Håndbold

Ligatræner og spiller melder klart ud: - Vi bliver nødt til at filme

Film er blevet så integreret en del af håndbolden, at hvis ikke du gør det, taber du, mener Daniel Svensson. Bent Nyegaard kalder det snyd.

Hvor langt skal man gå for at vinde? Må man bevidst vildlede dommerne? Eller skal man have så meget selvjustits, at man altid optræder reelt?

Skjern Håndbolds Daniel Svensson er slet ikke i tvivl.

I moderne håndbold spiller film så stor en rolle, at man som aktiv er nødt til at spille med.

- Nu får jeg nok tæsk igen, men det har jeg det fint med, for jeg er gået fra ikke at kunne fordrage film til at sige; det er for svært for dommerne at vurdere, hvornår der er film, så hvis du ikke filmer, så er du bagud på forhånd, siger Skjern-spilleren i en ny podcast fra TV 2 SPORT.

- Vi bliver nødt til at filme, når vi får et skub, for der er ingen konsekvens ved at filme.

En udlægning som liga-kollegaen – og Skanderborg-træner – Nicolej Krickau deler.

- Ja, vi er nødt til at arbejde med det.

- Det er supertrist, og jeg ville ønske, at præmissen var anderledes, men det gør vi så længe, at man kun får henstillinger to minutter før tid for film og ikke bare en tilsvarende progressiv bestrafning, som man får for al anden usportslig optræden, siger ligatræneren.

- Vi spiller for at vinde, men grundlæggende har jeg vanskeligheder ved at opfordre til det, men vi spiller for at vinde, siger Nicolej Krickau.

Ærlige spillere 

- Jeg har kæmpet med Rasmus Kaagaard (playmaker i Skanderborg, red.) i seks år nu, fordi han er verdens mest reelle dreng.

- Så får han verdens hårdeste tackling af Martin Kærgaard fra Tønder, som får rødt kort – og så beskylder Kærgaard Kaagaard for at filme. Det kunne han aldrig finde på.

- Men det glæder mig at høre, at modstanderen har opfattelsen af, at han kan, siger Nicolej Krickau.

- Jeg har samme problem med Marcus Olsson, siger Daniel Svensson.

- Når jeg ser andre spillere få de skub, som han gør, så vælter de rundt, kaster sig og lander på ryggen, og jeg skal komme efter dig.

- Jeg kan ikke få ham til det, fordi han er så bundærlig en spiller, og det er en kæmpe bet for os, at der ikke kommer de udvisninger, som vi selv får, forklarer Daniel Svensson.

- Jeg vil ikke opfordre til det. Det er for hårdt, men jeg kan bare se, at det er sådan, at der ikke er nogen konsekvens ved at filme, og derfor er det en stor del af spillet, at det bliver gjort.

- Og det skal gøres noget mere, for ellers er du ikke klog, siger Daniel Svensson.

Det er udlægninger af spillets vilkår, som TV 2 SPORT’s håndboldekspert Bent Nyegaard ikke bifalder.

- Jeg er både romantiker, og så er jeg én, der forsøger at have nogle holdninger til min sport, og det gør mig rigtig, rigtig ondt at høre Daniel Svensson og Nicolej Krickau sige det her.

- Jeg er sikker på, at det bliver et emne fremtidigt. For ingen ønsker at se film på håndboldbanen.

- Hver eneste gang vi ser BSV - og en af landets bedste playmakere, Sebastian Skube – og jeg er fuldstændig sikker på, at de to herrer har været rigtigt irriteret over at se Skube knække fuldstændig sammen på ingenting.

- Der er vi over i svindelsfæren, og jeg har set Skube få rigtigt mange tæsk, men jeg siger bare; det kan ikke hjælpe noget, at vi ved at falde - indikere - prøve at snyde – og så samtidig forlanger en bedre præstation fra dommerne. Vi er nødt til at have en form for troværdighed i den måde, vi agerer på, argumenterer håndboldkommentatoren.

- Det er så forbandet svært at afgøre, så det eneste, du kan rode ind i, er, at vi er nødt til at have en ordentlig og pålidelig holdning til det, vi foretager os.

- Det er man nødt til at have med i den diskussion, selvom det er de store drenge, der er oppe at slås, for det er vores ungdomsspillere, der sidder og ser det. Det er bare ødelæggende, siger Nyegaard.

Dommerne skal tage fejl

Derfor er man også nødt til at slå hårdere ned på film. Også selvom det koster en fejldom, mener de tre håndboldkyndige debattører.

- Derfor er vejen frem, at dommerne, der helt uundgåeligt laver fejl, også laver nogle fejlkendelser på at få svindlerne bragt udenfor, siger Bent Nyegaard.

- Ja, det vil koste nogle fejludvisninger, men hvis spillerne ved, at det koster tre angreb udenfor eller en udvisning, så tror jeg, det ville udligne sig i forhold til, om det er for risikofuldt at filme, slutter Nicolej Krickau.

Du kan høre debatten om film, bevidste karantæner i norsk håndbold og en ændring af ligastrukturen lige her: