Håndbold

Hårdt pumpede bolde: DHF afviser at ændre praksis

TV Midtvest logo
I samarbejde med TV Midtvest

Per Bertelsen mener, at problemet skal løses i det internationale forbund. - Skuffende, lyder det fra Skives Andreas Toudahl.

De danske håndboldspillere skal ikke regne med, at de får lov til at lukke luft ud af de kampbolde, der efter manges opfattelse bliver pumpet alt for hårdt.

Formanden for Dansk Håndbold Forbund, Per Bertelsen, afviser over for tvmidtvest.dk, at man kan løse problemet ved at lade de to holds spillere afgøre, om der skal lukkes en smule luft ud af boldene.

Han henviser til, at det internationale håndboldforbund IHF har faste regler for, hvor stor boldenes omkreds skal være.

- Jeg har hele tiden sagt, at vi i Danmark følger de internationale regler. Vi kan ikke bare begynde at lave vores egne regler, siger Per Bertelsen.

Meldingen betyder dog ikke, at DHF ikke vil gøre noget ved problemet. Per Bertelsen fortæller, at forbundet har drøftet sagen med bold-producenterne, ligesom man er i dialog med IHF om sagen.

Konkret hvad der skal komme ud af denne dialog - og hvornår der kommer et udspil - kan han endnu ikke sige.

- Men i DHF arbejder vi på at finde en løsning, så vi kan gå ned i tryk, siger han.

Andreas Toudahl: Skuffende

Det var TV MIDTVESTs håndboldmagasin Overtrådt, der den 6. marts fortalte om en udbredt utilfredshed blandt spillerne. De er frustrerede over, at boldene ofte bliver pumpet så hårdt for at leve op til de internationale regler, at de bliver svære at kontrollere.

Samtidig kan de hårde bolde øge risikoen for hjernerystelser, påpegede ledende overlæge Ulrich Fredberg fra Regionshospitalet i Silkeborg.

I Overtrådt lovede Per Bertelsen at tage sagen op, men det betyder altså ikke handling her og nu. 

Og det er skuffende, mener Skive fHs rutinerede fløjspiller Andreas Toudahl. 

- Det kan godt ske, at det var naivt, men jeg havde håbet, at man i DHF ville lytte til det meget brede nødråb fra spillerne. Jeg håber selvfølgelig, at man kan opnå noget ved at gå til det internationale forbund. Men når man nu kan løse problemet ude i hallerne, hvis anførerne fra begge hold er enige om at lukke lidt luft ud, så behøver det ikke være så besværligt, siger Andreas Toudahl.

De to Skjern-profiler Kasper Søndergaard og Bjarte Myrhol har flere gange peget på, at det efter deres opfattelse kun er i Danmark, man kender til problemet. I andre lande vil observatørerne godt gå med til at lukke luft ud af boldene, hvis begge hold er enige, siger de.

Men det argument gør ikke indtryk på Per Bertelsen.

- Spillereglerne er, som de er. Og så kan man fortælle mig, at man gør det anderledes andre steder, men det kan jeg ikke bruge til noget. I Danmark følger vi reglerne. Men vi arbejder med sagen, og det har vi gjort lige siden, vi fik henvendelsen fra spillerne, for vi må erkende, at vi har en opgave, vi skal have kigget på, siger han.

Andreas Toudahl opfordrer alligevel forbundet til at handle her og nu.

- Per Bertelsen går meget op i at følge de internationale regler. Men jeg kan da huske, at han var lidt mere loose, da René Toft Hansen under VM skulle have dispensation fra reglerne til at bruge en albueskinne, siger Toudahl.