Håndboldredaktør: Gudmundssons exit ender alligevel med at blive dramatisk

TV 2 SPORTs håndboldredaktør mener, at beslutningen om et tidligt landstrænerskift er det rigtige.

Manden bag den største succes nogensinde for et dansk herrelandshold er færdig et halvt år efter bedriften og fire måneder før planlagt.

Umiddelbart giver det ingen mening, at Gudmundur Gudmundsson på så kort tid kunne gå fra den ultimative triumf til en fratrædelse før tid.

Guldtræneren skulle først være stoppet til sommer. Hyldet for sin tid og OL-guld ved landsholdets sidste kamp til juni på dansk parket. Nu bliver det, som da Jan Pytlick røg ud som damelandstræner: En pressemeddelelse fyldt med forvrængede violiner, farvel og tak for alt.

Men det giver god mening, at det fra dags dato er Nikolaj Jacobsen, og ikke Gudmundsson, der står med ansvaret.

Det er en helt rigtig beslutning at stoppe her. Jeg skrev efter den eklatante fiasko ved VM i januar, at Gudmundsson burde sidde tiden ud. Fordi der har været nok ballade omkring landsholdet i den seneste tid og fordi en olympisk guldtræner har fortjent en værdig afsked.

Nu tyder alt så på, at Gudmundsson gerne ville stoppe før tid, og derfor har Dansk Håndbold Forbund handlet korrekt.

Jeg forstår til fulde, at han ikke gider mere. Bruddet mellem islændingen og forbundet er fortællingen om et helt igennem elendigt ægteskab. Præget af den irriterende tavshed, hvor begge parter i forholdet bare venter på at den anden tager ordet og siger stop.

Begge har således grund til at være lettede i dag. Dialogen mellem Gudmundsson og ledelsen i DHF har været ikke eksisterende igennem længere tid. Senest illustreret, da Gudmundsson i februar fik det danske Ridderkors – uden at føle sig forpligtet til at bringe den store, positive nyhed videre til sin arbejdsgiver. Det var pinligt, at nyheden nåede DHF via en journalist.

Det lignede i høj grad en islandsk lussing til generalsekretær Morten Stig Christensen, der ikke just tog landstrænerens ryg, da Ulrik Wilbek-balladen og efterfølgende opsigelse som sportschef buldrede i august. Wilbek var væk og opgaven midlertidigt overtaget af Morten Stig Christensen. Uden at det løftede dialogens niveau eller hyppighed.

Da landsholdet mødtes i oktober for første gang siden OL-guldet, trænede de 100 meter fra DHF-kontoret i Brøndby. Ikke en eneste fra ledelsen mødte frem og trykkede på næven, hvilket blev noteret på og omkring holdet.

Derfor sidder der nok også en mand på Island og smiler ironisk over Morten Stig Christensens formulering i dagens pressemeddelelse, hvori DHF-chefen hylder Gudmundsson og forbundet for et ”fantastisk samarbejde”. Omvendt nøjes den afgående træner på samme stykke papir med at rose samarbejdet med spillerne og staben omkring holdet. Ikke ét rosende ord om DHF’s ledelse.

Jeg ser intet overraskende i dagens udvikling. Men det bliver alligevel en dramatisk exit, fordi Gudmundur Gudmundsson afviser at lade sig interviewe om sin afsked. Hvis samarbejdet havde været fantastisk, med masser af fryd, noget gammen og gensidig respekt, hvorfor vil han så ikke sætte ord på og selv placere sit sidste punktum i historiebogen?

Mon ikke, at parterne som en del af fratrædelsesaftalen er blevet enige om at male et Monét med åkander i det offentlige rum. Et maleri, som Gudmundsson trods alt ikke ville stå og smile på.

Derved kan samarbejdet i afskedens time fremstå lige så poleret som i november, da Gudmundsson meldte ud, at han ikke ønskede at forlænge sin kontrakt til sommer. OL-guld eller ej. Det var vist et spørgsmål om, hvad der kom først: Hønen eller ægget? Og det passede DHF fint, for så slap de for at sige, at de heller ikke gad forlænge med guldtræneren. Det var nemlig aldrig DHF’s ønske at beholde ham. Forbundets kikkert var med sikkerhed allerede rettet mod Heidelberg og Nikolaj Jacobsen.

Efterskriftet på Gudmundur Gudmundssons næsten tre år som dansk landstræner er lidt af en rodebutik. VM i Qatar i 2015 var med kvartfinale-nederlaget til Spanien en skuffelse. EM i Polen og senest VM i Frankrig var begge rendyrkede fiaskoer. Og midt i denne bunke af møg, finder man en funklende rubin fra OL i Rio, der gør det prekært at sætte en samlet label på islændingens tid som dansk landstræner.

Vi skal her huske på Ulrik Wilbeks ord fra pressemødet, da Gudmundsson blev præsenteret. Han var hyret til at bryde den olympiske forbandelse for landsholdet. Hvilket han gjorde.

