Engang dr√łmte stjernerne om Danmark - nu s√łger de v√¶k

Profiler forlader den danske liga til fordel for √łsteurop√¶iske klubber. If√łlge spiller og ekspert er det et sp√łrgsm√•l om penge og ambitioner.

Nederst kan du f√• overblikket over, hvem der i √•r forlader den danske liga til fordel for √łsteurop√¶iske klubber.

Engang var den danske liga stedet for de st√łrste kvindelige h√•ndboldspillere, hvor navne som Bojana Popovic og Cecilie Leganger vandt Champions League-titler for danske klubber.

S√•dan er det ikke l√¶ngere; nu s√łger profilerne i stedet mod √ėsteuropa. Den seneste i r√¶kken er Nathalie Hagman. Hun stopper i Nyk√łbing Falster efter denne s√¶son, og if√łlge TV 2 SPORTs oplysninger skifter hun til den rum√¶nske storklub CSM Bucuresti. De forsvarende Champions League-vindere - og netop d√©n turnering har stor betydning, fort√¶ller en tidligere udlandseventyrer.

- Alle de unge spillere havde engang en dr√łm om at spille i Danmark en dag. Den har de ikke mere,¬†for de ved godt nu, at hvis de skal vinde Champions League, s√• skal de ikke til Danmark, siger Camilla Dalby til TV 2 SPORT.¬†

I 2013 skiftede hun til den montenegrinske¬†storklub¬†ŇĹRK Buduńánost, der √•ret inden havde vundet Champions League.

Seneste ligaprofil, der tager skiftet √łstp√•, er¬†if√łlge TV 2 SPORTs oplysninger Nathalie Hagman. Hun bytter Nyk√łbing Falster ud med CSM Bucuresti og er blot √©n af syv fra den danske liga, der i √•r tager turen, som Dalby gjorde det i 2013.

Hånden på hjertet, så var det sjovere dengang

Camilla Dalby, Randers HK

Hvorfor tog du til Buducnost?

- Hvis jeg skulle pr√łve at vinde Champions League, skulle jeg ud. S√•dan som ligaen udviklede sig, syntes jeg ikke, at der var udsigt til, at det var i Danmark, man kunne vinde det, siger Dalby.

I 2015 vandt bagspilleren s√•ledes den st√łrste europ√¶iske klubturnering, og herefter tog hun tilbage til Danmark og de trygge rammer i¬†Randers. Hun mindes stadig den konkurrencepr√¶gede tid i Montenegro.

Dalbys Buducnost fejrer Champions League-titlen i 2015.
Dalbys Buducnost fejrer Champions League-titlen i 2015. Foto: ATTILA KISBENEDEK / Scanpix Denmark

- Der er en anden mentalitet dernede omkring det hele. Selv til træning og fodboldkampene under opvarmning gik de 100 procent efter at vinde. De kunne ikke lige sige 'nåh pyt'. Det ord findes ikke dernede.

Pengene tæller

Udover ambitionerne om store trof√¶er er der ogs√• en anden gulerod ved et skifte: pengene. If√łlge TV 2 SPORTs h√•ndboldekspert er det her, der er sket den st√łrste udvikling.

- For mig at se ligger det altafg√łrende i den √łkonomiske forskel. De bedste spillere s√łger v√¶k, fordi der er bedre √łkonomiske rammer og derfor sportslige rammer. Dengang Viborg og Slagelse spillede med i toppen, var det √łkonomisk attraktive klubber. Det er de danske klubber ikke l√¶ngere i samme grad, siger h√•ndboldekspert Trine Nielsen.

N√•r man ikke kan spille med de √łkonomiske muskler, skal fokus if√łlge hende ligge andetsteds.

- Vi holder p√• og tiltr√¶kker dygtige spillere i Danmark, selv de m√•ske kunne f√• st√łrre l√łnninger andre steder. Det er det, vi skal bestr√¶be os p√• at forts√¶tte med. Vi har samlet set en st√¶rk liga med mange gode hold. Vores mellemhold er bedre, end de er i de √łvrige ligaer. P√• den m√•de er vi konkurrencedygtige.

Den analyse er Camilla Dalby enig i.

- I dag har vi har rigtig meget spillermateriale i den danske liga, men mangler måske bare de der topspillere. Men så synes jeg til gengæld, at ligaen har fået så meget mere kant af, at alle kan slå hinanden, siger hun og fastslår, at hun fortsat ser den danske liga som værende attraktiv.

- Top og bund er kommet lidt tættere, og det, synes jeg, er mega spændende.

Mens de danske hold sl√•r hinanden p√• kryds og tv√¶rs i den danske liga, er kampene i Champions League sv√¶rere at vinde. I 2014 er seneste gang,¬†et dansk hold har v√¶ret blandt de sidste fire, hvor FCM r√łg ud i semifinalen. I √•r er midtjyderne n√•et til kvartfinalen, hvor de skal pr√łve at hente to m√•l i returkampen mod Vardar Skopje.

Senest et dansk hold vandt Champions League, var i 2010, hvor Viborg HK tog sin anden titel i streg.

- H√•nden p√• hjertet, s√• var det sjovere dengang. Det altid sjovere, n√•r man vinder en masse ting. Og det gjorde vi (den danske liga, red.) jo f√łr. Jeg synes stadig, h√•ndbold er sjovt, men det de fedeste kampe er da i Champions League. Og jeg tror da, at det er samtlige spilleres dr√łm at f√• lov til at spille p√• det bl√• gulv. S√• det er sjovere, n√•r man spiller de helt store kampe, fordi der bare er federe stemning. Og med Champions League-melodien inden‚Ķ Det g√łr bare et eller andet, siger Dalby.

Den danske liga sender to hold i Champions League.

F√• overblikket: Fra Primo Tours Ligaen til √ėsteuropa i 2017