Håndbold

Straffekast gør erfaren ekspert målløs: Det der har vi ikke set før

En blot 18-årig nordmand stod for en scoring ud over det sædvanlige, da top og bund mødtes i 1. division i norsk håndbold.

Der var spillet lidt over 12 minutter af kampen, og udeholdet Herkules var bagud 4-8, da blot 18-årige Espen Smeplass gik frem for at kaste straffekast.

Derfor var det næste, der skete, nærmest endnu mere imponerende. På akrobatisk vis valgte den unge nordmand nemlig at lave en baglæns saltomortale, mens han samtidig scorede på sit straffekast.

Det der har vi ikke set før. Vi har set en del tricks og kunstneriske straffekast efterhånden, men det der er et nyt niveau.

Harald Bredeli, håndboldekspert hos TV 2 Norge

- Jeg vidste, jeg skulle prøve det på straffekastet, og jeg blev ekstremt nervøs. Hele kroppen rystede, mens jeg gik, og da jeg endelig kom frem, så jeg, hvor stor målmanden var. Jeg var sikker på, jeg ville brænde, sagde Espen Smeplass dagen derpå til TV 2 Norge.

Han spiller til daglig for Herkules, der allerede var rykket ned i 2. division inden udekampen mod topholdet fra Nøtterøy Håndball. Efter det lykkedes at score, kunne han da også afsløre, at der lå meget træning bag.

- Jeg har øvet mig på det i to måneder, men jeg har ikke prøvet at udføre det så mange gange. Det kræver meget plads til træning, så jeg ikke rammer nogen andre. Jeg har i øvrigt næsten aldrig scoret på det, og jeg har sikkert brændt 70 procent af gangene, tilføjede den 18-årige nordmand.

Derfor er det lovligt

Umiddelbart kunne man tro, at straffekastet meget nemt ville blive ulovligt, da spillerens ene fod skal være i kontakt med jorden, indtil bolden har sluppet hånden. Fryses billedet, når fødderne er ved at slippe gulvet, kan man dog se, hvordan bolden er på vej mod målet.

Derfor er det også en scoring, der i den grad imponerer TV 2 Norges mangeårige håndboldekspert Harald Bredeli, der for en gang skyld nærmest er målløs:

Harald Bredeli

Kommentator, TV 2 Norge

Harald Bredeli er en tæt på legendarisk norsk sportskommentator. Siden 1995 har han været ansat på Norsk TV 2, og han har sammen med makkeren Bent Svele leveret legendariske øjeblikke fra den altid entusiastiske norske kommentatorboks.

- Det der har vi ikke set før. Vi har set en del tricks og kunstneriske straffekast efterhånden, men det der er et nyt niveau. Der er høj sværhedsgrad, det er næsten et cirkusnummer, siger Bredeli til TV 2 Norge.

Smeplass har gjort det før

Nu tænker du måske, om du ikke har set unge Espen Smeplass før. Og hvis det er tilfældet, så har du helt ret. Han har nemlig lavet en lignende scoring før for godt tre år siden i en U14-kamp:

Unge Espen Smeplass scorer i kontra, mens han laver en salto.

- Det er sværere at få den i mål på straffekast, fordi det er så begrænset, hvor jeg har mulighed for at skyde. På kontra kan jeg se alle hjørnerne, men på straffekastet kan jeg kun skyde lige frem, tilføjede Smeplass til TV 2 Norge.

Dermed kan klubben i det mindste tage med, at de rykker ned med stil. Omvendt kan hjemmeholdet Nøtterøy Håndball glæde sig over, at de fra næste sæson skal spille i den bedste norske række, da de er sikret oprykning sammen med Sandnes.