Håndbold

Viborg-direktør: Det kræver få millioner kroner at nå den europæiske top igen

De danske klubber mangler ikke mange millioner på lønbudgettet, før det er realistisk med topplaceringer i Champions League, siger direktør i Viborg.

Det er syv år siden et dansk hold sidst kunne løfte den fineste pokal i europæisk klubhåndbold. Dengang vandt Viborg HK titlen for andet år i træk.

Det var det tredje Champions League-trofæ i klubbens historie. De blev alle tre hentet inden for en periode på fem år, og med Slagelses tre triumfer i starten af 00’erne, var Danmark dominerende i det årti.

Siden er der sket meget med økonomien. En lækket lønoversigt fra dengang viser, at Viborg HK i 2008/2009-sæsonen udbetalte omkring 13 millioner kroner i spillerlønninger.

- Det er mange penge, og det tror jeg ikke på, der er nogen danske klubber, der kommer til at kunne løfte igen. Det er jo langt fra virkeligheden i dag, siger Henrik Dahl, direktør i Viborg HK til TV 2 SPORT.

Højeste spillerlønninger i kroner, Viborg HK 2008/2009

2.500.000     Bojana Popovic

1.275.000     Katrine Lunde  

1.275.000     Kristine Lunde           

1.130.000     Grit Jurack

900.000        Nora Reiche

890.000        Ida Bjørndalen

870.000        Louise Bager

800.000        Rikke Skov

I dag er spillerlønbudgettet mere end 60 procent mindre i Viborg HK. Hvor der i 2009 alene i Viborg HK var fire profiler, der tjente over en million kroner om året, er der i dag ifølge TV 2 SPORTs oplysninger kun to spillere i hele kvindernes liga, der kan hæve over en million kroner om året.

Det gælder kvindelandsholdets anfører Stine Jørgensen, der fra næste sæson tørner ud for Odense Håndbold, og Team Esbjergs Estavana Polman. De kan begge se frem til 1.100.000 kroner på lønkontoen om året.

- Når jeg taler med mine kolleger, er det, jeg hører, helt klart, at vi skal forsøge at holde lønningerne så meget i ro som overhovedet muligt, og så må det række dertil, hvor det kan. For det kan ikke hjælpe noget, vi prøver at skulle hamle op med Østeuropa for eksempel, for det kan vi ikke, siger Henrik Dahl.

Lyn-analyse

Økonomien er anderledes rundt i Europa kontra Danmark, og det er den altafgørende årsag til, hvorfor dansk håndbold halter efter i Champions League.

Selvom de bedste spillere søger væk, så tiltrækker den danske liga stadig dygtige spillere, som måske kunne få bedre lønninger andre steder. Og det, synes jeg, er det, vi skal bestræbe os på: at få niveauet hævet på bundlinjen, så der igen er mulighed for at tiltrække flere stjerner.

Efter min mening er det vigtigste, at danske klubber har økonomisk ansvarlighed som højeste prioritet, og så må titler komme derefter.

Men selvom økonomien er en anden i dag, og der hersker en anden virkelighed i Danmark end i de østeuropæiske kæmpeklubber, så mener Viborg HK-direktøren ikke, der samlet skal så meget til på lønbudgettet, før flere danske klubber igen kan blande sig helt i toppen i Champions League.

- Hvis de bedste klubber kunne løfte deres lønninger med mellem to og tre millioner kroner, så er vi meget tæt på, siger Henrik Dahl.

For i Danmark kan vi ifølge ham noget værdifuldt, der opvejer de østeuropæiske klubbers evne til at tiltrække og betale kæmpesummer til de store profiler.

- Vi er gode til at rekruttere de rigtige spillere og få holdene sat rigtigt sammen, hvor vi måske ikke kigger helt så meget på kun at have store stjerner, men også at helheden fungerer, og det tror jeg, vi kan komme rigtig langt med, siger Henrik Dahl.

Se håndboldmagasinet Kontra om det nuværende niveau og udviklingen i kvindernes liga i aften klokken 22.05 på TV 2 SPORT og TV 2 PLAY.

De bedste lønnede håndboldspillere i næste sæson

 1. Spillere i europæiske klubber

  Cristina Neagu – 4.700.000 kr. (Bucuresti)

  Katarina Bulatovic – 4.200.000 kr. (Budocnost)

  Anita Görbicz – 4.000.000 kr. (Györi)

  Amandine Leynaud – 3.800.000 kr. (Vardar)

  Andrea Penezic – 3.200.000 kr. (Vardar)

 2. Spillere i Danmark

  Stine Jørgensen – 1.100.000 kr. (Odense Håndbold)

  Estavana Polman – 1.100.000 kr. (Team Esbjerg)

  Kristina Liscevic – 850.000 kr. (Team Esbjerg)

  Johanna Bundsen – 800.000 kr. (København Håndbold).

Beløbene er anslået. 

Research: Thomas Kristensen og Jonas Nyhøj.