Danmarks nye landstræner overvejer ændringer i kommende trup

Nikolaj Jacobsen overtager det danske landshold før tid og skal i næste måned udtage sin første trup, der formentlig vil indeholde ændringer.

Mandag middag blev det offentliggjort, at Gudmundur Gudmundsson stopper øjeblikkeligt som landstræner for håndboldherrerne og overlader ansvaret til Nikolaj Jacobsen.

Dermed skal Rhein-Neckar Löwen-træneren også begynde at fokusere på landsholdet, der i maj og juni skal spille fire afgørende EM-kvalifikationskampe.

Siden udnævnelsen i december har Jacobsen dog gjort sig flere tanker om sin kommende landsholdstrup, hvor det danske håndboldpublikum meget vel kan komme til at se ændringer.

- Det vil man måske nok. Nu er der et stykke tid til, at jeg skal udtage holdet, så det kommer an på, hvem der er i form til den tid. Jeg er også i gang med at tale med enkelte spillere om, hvordan fremtiden ser ud på landsholdet, siger Nikolaj Jacobsen til TV 2 SPORT.

Så der kan godt komme store udskiftninger?

- Jeg håber ikke, at der kommer store udskiftninger. Jeg håber, at størstedelen af det hold, som har været samlet nu her, også har lyst og energi til at fortsætte i nogle år endnu, svarer Danmarks nye landstræner.

Jacobsen er niende landstræner på 41 år

Nikolaj Jacobsen overtager med øjeblikkelig virkning tjansen som landstræner for det danske herrelandshold i håndbold fra Gudmundur Gudmundsson. Han bliver den niende træner - fordelt på ti perioder - siden 1976.

 • 1976-1987: Leif Mikkelsen
 • 1987-1992: Anders Dahl Nielsen
 • 1992-1993: Ole Andersen
 • 1993-1997: Ulf Schefvert
 • 1997-1999: Keld Nielsen
 • 1999-2000: Leif Mikkelsen
 • 2000-2005: Torben Winther
 • 2005-2014: Ulrik Wilbek
 • 2014-2017: Gudmundur Gudmundsson
 • 2017-: Nikolaj Jacobsen

Jacobsen leder efter tovejsspillere

Hvilke ændringer, Nikolaj Jacobsen foretager, bliver først offentligt kendt, når truppen udtages i april, men Bent Nyegaard, der har fulgt landsholdet tæt i mange år, er overbevist om, at Jacobsen leder efter spillere, der kan begå sig i både forsvar og angreb.

- Det, der har været Gudmundur Gudmundssons problematik, og som Nikolaj Jacobsen nu skal i gang med at finde ud af, er, at der er for få forsvarsspillere på landsholdet. Landsholdet mangler helhed i begge ender, siger TV 2 SPORT's håndboldekspert.

- Morten Olsen, Michael Damgaard og Kasper Søndergaard - for bare at nævne tre - kan risikere at være på banen samtidig, og så har du et problem den anden vej. Nikolaj Jacobsen vil ikke sætte de tre af holdet, men han skal i gang med at finde nogen, der kan i begge ender. Det er Jacobsens første mål, siger Bent Nyegaard.

Danmark møder Ungarn ude og hjemme i maj og slutter kvalifikationsturneringen af måneden efter med kampe mod Holland og Letland.

Nikolaj Jacobsens karriere

  1. GOG

   Nikolaj Jacobsen startede sin professionelle karriere i GOG som 18-årig. Her var han medvirkende til at vinde Danmarksmesterskabet i både 1992, 1995 og 1996. I 1997 forlod han Gudme og Danmark til fordel for tyske Bayer Dormagen. 

  2. Landsholdet (spiller)

   Nikolaj Jacobsen fik sin landsholdsdebut tilbage i 1991 og var herefter en af landsholdets bærende kræfter i 139 landskampe, hvor han scorede hele 552 mål. Jacobsen er desuden stadig indehaver af scoringsrekorden i en enkelt landskamp. Den lyder på 15 mål. 

  3. Bayer Dormagen

   I 1997 skiftede Nikolaj Jacobsen de trygge rammer i Gudme ud med Tyskland og Bayer Dormagen, hvor han spillede i en enkelt sæson. Her blev det til 189 mål, men det ændrede ikke på, at klubben røg ud af den bedste række, og så skulle Jacobsen videre. 

  4. Kiel

   I den tyske havneby havde Nikolaj Jacobsen seks succesfulde år, hvor han var med til at vinde den ene titel efter den anden. Han vandt i alt tre tyske mesterskaber, to tyske pokalturneringer, to EHF cup, og så var han med i Champions League-finalen i år 2000, hvor det dog blev til et nederlag. 

  5. Viborg Håndbold

   Da Nikolaj Jacobsen vendte tilbage til Danmark og Viborg blev det i en rolle som spillende assistenttræner. Senere stoppede han sin aktive karriere og skulle derfor kun koncentrere sig om at være assistent. I sin tid i Viborg var Jacobsen med til at hente en DM-sølvmedalje og to andenpladser i pokalturneringen. 

  6. BSV

   I 2007 skiftede Jacobsen Viborg ud med BSV. Han fortsatte med at være assistenttræner, og sammen med Carsten Albrektsen vandt han to sølvmedaljer og en enkelt bronzemedalje i håndboldligaen. 

  7. Aalborg Håndbold

   Da Nikolaj Jacobsen i 2012 skiftede rammerne i BSV ud med Aalborg Håndbold, skiftede han samtidig rolle. Nikolaj Jacobsen blev for første gang cheftræner - og det var med succes. Allerede i sin anden sæson lykkedes det Jacobsen at vinde det danske mesterskab. Sæsonen efter annoncerede han, at han skiftede til Rhein Necker Löwen, men han nåede lige at vinde endnu en DM-medalje til Aalborg. Denne gang af sølv. 

  8. Rhein Neckar Löwen

   Opholdet i tyske Rhein Neckar Löwen har også været et succesfuldt et af slagsen - og det er ikke slut endnu. Allerede i første sæson blev han nummer to i den tyske liga, men det skulle blive bedre. I sæsonen 2015/16 førte Nikolaj Jacobsen sydtyskerne til det tyske mesterskab. 

  9. Landsholdet (træner)

   Nikolaj Jacobsen tiltræder i stillingen som dansk landstræner fra den 6. marts 2017. Jacobsen skal dobbeltjobbe, da han stadig er på kontrakt i Rhein Neckar Löwen. Som landstræner bliver hans fornemste opgave at vinde så mange medaljer som muligt med Danmark.