på sin hjemmeside.

Folk er i tvivl om, hvad fremtiden bringer for KIF som tophold i dansk håndbold.

Mads Winther, spilleragent hos People in Sport

Samtidig fortæller flere kilder i håndboldmiljøet, at KIF ikke har samme høje status blandt spillere, der leder efter en ny arbejdsgiver, som Kolding-klubben havde for år tilbage, hvor KIF-logoet var det ypperste, man kunne have syet på brystet som håndboldspiller i Danmark.

Situationen, som umiddelbart ser udfordrende ud set gennem sportslige briller, bekymrer dog ikke KIF-ledelsen markant.

- Vi kommer af den liste inden sommer, siger Jens Boesen.

Det er du 100 procent sikker på?

- Ja, siger direktøren, der netop har indkaldt sine samarbejdspartnere til et informationsmøde om netop denne udfordring.

KIF Håndbold Elite A/S har fået mulighed for at indtræde/deltage i et nyt håndboldprojekt på et hidtil uset niveau til gavn for vores sport både nationalt og internationalt

Mødeindkaldelse fra KIF-direktør Jens Boesen

Den indkaldelse har KIF-ledelsen ingen kommentarer til, men sportschef og søn af direktøren, Lasse Boesen, deler sin fars optimistiske syn på fremtiden:

- Vi har altid været presset på likviditeten. Det ved de spillere, der skriver under med os. Det ved, tror jeg, hele håndbold-Danmark, så på den måde er der ikke noget, der chokerer nogen, sagde han i sidste uge til TV 2 SPORT.

Er det svært at tiltrække nye spillere, når I står på den sorte liste?

- Overhovedet ikke. Der er rigtig mange, der ringer og skriver hver dag, som rigtig gerne vil være hos os, så på den måde er det ikke en udfordring.

KIF er blevet overhalet af konkurrenterne

Ifølge TV 2 SPORTs kilder er KIF dog generelt set ikke længere den foretrukne arbejdsgiver for de mest attraktive spillere på markedet. De seneste års svingende resultater samt klubbens pressede økonomi, som sidste år viste et underskud på 14,2 millioner kroner, har ifølge TV 2 SPORTs kilder ændret magtbalancen på transfermarkedet, og nu er andre topklubber som BSV, Aalborg, Skjern Håndbold og TTH Holstebro mere attraktive arbejdsgivere for de bedste spillere.

Mads Winther, spilleragent i firmaet People in Sport, fortæller, at hans klienter - altså håndboldspillerne - ikke længere har samme syn på klubben som tidligere.

- Det er klart, at når de også er udfordret på resultaterne, og de pludselig har en meget anderledes kultur med mange udlændinge og en spansk træner, så er det ikke så attraktivt, som det har været, siger han.

- Samtidig går der mange rygter om klubbens økonomi, så det gør, at folk er i tvivl om, hvad fremtiden bringer for KIF som tophold i dansk håndbold.

Jeg tror, det er talgymnastik. Penge er der

Lasse Boesen, Sportschef i KIF Kolding København

Betyder det, at du fraråder dine spillere at skifte til KIF Kolding København?

- Nej, jeg vil aldrig decideret fraråde nogen noget. Men jeg vil altid kritisk gennemgå for eksempel spillerens position på holdet, klubbens sportslige ambitioner og selvfølgelig også de ressourcer, der ligger bag hele klubbens projekt.

Status på kontrakter i KIF

Spillere med kontraktudløb:

Kasper Hvidt (stopper karrieren), Lars Jørgensen, Marcus Cleverly, Cyril Viudes, Bo Spellerberg

Spillere med kontrakt til den kommende sæson:

Målmænd: Ingen

Fløjspillere: Magnus Landin, Fabio Chiuffa, Sebastian Augustinussen

Bagspillere: Philip Stenmalm, Antonio Garcia, Niko Mindegia, Jens Svane, Konstantin Igropulo, Nicolas Kristiansen

Stregspillere: Morten Bjørnshauge

En del af forklaringen på KIF's ændrede status som absolut topklub og attraktiv arbejdsgiver for spillerne er også, at klubben igen i år er placeret på DHF’s ’sorte liste’ over klubber, der ikke kan få godkendt nye kontrakter. Årsagen til, at Jens Boesen og KIF ikke må indgå nye kontrakter, er, at KIF Håndbold Elite A/S ikke lever op til DHF’s krav til ansvarlig kapital. Ifølge forbundets reglementer skal en kontraktklub som KIF have en egenkapital svarende til godt og vel 35 procent af klubbens samlede lønsum. Ved seneste regnskab, som blev indsendt i december måned, havde klubben – efter et underskud på 14,2 millioner kroner sidste år – en egenkapital på minus 3,5 millioner kroner.

