Håndbold

Ingen kan løse håndboldens gordiske knude – konsekvensen kan blive drastisk

Alle er enige om, at håndboldstjernernes overfyldte kampkalender er et problem. Til gengæld er alle også uenige om, hvordan det skal løses.

I byen Gordion i Lilleasien, det nuværende Tyrkiet, stod ifølge sagnet engang en vogn, som havde tilhørt kong Gordios. Han havde bundet den til vognstangen med en uløselig knude. En gordisk knude. Den, der løste knuden, ville blive Asiens hersker, sagde man.

En knude af samme uløselige art findes lige nu i håndboldens verden. De bedste spillere spiller for mange kampe. Men det er de bedste spillere, alle gerne vil se. Både i klubholdenes nationale ligaer og Champions League og ved EM, VM og OL, hvor landsholdene og de selvsamme stjernespillere dyster mod hinanden om medaljer og pokaler.

Det kan ende med, at topspillerne siger ”Det går ikke mere. Vi spiller ikke den slutrunde, hvis vi ikke kan finde en anden løsning”

Michael Sahl Hansen, præsident for den europæiske hånboldspillerforening

Der skal skæres i antallet af kampe for de mest profilerede – og mest belastede – spillere. Men ingen arrangører vil – eller kan – undvære kampe. For det er kampene mellem de bedste hold og de bedste spillere, der sælger billetter, reklamer, sponsorater og dermed sporten.

Det er i sandhed en, om ikke umulig, så hvert fald meget besværlig knude at løsne.

- Den største udfordring i håndboldverdenen lige nu er denne her voldsomme kampkalender, siger Michael Sahl Hansen, direktør i Håndbold Spiller Foreningen.

- Det er en meget vanskelig diskussion, og det er mere komplekst end som så, siger Morten Stig Christensen, generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund, som ikke køber det mest umiddelbare løsningsforslag om ganske enkelt at droppe en del af landsholdsslutrunderne, så de bedste spillere ikke skal dyste mod hinanden på landsholdene hvert eneste år.

- Hvis alle interessenter – spillere, klubber, sponsorer, TV-stationer og så videre – var enige om, at man kunne undvære en slutrunde, så kunne det være en løsning. Men det tvivler jeg stærkt på, siger han.

Kan ende i en spillerstrejke

Problemet er, at det er landsholdsslutrunderne, der trækker langt den største publikumsinteresse. Og ikke mindst langt den største interesse fra TV-seere verden over. Det er altså ifølge chefen for Dansk Håndbold Forbund ikke en mulighed at fjerne et EM eller et VM de år, hvor OL-turneringen æder spillernes sommerferie og dermed presser kampprogrammet ud over grænsen.

Når jeg starter som landstræner har jeg november måned med en Golden League og så ni dage før EM i januar. Så jeg har svært ved at se, hvordan jeg skal spare spillere her det første år

Nikolaj Jacobsen, kommende dansk landstræner

Men over grænsen, det er lige præcis, hvor det nuværende kampprogram befinder sig, hvis man spørger Michael Sahl Hansen, der siden den 12. februar ud over sin direktørpost i den danske spillerforening også er præsident i den europæiske håndboldspillerforening EHPU.

Han frygter, at problemet med de overfyldte kampkalendere kan ende med en løsning lige så drastisk som den, Alexander den Store måtte ty til i år 334 f.Kr. for at løse Kong Gordios’ uløselige knude. Dengang trak krigsherren i frustration over den uløselige knude sit sværd og huggede den midt over.

Siden da er et ’Alexanderhug’ blevet betegnelsen for en drastisk løsning på et vanskeligt problem. Og spillerne kan i sidste ende blive tvunget til at trække ’Alexanderhugget’ i diskussionen om det pressede kampprogram og ganske enkelt nægte at spille en slutrunde, mener Michael Sahl Hansen.

- Vi håber, at vi kan finde en fælles løsning uden at ende der. Men det kan sagtens ende der, for vi er nødt til at passe bedre på de bedste spillere. Det kan ende med, at topspillerne siger ”Det går ikke mere. Vi spiller ikke den slutrunde, hvis vi ikke kan finde en anden løsning”, siger han.

Det er aldrig nogen god ide at strejke fra noget som helst. Man skal tænke sig rigtig godt om, inden man gør den slags

Morten Stig Christensen, Generalsekretær i Dansk Håndbold Forbund

Lige nu arbejder han på at samle så mange af Europas topspillere som muligt bag sig selv og den europæiske spillerforening. Sammenhold er nemlig vigtigt, mener han, i spillernes forsøg på at blive hørt blandt håndboldsportens beslutningstagere.

Hvis ikke spillerne råber højt nok til at blive hørt, mener Michael Sahl Hansen, kan vi ende i en situation, hvor de bedste spillere på skift tvinges til at melde fra til mesterskaberne på grund af både fysisk og mental udmattelse. Som eksemplevis Mads Christiansen gjorde efter OL, Anders Eggert før VM i år, Kasper Søndergaard op til EM 2016 og Thomas Mogensen permanent for efterhånden flere år siden.

- Det vil jo være noget rod, hvis det ender med en slags B-mesterskaber, hvor de bedste spillere ikke er med. Og der er jo masser af de danske spillere, der har sagt, at der er for mange kampe. De er med på, at det er det, vi gør, hvis den ender der. Der er stor opbakning til, at vi bruger de ’våben’, vi har, siger han.

