Håndbold

Landsholdsspillere i kritik: For hårde bolde er skyld i hjernerystelser

Både en af Danmarks og Norges landsholdsspillere udtrykker bekymringer over de hårde bolde i den danske håndboldliga.

Der kan være en grund til, at den danske håndboldliga har et problem med hovedskader blandt målmand.

I sidste uge kunne TV 2 SPORTs håndboldmagasin 'Kontra' fortælle, at der har været 11 tilfælde i Danmark siden august 2015, hvor målmænd har misset kampe på grund af hjernerystelse.

Sammenlignet med de norske og svenske håndboldligaer er det et højt tal. De ligger nemlig kun med to tilfælde hver for samme periode.

Det gør selvfølgelig indtryk på mig, når vores spillere siger, at der er et problem

Per Berthelsen, formand for Dansk Håndbold Forbund

Nu fortæller to markante nordiske landsholdsspillere i tv-magasinet Overtrådt, at der kan være en bestemt årsag til de mange hovedskader i dansk håndbold.

Bjarte Myrhol, som i januar var med til at vinde VM-sølv med Norge, oplevede det nemlig ikke, da han spillede i Bundesligaen.

Den danske landsholdsspiller Kasper Søndergaard, der til daglig er holdkammerat med Myrhol i Skjern, oplever det også kun som et problem i sine klubkampe i Danmark.

- Det er trist, at Danmark stort set er det eneste sted i verden, hvor der er problemer med, at målmændene får hjernerystelse. Vi er så også det eneste sted, hvor boldene er så hårde, siger han i magasinet hos TV MIDTVEST.

De to spillere er faktisk så kritiske over for boldene i Danmark, at de har taget kontakt til Spillerforeningen, fordi de gerne vil have dem til at tage sagen op over for Dansk Håndbold Forbund, DHF.

Per Berthelsen, der er formand i DHF, erkender, at der er et problem med de mange hovedskader. Men han mener ikke, at det blot kan løses med blødere bolde.

- Det gør selvfølgelig indtryk på mig, når vores spillere siger, at der er et problem. Og det gør også indtryk, når lægevidenskaben siger, at vi kan have et problem i forhold til de hårde bolde og målvogterne. Men jeg tror, at vi er nødt til at angribe det et andet sted end ved bare at lukke luft ud af boldene, siger han til Overtrådt.

Den danske Kiel-målvogter Niklas Landin udtalte i forbindelse med 'Kontra'-udgaven, at han ikke kender til personer, der sidder ude med hovedskader i Tyskland, ligesom han i sin tid i klubben heller ikke har oplevet nogen, der har været ramt af slemme hovedskader.

Derfor overrasker det ham, at der er så mange tilfælde i Danmark, hvor målvogtere sidder ude.

- Det giver stof til eftertanke, må jeg sige. Især fordi jeg også selv til daglig står inde i målet, og det jo så også kan ske for mig i allerværste fald. Det er en utrolig slem skade, og noget man virkelig skal have respekt for, sagde han til TV 2 SPORT.

Håndboldmålvogter Jonas Hansen blev ramt af et hårdt skud, der gav ham karrierens anden hjernerystelse. Dengang blev han anbefalet af fysioterapeut at lade sig pensionere på grund af den alvorlige hovedskade.

I Kontra-udsendelsen udtalte Aalborgs direktør, Jan Larsen, sig også om tallene for hovedskader i Danmark sammenlignet med Norge og Sverige.

- Jeg er meget overrasket. Det burde jo være det samme over det hele. Tallene overrasker mig meget.

- Det er et kæmpe problem, fordi en målmand er så vigtig en person på et hold. At han måske sidder ude i en længere periode, det er meget kritisk for en klub. Det er trist, men selvfølgelig allermest for spilleren selv, siger Aalborg-direktøren.