Planen holdes internt

Der skal altså findes i omegnen af ti millioner kroner til ’ansvarlig kapital’, hvis KIF skal nå op på den egenkapital, det vil kræve at opretholde det nuværende lønbudget og dermed blive fjernet fra ’den sorte liste’.

At de penge kan findes, og at KIF dermed fortsætter for samme styrke ind i den kommende sæson, er ledelsen i Kolding-klubben altså ikke i tvivl om. Hvordan pengene skal findes, holdes dog internt.

- Vi har en plan for det. Mere er der ikke at sige til det, siger Jens Boesen.

Vil du fortælle noget om den plan?

- Nej, det har jeg ingen kommentarer til. Det foregår internt, og den skal jeg have lavet med de aftalepartnere, jeg nu engang har.

Hvornår skal I væk fra ’den sorte liste’?

- Planen er jo – lige som sidste år – 1. marts til 1. april, sådan noget der omkring. Det tager jo den tid, det tager.

Hvor mange penge skal du ud og finde?

- Det er ikke så slemt igen, men nogen skal jeg da finde. Men det har jeg jo prøvet før. Det er lidt det samme, som jeg har prøvet før. Så det skal nok kunne lade sig gøre.

Informationsmøde om egenkapital, fremtidige kontrakter og "nyt projekt"

Ifølge TV 2 SPORT's oplysninger har KIF Kolding København som nævnt indkaldt klubbens samarbejdspartnere til informationsmøde mandag den 27. februar med formuleringen "I forbindelse med diverse aktiviteter, som sættes i værk for at få KIF Håndbold Elite A/S's egenkapital på plads, og i relation til at indgå nye spillerkontrakter fremover, samt skabe et solidt grundlag for den fremtidige drift af i KIF Håndbold Elite A/S, inviteres du hermed til et informationsmøde."

Jens Boesen ønsker dog ikke at uddybe, hvad der skal ske på mødet, men han henviser til, at han gerne fortæller offentligheden om planerne efterfølgende.

Mødeindkaldelsen indeholder desuden en nyhed, som Jens Boesen heller ikke ønsker at uddybe. Men klubben skriver i en mail til sine samarbejdspartnere:

"KIF Håndbold Elite A/S har ligeledes fået mulighed for at indtræde/deltage i et nyt håndboldprojekt på et hidtil uset niveau til gavn for vores sport både nationalt og internationalt, som vi ligeledes vil informere om på dette møde."

Kører videre med uforandret styrke

Om det kommende informationsmøde kan hjælpe Jens Boesen med at få KIF Kolding København af 'den sorte liste' må tiden altså vise. Men det er ikke første gang, KIF-direktøren har set sit klubnavn på listen, og de foregående gange er det lykkedes ham at opretholde det høje, sportslige niveau, der gennem tiden har sikret klubben 14 danske mesterskaber.

Lige nu ligger traditionsklubben på 5.-pladsen i 888Ligaen, men manden med det sportslige ansvar, sportschef Lasse Boesen, som skal sammensætte næste års trup og lige nu står uden mulighed for at lave aftaler med nye spillere eller forlænge de eksisterende kontrakter, tror også på, at hullet i regnskabet bliver lukket.

- Jeg tror, det er talgymnastik, svarer han på spørgsmålet om de manglende sorte tal i egenkapital-kolonnen.

- Penge er der. Det handler om at skabe værdi, og der skriver de egenkapital ind. Men det er ikke mig, der er revisor, så jeg tror, der sidder nogen, der er klogere end jeg til det, siger han.

Farmand Jens Boesen, som altså er direktør og dermed ansvarlig for klubbens økonomi, erkender dog, at det er problematisk at stå på DHF’s ’sorte liste’.

- Tja, det er det jo altid. Men det er jo det, vi arbejder på at få løst. Det arbejder vi på hele tiden.

Jeres seneste regnskab viste et underskud på 14,2 millioner kroner. Hvad er din prognose for det næste?

- I år? Det er en lang historie, og den vil jeg ikke komme ind på nu. Vi er på vej i en omstillingsproces, men den er også langsommelig at fortælle om, så det gider jeg heller ikke.

Hvordan kommer spillerbudgettet til at se ud til den kommende sæson sammenlignet med i år?

- Det er nogenlunde det samme. Vi har jo skruet ned over en årrække, og det tilpasser vi løbende, men der er ikke den store forskel.

KIF Kolding København har tradition for hvert år at afholde pressemøde i sommerferien, hvor holdet til den kommende sæson bliver præsenteret. Det er planen igen i år, fortæller direktør Jens Boesen, som forventer tilgang af tre nye spillere samt forlængelse af et antal eksisterende kontrakter.