Tanken om strejke, boykot eller hvad man ellers kan kalde spillernes mulighed for et ’Alexanderhug’ er dog langt fra en god ide, mener Morten Stig Christensen.

- Det er aldrig nogen god ide at strejke fra noget som helst. Man skal tænke sig rigtig godt om, inden man gør den slags, siger chefen for det danske forbund.

EHF arbejder på videnskabelige løsninger

Endnu er Spillerforeningens ord dog også blot en trussel og ikke en decideret plan om et ’Alexanderhug’. Michael Sahl Hansen er enig i, at en boykot er den sidste udvej, som kun kommer i spil, hvis ingen lytter reelt til spillernes bekymringer.

Og noget tyder på, at magthaverne har slået ørerne ud. Præsidenten i det europæiske håndboldforbund EHF, Michael Wiederer, skriver i en mail til TV 2 SPORT:

- Spørgsmålet om kampkalenderen for topspillere har været et konstant emne gennem mange år, og endnu mere efter sporten, ligaerne og turneringerne er blevet mere professionelle. Vi har også set en tendens til, at topspillere forlænger deres karrierer med et antal år og dermed konkurrerer op topniveau i længere tid, hvilket betyder flere kampe og turneringer på højt niveau for en lille flok af elitespillere.

- EHF har allerede påbegyndt et initiativ for at se på det her spørgsmål i langt større omfang, og vi er lige nu i gang med at skabe en række projekter med eksperter på tværs af sportsvidenskab, sportspsykologi, sportsmedicin med mere. De projekter vil føre til en stor videnskabelig håndboldkonference planlagt til november 2017. Resultaterne af de videnskabelige studier vil give os mulighed for at se på fakta om denne udfordring fra mange forskellige vinkler, hvilket vil give information til beslutninger om træningsmetoder, turneringsstrukturer, den internationale spillekalender med mere i fremtiden.

Landstræneren må skåne, hvor skånes kan

Det europæiske håndboldforbund, som arrangerer Champions League og EM, anerkender altså spillernes bekymringer. Løsningen lader dog til at ligge et stykke ude i fremtiden. Derfor må vi i Danmark selv sørge for at passe på vores bedste spillere, indtil der findes en international løsning, mener Morten Stig Christensen.

- Indtil vi samlet finder en bedre løsning, så er det den bedste vej, at vi nationalt hver især forsøger at beskytte vores bedste spillere, så de ikke bliver overbelastet, siger han.

Jeg er bare ikke fan af den nye Champions League-struktur. Den udvander klubhåndbolden, og der er alt for mange kampe mellem de bedste hold

Nikolaj Jacobsen, kommende dansk landstræner

- Det ville også i mine øjne være en god ide, hvis man som landstræner for eksempel kunne spare de mest pressede spillere, hvis der skal spilles et par kampe uden betydning.

Vil du opfordre din kommende landstræner til det?

- Det er landstræneren, der sidder i det varme sæde, så det er ham, der skal sætte holdet.

Manden, der om lidt skal sidde i det sæde, som generalsekretæren kalder varmt, er Nikolaj Jacobsen. Og han vil gerne hjælpe med til at beskytte sine spillere mod overbelastning. Det er bare ualmindeligt svært.

- Det er vigtigt at få sparet spillerne, det er jeg enig i. Men det bliver en udfordring, for vores spillere er i de bedste klubber, og samlingsdagene med landsholdene bliver færre og færre.

Er det umuligt at skåne spillerne ind imellem som landstræner?

- Nej, det er ikke umuligt. Men det bliver en udfordring. Når jeg starter som landstræner har jeg november måned med en Golden League og så ni dage før EM i januar. Så jeg har svært ved at se, hvordan jeg skal spare spillere her det første år.

- Det er et fælles ansvar. Vi kommer for eksempel ikke til at træne to gange om dagen, når jeg bliver landstræner, for det kan spillerne simpelthen ikke holde til. Som klubtræner får jeg ofte overbelastede spillere hjem fra landsholdssamlinger. Så det med træningen er jo også en måde at skåne spillerne lidt på.

Den kommende danske landstræner, som også er klubtræner hos de tyske mestre fra Rhein-Neckar Löwen, mener, at den nye Champions League-struktur, som betyder flere kampe mellem de allerbedste hold, er det helt store problem.

- Jeg er bare ikke fan af den nye Champions League-struktur. Den udvander klubhåndbolden, og der er alt for mange kampe mellem de bedste hold. Jeg kan godt forstå, at hold som BSV er glade, for de kan møde nogle gode hold og lave noget økonomi på det. Men vi har færre og færre tilskuere, og jeg tror, det bliver endnu værre.

- Det er simpelthen blevet hverdagskost, at de bedste hold møder hinanden. Champions League skal være det uopnåelige, som man virkelig skal kæmpe for at komme med i, synes jeg. Man skal gøre sig fortjent til at møde Barcelona eller Kiel. Så vi skal have færre kampe i Champions League.

De danske spilleres næste landsholdsopgave er EM-kvalifikationskampene mod Ungarn i begyndelsen af maj. Det er endnu ikke besluttet, om Nikolaj Jacobsen styrer tropperne, eller om den nuværende danske landstræner Gudmundur Gudmundsson, hvis kontrakt udløber til juni, tager de to kampe med.