Kontra

Dansk håndbolds hovedpine: Fører 'helt uforklarligt' i statistik over hjernerystelser

Flere målvogtere i de danske håndboldligaer har været ramt af hjernerystelser. En skade, der tilsyneladende ikke er nær så udbredt i nabolandene.

Rekord. Noget man stræber efter i sport. Men formentlig ikke sådan en, som de danske håndboldklubber i disse år sandsynligvis er indehavere af.

Det er et kæmpe problem.

Jan Larsen, direktør i Aalborg Håndbold

Håndboldmagasinet Kontra har set nærmere på hjernerystelser hos målvogtere det seneste halvandet år. Her viser en uvidenskabelig undersøgelse, at Danmark lægger sig klart i spidsen i Skandinavien hvad angår tilfælde af den alvorlige hovedskade.

Hjernerystelser blandt målvogtere i Danmark siden sæsonstart 2015/2016:

Kvindeligaen:

Rikke Poulsen, Viborg HK

Signe Brun, Viborg HK

Mathilde Juncker, SK Aarhus

Filippa Idéhn, Team Esbjerg

Herreligaen:

Thorsten Fries, SønderjyskE

Søren Rasmussen, BSV

Søren Westphal, Aalborg

Jonas Hansen, Ribe-Esbjerg

*Emil Nielsen, Århus

Thorbjørn Bergerud, TTH Holstebro

Mike Jensen, daværende Nordsjælland

*Emil Nielsen var ude med først meningitis og er efterfølgende blevet ramt af hjernerystelse.

Der findes ingen officiel statistik på området, så det skal understreges, at tallene ikke er endegyldige. Men tendensen med de færre hjernerystelser i Norge og Sverige kommer ikke bag på TTH Holstebro-fysioterapeut Thomas Padkær.

- Jeg har været i kontakt med fysioterapeuterne for det norske og svenske håndboldforbund, og det er de samme tal, som de giver mig, siger Thomas Padkær, der i flere år har researchet på emnet. 

Det er helt vildt. Det virker uforklarligt, hvorfor vi er så ramte i Danmark og ikke andre steder."

Jonas Hansen, målvogter i Ribe-Esbjerg

26-årige Jonas Hansen er i øjeblikket ude for tredje gang i sin karriere på grund af en hjernerystelse - efter andet uheld begyndte han at spille med hjelm.

Ligeså forundret er Jan Larsen over de mange tilfælde i Danmark sammenlignet med nabolandene.

- Jeg er meget overrasket. Det burde jo være det samme over det hele. Tallene overrasker mig meget.

- Det er et kæmpe problem, fordi en målmand er så vigtig en person på et hold. At han måske sidder ude i en længere periode, det er meget kritisk for en klub. Det er trist, men selvfølgelig allermest for spilleren selv, siger Aalborg-direktøren i onsdagens Kontra.

Håndboldmålvogter Jonas Hansen blev ramt af et hårdt skud, der gav ham karrierens anden hjernerystelse. Dengang blev han anbefalet af fysioterapeut at lade sig pensionere på grund af den alvorlige hovedskade.

Problematikken er uheldigvis helt aktuel for Jan Larsens klub, da nordjydernes målmand Søren Westphal i øjeblikket er ude med hjernerystelse for anden gang i denne sæson. 

Hjernerystelser blandt målvogtere i Norge og Sverige siden sæsonstart 2015/2016:

Sverige:

Thorsten Fries, daværende Ricoh HK

Philip Åkesson, Ystad IF

Norge:

Sandra Toft, Larvik

Joachim Søholm Christensen, Bodø HK

Landin: Kan også ske for mig

Vender vi blikket syd for grænsen til Tyskland er forskellen endnu mere slående. Blot ét enkelt tilfælde var at finde de sidste 18 måneder i Bundesligaerne.

Den enlige uheldige var den kvindelige landsholdsmålvogter Clara Woltering, der kom hjem fra EM i Sverige med en kraftig hjernerystelse efter et alvorligt sammenstød i en placeringskamp mod Rumænien.

I den mandlige liga, der anses som verdens bedste, spiller flere danske landsholdsprofiler til dagligt. En håndfuld af dem står også mellem stængerne, hvor risikoen for at blive ramt i hovedet af et hårdt skud og pådrage sig hjernerystelse, er til stede.

Men blandt dem og deres kollegaer i Bundesligaen er den alvorlige hovedskade slet ikke på dagsordenen:

- Det er faktisk på ingen måde et tema. Der er ikke rigtig nogen, som sidder ude med hovedskader, og i min tid i Tyskland har jeg heller ikke oplevet nogen, der har været ramt af slemme hovedskader, siger Niklas Landin til TV 2 SPORT.

Overrasker det dig, at der er så mange hovedskader i Danmark, og så mange målvogtere, der er ude, og så slet ingen i Tyskland?

- Ja, bestemt. Det lægger gevaldigt op til eftertanke, må jeg sige. Især fordi jeg også selv dagligt står inde i målet, og det jo så også kan ske for mig i allerværste fald. Det er en utrolig slem skade, og noget man virkelig skal have respekt for, siger Danmarks 28-årige landsholdsanfører.

Den danske landsholdsanfører er overrasket over, hvor mange danske målvogtere der er ramt af hjernerystelser sammenlignet med Tyskland.

Se Håndboldmagasinet Kontra direkte på TV 2 SPORT og TV 2 Play onsdag 22.05.