Engang drĂžmte stjernerne om Danmark - nu sĂžger de vĂŠk

Profiler forlader den danske liga til fordel for ÞsteuropÊiske klubber. IfÞlge spiller og ekspert er det et spÞrgsmÄl om penge og ambitioner.

Nederst kan du fÄ overblikket over, hvem der i Är forlader den danske liga til fordel for ÞsteuropÊiske klubber.

Engang var den danske liga stedet for de stĂžrste kvindelige hĂ„ndboldspillere, hvor navne som Bojana Popovic og Cecilie Leganger vandt Champions League-titler for danske klubber.

SĂ„dan er det ikke lĂŠngere; nu sĂžger profilerne i stedet mod Østeuropa. Den seneste i rĂŠkken er Nathalie Hagman. Hun stopper i NykĂžbing Falster efter denne sĂŠson, og ifĂžlge TV 2 SPORTs oplysninger skifter hun til den rumĂŠnske storklub CSM Bucuresti. De forsvarende Champions League-vindere - og netop dĂ©n turnering har stor betydning, fortĂŠller en tidligere udlandseventyrer.

- Alle de unge spillere havde engang en drĂžm om at spille i Danmark en dag. Den har de ikke mere, for de ved godt nu, at hvis de skal vinde Champions League, sĂ„ skal de ikke til Danmark, siger Camilla Dalby til TV 2 SPORT. 

I 2013 skiftede hun til den montenegrinske storklub ĆœRK Budućnost, der Ă„ret inden havde vundet Champions League.

Seneste ligaprofil, der tager skiftet ĂžstpĂ„, er ifĂžlge TV 2 SPORTs oplysninger Nathalie Hagman. Hun bytter NykĂžbing Falster ud med CSM Bucuresti og er blot Ă©n af syv fra den danske liga, der i Ă„r tager turen, som Dalby gjorde det i 2013.

HÄnden pÄ hjertet, sÄ var det sjovere dengang

Camilla Dalby, Randers HK

Hvorfor tog du til Buducnost?

- Hvis jeg skulle prĂžve at vinde Champions League, skulle jeg ud. SĂ„dan som ligaen udviklede sig, syntes jeg ikke, at der var udsigt til, at det var i Danmark, man kunne vinde det, siger Dalby.

I 2015 vandt bagspilleren sĂ„ledes den stĂžrste europĂŠiske klubturnering, og herefter tog hun tilbage til Danmark og de trygge rammer i Randers. Hun mindes stadig den konkurrenceprĂŠgede tid i Montenegro.

Dalbys Buducnost fejrer Champions League-titlen i 2015.
Dalbys Buducnost fejrer Champions League-titlen i 2015. Foto: ATTILA KISBENEDEK / Scanpix Denmark

- Der er en anden mentalitet dernede omkring det hele. Selv til trĂŠning og fodboldkampene under opvarmning gik de 100 procent efter at vinde. De kunne ikke lige sige 'nĂ„h pyt'. Det ord findes ikke dernede.

Pengene tĂŠller

Udover ambitionerne om store trofÊer er der ogsÄ en anden gulerod ved et skifte: pengene. IfÞlge TV 2 SPORTs hÄndboldekspert er det her, der er sket den stÞrste udvikling.

- For mig at se ligger det altafgÞrende i den Þkonomiske forskel. De bedste spillere sÞger vÊk, fordi der er bedre Þkonomiske rammer og derfor sportslige rammer. Dengang Viborg og Slagelse spillede med i toppen, var det Þkonomisk attraktive klubber. Det er de danske klubber ikke lÊngere i samme grad, siger hÄndboldekspert Trine Nielsen.

NĂ„r man ikke kan spille med de Ăžkonomiske muskler, skal fokus ifĂžlge hende ligge andetsteds.

- Vi holder pÄ og tiltrÊkker dygtige spillere i Danmark, selv de mÄske kunne fÄ stÞrre lÞnninger andre steder. Det er det, vi skal bestrÊbe os pÄ at fortsÊtte med. Vi har samlet set en stÊrk liga med mange gode hold. Vores mellemhold er bedre, end de er i de Þvrige ligaer. PÄ den mÄde er vi konkurrencedygtige.

Den analyse er Camilla Dalby enig i.

- I dag har vi har rigtig meget spillermateriale i den danske liga, men mangler mÄske bare de der topspillere. Men sÄ synes jeg til gengÊld, at ligaen har fÄet sÄ meget mere kant af, at alle kan slÄ hinanden, siger hun og fastslÄr, at hun fortsat ser den danske liga som vÊrende attraktiv.

- Top og bund er kommet lidt tĂŠttere, og det, synes jeg, er mega spĂŠndende.

Mens de danske hold slĂ„r hinanden pĂ„ kryds og tvĂŠrs i den danske liga, er kampene i Champions League svĂŠrere at vinde. I 2014 er seneste gang, et dansk hold har vĂŠret blandt de sidste fire, hvor FCM rĂžg ud i semifinalen. I Ă„r er midtjyderne nĂ„et til kvartfinalen, hvor de skal prĂžve at hente to mĂ„l i returkampen mod Vardar Skopje.

Senest et dansk hold vandt Champions League, var i 2010, hvor Viborg HK tog sin anden titel i streg.

- HÄnden pÄ hjertet, sÄ var det sjovere dengang. Det altid sjovere, nÄr man vinder en masse ting. Og det gjorde vi (den danske liga, red.) jo fÞr. Jeg synes stadig, hÄndbold er sjovt, men det de fedeste kampe er da i Champions League. Og jeg tror da, at det er samtlige spilleres drÞm at fÄ lov til at spille pÄ det blÄ gulv. SÄ det er sjovere, nÄr man spiller de helt store kampe, fordi der bare er federe stemning. Og med Champions League-melodien inden
 Det gÞr bare et eller andet, siger Dalby.

Den danske liga sender to hold i Champions League.

FÄ overblikket: Fra Primo Tours Ligaen til Østeuropa i 2017