Kontra

Baby-boom koster håndboldklubber dyrt

Der er dobbelt så mange gravide dameligaspillere i denne sæson sammenlignet med sidste. En udfordring for spillere, trænere og ikke mindst klubberne.

Det er ganske naturligt: Kvinder bliver gravide, og børn bliver født.

Gravide ligaspillere i 2016/2017-sæsonen:

Susanne Forslund Kastrup, Team Esbjerg 

Estavana Polman, Team Esbjerg 

Rikke Poulsen. Viborg HK 

Siri Seglem, Viborg HK

Rikke Skov, Viborg HK

Susanne Madsen, Odense Håndbold

Susan Thorsgaard, Odense Håndbold

Stine Svangaard, Odense Håndbold

Hanne Trangeled, TTH Holstebro

Michaela Ek, Ringkøbing Håndbold

Nogle af de kvinder, der i løbet af det seneste år er blevet gravide, er dog også professionelle håndboldspillere. I den igangværende ligasæson gælder det 10 spillere. Det viser en opgørelse foretaget af TV 2 SPORT.

I bund og grund som træner, så vil jeg helst undgå, at de bliver gravide.

Lars Frederiksen, cheftræner hos Team Esbjerg.

Til sammenligning var der kun halvt så mange gravide ligaspillere i løbet af sidste sæson. En sæson, der kun varede 20 dage mindre end en gennemsnitlig ni måneders gravidititet.

Når en spiller bliver gravid i løbet af en sæson får det derfor stor indvirkning for klubben i resten af håndboldsæsonen, hvor den gravide spiller ikke kan hjælpe klubben og holdkammeraterne i kampene.

I mesterklubben Team Esbjerg har de blandt andet måtte klare sig uden stjernen Estavana Polman efter nytår.

- I forhold til Estavana, så sagde jeg til hende: 'som veninde er jeg meget glad for hende. Men som holdkammerat; arghh, så er jeg ikke så glad', siger Team Esbjerg-målvogteren Emily Stang Sando til TV 2 SPORT.

Gravide ligaspillere i 2015/2016-sæsonen:

Ida Bjørndalen - Team Esbjerg

Marianne Lundsby – Randers HK

Gitte Andersen – Randers HK

Ana Vojcic – FCM

Edijane Dafe – København Håndbold

I den vestjyske mesterklub er det ikke første gang, at de prøver kræfter med miraklet i maven, der samtidig også kan blive en sportslig udfordring. En enkel gravid i sidste sæson og nu dobbelt op i den igangværende.

Mens det sidste år lykkedes for Esbjerg at vinde mesterskabet, har de to gravide spillere fået stor betydning for holdet. Team Esbjerg ligger højst overraskende udenfor slutspilspladserne. Men sådan behøvede det ikke at have været ifølge klubbens cheftræner:

-  Jeg er ikke i tvivl. De to spillere, som vi har ude: Susanne Kastrup og Estavana Polman. Det er to spillere, som har haft et kæmpe ansvar på vores hold. Sådan to spillere er der ikke ret mange, der kan undvære. Så jeg er ikke i tvivl, hvis de to spillere havde været der, så havde vi også spillet med om store placeringer i år, siger Lars Frederiksen til TV 2 SPORT og fortsætter:

- I bund og grund som træner, så vil jeg helst undgå, at de bliver gravide. Der skal være plads til dem, men der skal ikke være for mange af dem.

Team Esbjerg-træneren erkender, at reaktionen på graviditetsnyheden kan være dobbeltsidet at modtage som træner:

- Det er jo svært, at med den ene hånd at sige stort tillykke og så også vide konsekvenserne med den anden. Fordi det her det kan altså komme til at gå udover klubberne, siger Lars Frederiksen.

Seneste lykkelige tilfælde i kvindeligaen er Odense Håndbolds bagspiller Stine Svangaard, der som sine gravide kollegaer nu må tage en pause fra harpiks og tophåndbold de næste mange måneder. Det har Svangaards holdkammerat Kamilla Kristensen oplevet to gange i sin karriere. Den rutinerede stregspiller er gæst i Kontra-studiet sammen med Viborg HK-træner Allan Heine.

Se håndboldmagasinet Kontra med fokus på graviditeter klokken 22.05 på TV 2 SPORT og TV 2 Play.

Håndboldmagasinet Kontra sætter fokus på en stigende tendens i den danske kvindeliga: Graviditet. En lykkelig omstændighed, der dog ikke bringer lutter glæde i de topprofessionelle konkurrencemiljøer.