Dansk håndbolds hovedpine: Fører 'helt uforklarligt' i statistik over hjernerystelser
Flere målvogtere i de danske håndboldligaer har været ramt af hjernerystelser. En skade, der tilsyneladende ikke er nær så udbredt i nabolandene.
Rekord. Noget man stræber efter i sport. Men formentlig ikke sådan en, som de danske håndboldklubber i disse år sandsynligvis er indehavere af.
Håndboldmagasinet Kontra har set nærmere på hjernerystelser hos målvogtere det seneste halvandet år. Her viser en uvidenskabelig undersøgelse, at Danmark lægger sig klart i spidsen i Skandinavien hvad angår tilfælde af den alvorlige hovedskade.
Der findes ingen officiel statistik på området, så det skal understreges, at tallene ikke er endegyldige. Men tendensen med de færre hjernerystelser i Norge og Sverige kommer ikke bag på TTH Holstebro-fysioterapeut Thomas Padkær.
- Jeg har været i kontakt med fysioterapeuterne for det norske og svenske håndboldforbund, og det er de samme tal, som de giver mig, siger Thomas Padkær, der i flere år har researchet på emnet.
26-årige Jonas Hansen er i øjeblikket ude for tredje gang i sin karriere på grund af en hjernerystelse - efter andet uheld begyndte han at spille med hjelm.
Ligeså forundret er Jan Larsen over de mange tilfælde i Danmark sammenlignet med nabolandene.
- Jeg er meget overrasket. Det burde jo være det samme over det hele. Tallene overrasker mig meget.
- Det er et kæmpe problem, fordi en målmand er så vigtig en person på et hold. At han måske sidder ude i en længere periode, det er meget kritisk for en klub. Det er trist, men selvfølgelig allermest for spilleren selv, siger Aalborg-direktøren i onsdagens Kontra.
Problematikken er uheldigvis helt aktuel for Jan Larsens klub, da nordjydernes målmand Søren Westphal i øjeblikket er ude med hjernerystelse for anden gang i denne sæson.
Landin: Kan også ske for mig
Vender vi blikket syd for grænsen til Tyskland er forskellen endnu mere slående. Blot ét enkelt tilfælde var at finde de sidste 18 måneder i Bundesligaerne.
Den enlige uheldige var den kvindelige landsholdsmålvogter Clara Woltering, der kom hjem fra EM i Sverige med en kraftig hjernerystelse efter et alvorligt sammenstød i en placeringskamp mod Rumænien.
I den mandlige liga, der anses som verdens bedste, spiller flere danske landsholdsprofiler til dagligt. En håndfuld af dem står også mellem stængerne, hvor risikoen for at blive ramt i hovedet af et hårdt skud og pådrage sig hjernerystelse, er til stede.
Men blandt dem og deres kollegaer i Bundesligaen er den alvorlige hovedskade slet ikke på dagsordenen:
- Det er faktisk på ingen måde et tema. Der er ikke rigtig nogen, som sidder ude med hovedskader, og i min tid i Tyskland har jeg heller ikke oplevet nogen, der har været ramt af slemme hovedskader, siger Niklas Landin til TV 2 SPORT.
Overrasker det dig, at der er så mange hovedskader i Danmark, og så mange målvogtere, der er ude, og så slet ingen i Tyskland?
- Ja, bestemt. Det lægger gevaldigt op til eftertanke, må jeg sige. Især fordi jeg også selv dagligt står inde i målet, og det jo så også kan ske for mig i allerværste fald. Det er en utrolig slem skade, og noget man virkelig skal have respekt for, siger Danmarks 28-årige landsholdsanfører.
Se Håndboldmagasinet Kontra direkte på TV 2 SPORT og TV 2 Play onsdag 22.05.