Ingen herrer beder om barsel: - Kan man ikke tillade sig i holdsport

Spillerne i den bedste herreliga i Danmark søger ifølge TV 2 SPORTs rundspørge ikke om barsel. Ifølge Kasper Søndergaard er muligheden ikke aktuel.

I den kvindelige hĂĄndboldliga er spillerne af naturlige ĂĄrsager nødt til at gĂĄ pĂĄ barsel, nĂĄr de bliver gravide. PĂĄ herresiden er barsel ikke noget tema.

Barsler i herrehĂĄndboldligaen ny

 • Aalborg HĂĄndbold: 0
 • TTH Holstebro: 0
 • Bjerringbro-Silkeborg: 0
 • Skjern HĂĄndbold: 0
 • GOG: 0
 • Ribe-Esbjerg HH: 0
 • Mors-Thy HĂĄndbold: 0
 • HC Midtjylland: 0
 • Ă…rhus HĂĄndbold: 0
 • SønderjyskE: 0
 • Skanderborg: 0
 • TM Tønder: 0
 • Randers HH: 0
 • KIF Kolding København: Vil ikke oplyse

Rundspørge foretaget af TV 2 SPORT 

TV 2 SPORT har adspurgt alle de danske herreligaklubber om, hvorvidt deres spillere i løbet af de seneste to sæsoner har ønsket barsel. Det har alle klubber på nær KIF Kolding København ønsket at oplyse, og svaret er entydigt: Ingen spiller har anmodet om barsel de sidste to sæsoner.

- Det er aldrig sket (at en spiller har spurgt om barsel, red.), og jeg har ikke nogen forventning om, at det kommer til at ske. Det har aldrig været et tema overhovedet, siger Aalborg Håndbolds direktør, Jan Larsen, til TV 2 SPORT.

At ingen mandlige håndboldspillere gør krav på barsel går i god tråd med den professionelle håndboldspiller Kasper Søndergaards erfaring med emnet. Til daglig spiller han for Skjern Håndbold i den danske liga, og han har aldrig overvejet muligheden for barsel.

- I holdsport synes jeg ikke, man kan tillade sig overfor hverken sine holdkammerater eller klubben at bede om barsel. Det er en præmis som professionel fodboldspiller eller håndboldspiller, siger Søndergaard.

Jeg har heller aldrig holdt barns første sygedag. Det findes simpelthen ikke.

Kasper Søndergaard, håndboldspiller for Skjern Håndbold

Landsholdsspilleren har selv to børn. Seneste barn kom til verden kort før en Skjern-kamp, og her nåede Søndergaard alligevel lige akkurat at slutte sig til holdet inden kampstart.

Har du nogensinde overvejet at tage barsel?

- Nej, overhovedet ikke. Det er en del af vores arbejde, og sådan er det bare. Ellers må man bare vælge et andet erhverv. Det kunne jeg aldrig finde på at snakke om, tage op eller forlange, siger han.

Kasper Søndergaard blev torsdag far for anden gang.

- Et kæmpe problem

At håndboldbanen vinder over barsel på herresiden er ifølge ligebehandlingschef problematisk.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt først og fremmest for mændene og deres familier, at der er en særlig kultur, der afholder mænd fra at tage på barsel, siger Maria Ventegodt Liisberg, der er ligebehandlingschef i Institut for Menneskerettigheder.

- Det er et kæmpe problem i Danmark, at mændene generelt tager mindre barsel end kvinderne. Men hvis der overhovedet ikke er nogen, der tager barsel i håndbold, er det naturligvis en del lavere end gennemsnittet.

Søndergaard ser dog ikke den manglende barsel i herreligaen som et problem.

- Der er nogle andre forhold for os, men jeg har aldrig set det som noget skidt. SĂĄdan er det, og sĂĄ er vi sĂĄ privilegerede pĂĄ andre omrĂĄder, siger han.

Konkurrencepræget machokultur

En af grundene til, at mændene ikke går på barsel, kan være den store konkurrence, der præger elitesportsudøverne. Her vægtes arbejdet højest.

- Mit bud er, at spillerne tænker, at ’hvis jeg tager barsel, er det ikke sikkert, at jeg får pladsen tilbage igen’, siger Gunnar Bruhn Simonsen, direktør for ligaklubben Mors-Thy Håndbold.

- Sådan er forholdene bare for mig. Der er heller ikke noget, der hedder barnets første sygedag for mig. Så tager jeg barnet med på arbejde. Jeg har heller aldrig holdt barns første sygedag. Det findes simpelthen ikke, siger Kasper Søndergaard.

Folk spiller jo hĂĄndbold, fordi de synes, det er sjovt, og fordi det er deres arbejde. SĂĄ hvis man kan spille, sĂĄ gĂĄr jeg ud fra, at de fleste gerne vil det. Jeg har aldrig oplevet andet.

Jan Larsen, direktør i Aalborg Håndbold

Den indstilling kan ligebehandlingschefen godt genkende.

- Sportsverdenen er jo super konkurrencepræget og lidt af en machokultur. Der føler man måske ikke, at man kan tillade sig at gå væk fra holdet: ’Man skal være der for de andre, ellers skader man holdet’. Så der er meget pres på spillerne, siger Maria Ventegodt Liisberg.

Klubben skal gøre en indsats

En mand har krav på 14 dages barsel. Og selvom en pause fra håndbolden, hvor man kan have tid med den lille ny, kan være fristende, så er der ikke kultur for det i herrehåndbold.

- Folk spiller jo håndbold, fordi de synes, det er sjovt, og fordi det er deres arbejde. Så hvis man kan spille, så går jeg ud fra, at de fleste gerne vil det. Jeg har aldrig oplevet andet, siger Aalborg Håndbolds direktør, Jan Larsen.

- Der er selvfølgelig noget i én, der har lyst til at tage en pause fra arbejdet og blive hjemme hos familien, siger Kasper Søndergaard, der dog godt kan sætte sig ind i, at omstændighederne kan kræve en barsel.

- Jeg kan jo godt se, at det er hårdt for min kone. Men det fungerer for os, fordi vi ikke har to blebørn. Jeg kan forstå, at det må være svært at se sin mand rejse til Europa Cup hver weekend, hvis man for eksempel får tvillinger. Det kører for os, men der er ingen tvivl om, at konerne tager et kæmpe, kæmpe ansvar.

Fremover håber Maria Ventegodt Liisberg, at mændene vil overveje, at tage 14 dage ud af kalenderen.

- Hvis man skal gøre noget ved det her, så er det rigtig vigtigt, at lederne og klubben også gør en indsats. Der skal skabes en holdningsændring til det her, så det ikke er den enkelte, der tager kampen, men det bliver en kultur, der tillader det her, siger ligebehandlingschefen.

Sker der en kulturændring, og barsel i professionel herrehĂĄndbold pludselig bliver aktuelt, er spillerne velkomne hos direktøren for Aalborg HĂĄndbold.

- Hvis det en dag skulle ske, så må vi jo kigge på det til den tid. Man kan da ærgre sig over det (at det ikke sker nu, red.), men hvis det er inden for lovens rammer, så kan vi jo ikke gøre noget ved det, siger Jan Larsen.

TV 2 SPORT har været i kontakt med direktøren for Håndbold Spiller Foreningen, Michael Sahl. Han ønsker ikke at udtale sig om emnet.