Håndbold

Pytlick irriteret over graviditeter i sin trup: Efterlyser mere åbenhed

Jan Pytlick er irriteret over, at flere af hans spillere ikke har orienteret om deres graviditetsplaner. Han opfordrer til mere åbenhed.

Da den tredje spiller i Odense Håndbolds trup i denne sæson meddelte, at hun var gravid fik Jan Pytlick angiveligt nok.

Over for sin trup mener Håndbold Spiller Foreningen, at Odense-træneren skulle have sagt, at det ikke var ’velanset og acceptabelt’ at blive gravid, men den beskydning afviser Jan Pytlick nu.

- Jeg har aldrig brugt den formulering, at det er uacceptabelt, at de bliver gravide. Jeg har sagt til spillerne, at jeg er irriteret over den situation, vi står i. Hvis nogen har misforstået eller mistolket de ting, jeg har sagt, så bekager jeg selvfølgelig, siger Jan Pytlick til TV 2 SPORT.

Irriteret over timingen

Odense Håndbold har lige nu tre gravide spillere i truppen. Susan Thorsgaard, Susanne Madsen og senest Stine Svangård er alle ukampdygtige fordi de venter sig.

Og netop timingen i deres graviditeter irriterer Jan Pytlick.

- Jeg har intet imod, at spillere bliver gravide. Det er en kvindes ret. Det der har været irriterende er, at vi har lavet en aftale med en spiller på tre år. Efter tre måneder er spilleren så gravid, og sådan har det egentlig været med de tre graviditeter, vi har i øjeblikket.

- Det synes jeg ikke er i orden. Altså at man ikke får en ærlig snak om, hvordan det ser ud på den lange bane – om man kunne forestille sig, at spillerne blev gravide, lyder det fra Jan Pytlick.

Så du mener på den ene side, at kvinder godt må blive gravide. Du synes bare ikke, det er i orden, at de bliver det, når de lige har skrevet under på en kontrakt med dig?

- Jo. Jeg synes bare, at det er rigtig vigtigt, at vi er ærlige omkring det og en snak omkring det.

- Sportens verden er måske lidt anderledes end andre steder. Her skriver man en længerevarende kontrakt, og når man først har bundet sig, skal vi selvfølgelig leve op til de økonomiske forpligtelser.

Se hele interviewet med Jan Pytlick i videoen øverst i artiklen.

Men sportens verden er også omfattet af lovgivning, og vi har en meget klar lov på det her område: Ligebehandlingsloven. Den siger, at man ikke må forskelsbehandle kvinder, der bliver gravide. Når du så siger, at det ikke er okay at blive gravid, når man lige har skrevet kontrakt, så gør du jo netop forskel?

- Jeg har fuld respekt for lovgivningen. Jeg synes bare det er vigtigt, at vi får en debat om det her. Jeg synes Håndbold Spiller Foreningen er en vigtig faktor i den her sag, så vi får en dialog med spillerne og spørger, når vi laver en længerevarende kontrakt: Er I interesserede i at blive gravide i den kontraktperiode?

- Jeg synes vi skal have en ærlig snak mellem klub og spiller, så vi også kan leve op til de forpligtelser vi som klub har over for sponsorer og de målsætninger, man har sat sig. Det er rigtig svært at leve op til, hvis der er mange spillere, der lige pludselig falder ud i løbet af en sæson.

Så du kunne godt tænke dig, at der bliver lavet om på reglerne for graviditet?

- Jeg synes det er rigtig vigtigt, at Håndbold Spiller Foreningen kommer med ind over det her, og at man kigger på de regler, der er. Når man binder sig over en længere periode, kan det være utrolig svært for klubberne økonomisk at bære den byrde det er, når man lige pludselig har nogle spillere, der ikke er aktive, siger Jan Pytlick til TV 2.