Håndbold

Landsholdsspiller og mor: Jeg bliver enormt ked af det

Louise Spellerberg kalder graviditet en menneskeret, og det gør hende ked af det, at man i 2017 fortsat diskuterer kvinders ret til graviditet.

Se TV 2 SPORT's håndboldmagasin Kontra om 'baby-boom' i dansk kvindehåndbold.

Den tidligere danske landstræner Jan Pytlick er kommet i modvind. 

I går kom det nemlig frem, at Pytlick, der nu er træner i Odense Håndbold, har sagt til klubbens spillere, at han er irriteret over, at en spiller bliver gravid, når man lige har indgået en længerevarende aftale. Reaktionen kom, efter at tre at klubbens spillere i denne sæson er blevet gravide.

Nu er der for første gang en spiller, der giver sit indspark til debatten. Det er Louise Svalastog Spellerberg fra København Håndbold, der har været ved tasterne på det sociale medie Instagram. Hun har ligeledes været på landsholdet i adskillige år, men er dog ikke udtaget til den nuværende trup.

- Jeg bliver derfor enormt ked af det og samtidigt en smule rasende over, at vi i 2017 skal bruge energi og kræfter på at høre på: "om det er okay, at kvindelige håndboldspiller bliver gravide?". 

- Selvfølgelig er det et tab på kort sigt for både klubben og holdet. Men ligesom med skader må man beregne en vis risiko for graviditet. At blive gravid er en menneskeret. En ret, vi nok alle burde sætte lidt mere pris på, end vi egentlig gør. Jeg synes derfor udelukkende, at vi skal se på graviditet som en kæmpe gevinst. Så piger gør det, klubber omfavn det - og så skal det hele nok gå, skriver Louise Svalastog Spellerberg på Instagram. 

TV 2 SPORT har efterfølgende været i kontakt med Louise Svalastog Spellerberg, der understreger, at Instagram-kommentarerne blot skal ses som et opråb i en - i hendes optik - yderst væsentlig debat.

- Det er et indspark i debatten. Jeg synes, det er helt vildt vigtigt at få åbenhed ind i diskussionen omkring graviditeter. Og jeg synes ikke, at det er i orden, at vi her i år 2017 diskuterer, om vi har ret til at få børn eller ej, siger Louise Svalastog Spellerberg til TV 2 SPORT og tilføjer: 

- Jeg har ikke tænkt mig at kommentere på situationen med Jan Pytlick og Odense Håndbold. Det her er et generelt indspark til debatten.

Den bedste beslutning

I Odense Håndbold har tre spillere i denne sæson sat sig på sidelinjen med en graviditet. Det blev for meget for Jan Pytlick, der i sidste uge indkaldte til et spillermøde, hvor han gjorde det klart, at han var irriteret over de mange graviditeter. 

I sin Instagram-kommentar fortæller Louise Svalastog Spellerberg, hvordan hun selv har balanceret mellem graviditet og en karriere som professionel håndboldspiller.

- Når denne sæson runder af, har jeg spillet 16 år som senior på eliteniveau. I de 16 år har jeg været forskånet for store skader mm. Jeg har kun været fraværende med 2 mindre knæskader og en graviditet/barsel i sammenlagt 12 måneder. 

- For mig var graviditet den bedste beslutning, jeg nogensinde har taget. Selvfølgelig elsker man sit barn - det sparer jeg jer for her. Men i forhold til min håndbold har det givet mig mange ekstra år på bagen, det har givet mig en bedre psyke og ikke mindst fysik! I de seneste år har flere turdet at tage springet og blive gravide.

Hun uddyber yderligere overfor TV 2 SPORT:

- Jeg synes, det har været en gave til min håndboldkarriere at blive gravid. Men det kan slet ikke beskrives, hvor svær en beslutning det er at skulle træffe. man elsker sit håndbold så højt, og man er bange for, om man nogensinde kan komme tilbage igen.

- Men tidligere var det jo sådan, at man som håndboldspiller måtte stoppe sin karriere meget tidligt, for at man kunne nå at få børn. Men nu er der flere og flere, der indser, at man sagtens kan blive gravid - og derefter komme tilbage til håndbolden. Det er vigtigt, siger Louise Svalastog Spellerberg til TV 2 SPORT.

Opbakning fra Norge

Historien er nået helt til Norge, hvor TV 2 Norges håndboldekspert - og tidligere professionelle håndboldspiller - Randi Gustad har udtalt sig i sagen. Hun er langt fra imponeret over Jan Pytlicks ageren.

- At en så profileret træner kan udtale sådan noget, gør det bare endnu mere rystende. Jeg kan godt forstå, at det er frustrerende med mange graviditeter på én sæson for en træner, men der er nogle grundlæggende rettigheder og regler, som gælder i alle brancher - og som selvfælgelig overgår en træners higen efter resultater på den korte bane, siger Randi Gustad til TV 2 Norge og tilføjer:

- Jeg har ingen problemer med at forstå hans frustration, men han advokererer for forhistoriske holdninger. Den debat. han efterlyser, er jo parkeret for mange år siden. Had roder sig ind i et forslag, som vil være diskriminerende og i strid med loven, siger hun.  

Jan Pytlick er irriteret

Den danske toptræner har naturligvis haft mulighed for at komme til genmæle. Og her lægger han vægt på, at hans intention med spillermødet er blevet misforstået. 

Han brugte udelukkende mødet til at udtrykke sin frustration og starte en debat.

- Jeg har aldrig brugt den formulering, at det er uacceptabelt, at de bliver gravide. Jeg har sagt til spillerne, at jeg er irriteret over den situation, vi står i. Hvis nogen har misforstået eller mistolket de ting, jeg har sagt, så bekager jeg selvfølgelig, siger Jan Pytlick til TV 2 SPORT og tilføjer:

- Jeg har intet imod, at spillere bliver gravide. Det er en kvindes ret. Det, der har været irriterende, er, at vi har lavet en aftale med en spiller på tre år. Efter tre måneder er spilleren så gravid, og sådan har det egentlig været med de tre graviditeter, vi har i øjeblikket, siger han. 

Du kan høre resten af Jan Pytlicks forsvar i videoen over artiklen.

Torsdag formiddag er der arrangeret et møde mellem Jan Pytlick og spillerne i Odense Håndbold, hvor klubbens ledelse vil forsøge at redde trådene ud. 

TV 2 SPORT følger naturligvis sagen tæt hele dagen.