Håndbold

Pytlicks forslag om åbenhed ved graviditeter er i strid med loven

Jan Pytlick ønsker større åbenhed, når håndboldspillere er eller gerne vil være gravide. Utænkeligt, siger Institut for Menneskerettigheder.

Cheftræner i Odense Håndbold, Jan Pytlick, luftede på et spillermøde mandag sin irritation over, at tre af klubbens spillere er blevet gravide.

Pytlick ønsker større åbenhed og dialog, når en spiller er eller ønsker at blive gravid, således at klubberne kan reagere på en eventuel graviditet.

- Min holdning er, at når man laver en aftale med en klub, så synes jeg, det er rigtig vigtigt, at man sætter sig ned og får snakket og finder ud af, at hvis den her spiller ønsker at være gravid i løbet af kontraktperioden, så finder man en eller anden løsning på det. Det er jo ikke det, vi har oplevet i vores klub. Der er tre spillere, der er kommet og har sagt, at de er gravide. Vi har lavet flerårige aftaler med dem, og efter to, tre måneder er man gravid. Det er det, jeg ikke synes, er i orden.

Men det er fuldstændig utænkeligt. Det siger Institut for Menneskerettigheder, der dog ikke vil forholde sig til den konkrete sag, men derimod loven overordnet.

- Man må ikke stille krav om eller spørgsmål til, at folk ønsker eller planlægger at blive gravide i forbindelse med en ansættelse. Det er ulovligt. Det er også forbudt at give bonusser, hvis man ikke bliver gravid i en bestemt periode. Man må bare ikke stille folk ringere på grund af graviditet eller planlagt graviditet. Det er skåret i pap i lovgivningen fuldstændig klokkeklart, siger Maria Ventegodt Liisberg, der er ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder.

- Hvis man stiller nogen ringere på grund af graviditet, er det det samme som kønsdiskrimination. Det er enormt stærkt beskyttet i lovgivningen, og det betyder selvfølgelig, at kontraktansatte og fastansatte kvinder er beskyttet mod at blive stillet ringere på grund af graviditet.

Mandag samlede Jan Pytlick sine spillere i Odense, hvor han efter eget udsagn fortalte han spillerne, at han var irriteret og sur over situationen med de mange graviditeter og gav sin holdning til kende. Det fik Håndbold Spiller Foreningen til at gå ind i sagen, hvor en advokat efterfølgende kontaktede Pytlick og Odense Håndbold.

Pytlick føler sig dog fejlciteret af spillerforeningen.

- Jeg har ikke stillet mig frem og sagt til spillerne, at det er uacceptabelt at blive gravid i vores klub. De ord har jeg aldrig nogensinde brugt. Det er en direkte fejlcitering fra spillerforeningens side, siger Jan Pytlick til TV 2 SPORT.

Pytlick har ikke handlet ulovligt

Jan Pytlick understreger, at han beklager, hvis hans ord på mødet er blevet tolket som et 'forbud' mod at blive gravid, og ifølge Maria Ventegodt Liisberg er der ikke noget ulovligt i at ytre sin frustration.

- Man må ikke stille folk ringere, og når man ytrer noget negativt omkring det, er det klart, at man kan få en mistanke om, det kan medføre, man bliver stillet ringere. Så det skal man passe meget på med som arbejdsgiver. Men bare det, at man siger: ”øv, nu er jeg pisseirriteret,” er ikke nok til, at man har gjort noget ulovligt, siger hun.

Håndbold Spiller Foreningen afventer lige nu et svar fra Odense og Jan Pytlick, men direktør Michael Sahl Hansen står fast på, at det er en alvorlig sag.

- Vi forventer, at der bliver undskyldt over for spillertruppen, for det her er for os at se et klart brud på ligebehandlingsloven.

- Vi kan se, at det er holdningen. Jeg synes ikke, interviewet i TV 2 Nyhederne i aftes ikke ligefrem indikerede, at man angrede eller havde sagt noget, der var forkert. For os at se er der rigeligt med overtrædelser i forhold til ligebehandlingsloven, og det er fuldstændig uanstændigt, og det vil vi ikke have i vores branche.

- Vores medlemmer er kød og blod og fuldstændig sidestillet med alle andre erhverv. Det er den politik, der bør være i enhver klub; at det er okay at blive gravid, og man skal ikke bringe det ind i hverken kontraktforhandlinger eller undervejs.