Jeg tillader mig alligevel at kalde det for en skuffende periode. Vi troede, at Danmark i 2015 skulle vinde flere titler og fortsat være med helt fremme. Niklas Landin og Mikkel Hansen var i deres bedste håndboldalder og Gudmundsson overtog et fremragende materiale. En put and take-sø af erfaring og talent på alle pladser. Så er det altså ikke godt nok, at tre ud af hans fire slutrunder endte galt. To af dem i decideret fiaskoer.

Danmark kom så galt afsted ved VM i Frankrig, at forårets EM-kvalifikationskampe mod Ungarn, Holland og Letland pludselig blevet meget vigtigere. Holdet skal kittes sammen igen. Der skal findes svar og der skal kigges indad. Måske skal der også ryddes op i truppen. Vi mangler stadig en forklaring på, at Danmark kunne kuldsejle så dramatisk i ottendedelsfinalen mod Ungarn.

På den led er det aldeles fremragende, at Nikolaj Jacobsen nu kommer til. Spillerne får en helt anden type som træner. Han er foran på point. Hovedparten af spillerne ønskede sig brændende at han blev landstræner. Nu kommer maj- og juni-samlingerne til at få en helt ny energi og frem for alt for Nikolaj Jacobsen foræret ekstra forberedelse frem mod EM om 10 måneder.

I studiet før mandagens kamp mellem Ribe-Esbjerg og Aalborg vil Gudmundurs afsked blive diskuteret. Se det fra klokken 19 på TV 2 SPORT.

Nikolaj Jacobsens karriere

  1. GOG

   Nikolaj Jacobsen startede sin professionelle karriere i GOG som 18-årig. Her var han medvirkende til at vinde Danmarksmesterskabet i både 1992, 1995 og 1996. I 1997 forlod han Gudme og Danmark til fordel for tyske Bayer Dormagen. 

  2. Landsholdet (spiller)

   Nikolaj Jacobsen fik sin landsholdsdebut tilbage i 1991 og var herefter en af landsholdets bærende kræfter i 139 landskampe, hvor han scorede hele 552 mål. Jacobsen er desuden stadig indehaver af scoringsrekorden i en enkelt landskamp. Den lyder på 15 mål. 

  3. Bayer Dormagen

   I 1997 skiftede Nikolaj Jacobsen de trygge rammer i Gudme ud med Tyskland og Bayer Dormagen, hvor han spillede i en enkelt sæson. Her blev det til 189 mål, men det ændrede ikke på, at klubben røg ud af den bedste række, og så skulle Jacobsen videre. 

  4. Kiel

   I den tyske havneby havde Nikolaj Jacobsen seks succesfulde år, hvor han var med til at vinde den ene titel efter den anden. Han vandt i alt tre tyske mesterskaber, to tyske pokalturneringer, to EHF cup, og så var han med i Champions League-finalen i år 2000, hvor det dog blev til et nederlag. 

  5. Viborg Håndbold

   Da Nikolaj Jacobsen vendte tilbage til Danmark og Viborg blev det i en rolle som spillende assistenttræner. Senere stoppede han sin aktive karriere og skulle derfor kun koncentrere sig om at være assistent. I sin tid i Viborg var Jacobsen med til at hente en DM-sølvmedalje og to andenpladser i pokalturneringen. 

  6. BSV

   I 2007 skiftede Jacobsen Viborg ud med BSV. Han fortsatte med at være assistenttræner, og sammen med Carsten Albrektsen vandt han to sølvmedaljer og en enkelt bronzemedalje i håndboldligaen. 

  7. Aalborg Håndbold

   Da Nikolaj Jacobsen i 2012 skiftede rammerne i BSV ud med Aalborg Håndbold, skiftede han samtidig rolle. Nikolaj Jacobsen blev for første gang cheftræner - og det var med succes. Allerede i sin anden sæson lykkedes det Jacobsen at vinde det danske mesterskab. Sæsonen efter annoncerede han, at han skiftede til Rhein Necker Löwen, men han nåede lige at vinde endnu en DM-medalje til Aalborg. Denne gang af sølv. 

  8. Rhein Neckar Löwen

   Opholdet i tyske Rhein Neckar Löwen har også været et succesfuldt et af slagsen - og det er ikke slut endnu. Allerede i første sæson blev han nummer to i den tyske liga, men det skulle blive bedre. I sæsonen 2015/16 førte Nikolaj Jacobsen sydtyskerne til det tyske mesterskab. 

  9. Landsholdet (træner)

   Nikolaj Jacobsen tiltræder i stillingen som dansk landstræner fra den 6. marts 2017. Jacobsen skal dobbeltjobbe, da han stadig er på kontrakt i Rhein Neckar Löwen. Som landstræner bliver hans fornemste opgave at vinde så mange medaljer som muligt med Danmark.