Håndbold

Wilbek hylder manden, der tvang landsholdet til at ændre spillestil

Lars Jørgensen var en af Wilbeks vigtigste brikker ved Em-triumfen i 2008. Claus Fisker / Scanpix

Ulrik Wilbek er ude med store roser om den tidligere landsholdsspiller Lars Jørgensen, der stopper karrieren til sommer.

- Han var en af de typer, man gerne vil have rigtig mange af. En type der altid gav 100 procent for holdet, både på og udenfor banen.

Sådan fortæller den tidligere landstræner Ulrik Wilbek om Lars Jørgensen, som han trænede på landsholdet fra 2005-2010.

Sammen var de med til at vinde Danmarks første guldmedalje ved EM i 2008, inden Jørgensen, sammen med målmanden Kasper Hvidt, stoppede på landsholdet i begyndelsen af 2010.

Landsholdsstoppet fik ifølge Wilbek stor betydning for den måde landsholdet kom til at spille på i tiden efter:

- Det blev en anden slags spil, vi kom til at spille, efter han stoppede. Vi lagde vores spil om til at blive mere angrebsorienteret. Da vi vandt i 2008, vandt vi meget på et super forsvar, men da vi tabte efter forlænget spilletid til Frankrig i VM-finalen i 2011, var det vores angreb, der var stærkt. 

KIF Kolding København-spilleren kan se tilbage på 192 landskampe for Danmark, hvor han hele vejen igennem markerede sig som en af lederne på holdet:

- Fagligt var han en af verdens bedste forsvarsspillere, men ikke mindst var han også fantastisk i sociale sammenhænge, og hvis der var modgang på holdet. I det hele taget var han en holdspiller med stort ’H’, som bare er enhver træners drøm at træne.

- Han tog meget aktivt del i processen, da jeg blev landstræner, og han bakkede meget op. Hele den proces fra to bronzemedaljer (i 06 og 07, red.) til guldmedaljen i 2008 var han i det hele taget en meget stor del af, fortæller Wilbek.

Når den efterhånden 39-årige forsvarsklippe takker af til sommer, kan han se tilbage på en næsten tyve år lang håndboldkarriere med triumfer i både Danmark, Spanien og på landsholdet.