Håndbold

'Hyggeonkel' med temperament har ændret landsholdets stil

Den nye landstræner, Nikolaj Jacobsen, er en håndbold-feinschmecker, han stiller store krav til spillerne, og han kan blive meget hidsig.

Det er en ny landstræners høje råb, der runger i Hammerum Hallen, Rasmus Lauge kører på igen, Anders Eggert er tilbage med både snak og tryllerier - og der er ingen Jesper Nøddesbo.

Nøddesbo-familien er dog repræsenteret i Barcelona-stregspillerens gamle hjemhal af niecen, der kigger på og har trænet med pigeholdet denne tirsdag eftermiddag før landsholdet, som endelig har henlagt en træning til byen nogle få kilometer øst for Herning. Og så er det uden byens sportslige stolthed som en del af holdet ...

Jesper Nøddesbos fravær efter 16 år med landsholdet er en af forandringerne under den ny landstræner, Nikolaj Jacobsen.

Der er enkelte andre små justeringer i spillertruppen, men det vil på andre parametre blive et forandret landshold, man vil kunne se i den kommende tid.

- Nikolaj Jacobsen tager det ét skridt ad gangen, men han kommer til at lave om på rigtig meget, siger TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard, der overværer træningen.

Nikolaj Jacobsens første opgaver som landstræner efter Gudmundur Gudmundsson er de to EM-kvalifikationskampe mod Ungarn torsdag og søndag. Kampe, der reelt gælder førstepladsen i gruppen og dermed en bedre seedning til EM i Kroatien januar, og generelt er der enorme forventninger til både spil og resultater under den nye landstræner.

Jeg ved godt, at presset er stort, og at der er mange forventninger til det hold her. Men glæden ved at få lov til at arbejde med holdet er større end forventningspresset.

Nikolaj Jacobsen

Et par enkelte træninger er ikke nok til at implementere alle sine ideer, men nogle ting ligger allerede nu fast. Nikolaj Jacobsen gør det, en ny træner altid gør - begynder med forsvaret.

Truppen under Nikolaj Jacobsen

Målmænd: Niklas Landin og Kevin Møller

Venstre fløj: Anders Eggert og Magnus Landin

Højre fløj: Lasse Svan og Hans Lindberg

Stregspillere: Henrik Toft Hansen, Anders Zachariassen

Bagspillere: Kasper Søndergaard, Niclas Kirkeløkke, Mikkel Hansen, Mads Mensah Larsen, Rasmus Lauge, Henrik Møllgaard, Morten Olsen, Michael Damgaard

Reserver: Casper U. Mortensen, Jacob Bagersted, Martin Larsen, Nikolaj Markussen

Afbud: Rene Toft Hansen og Jacob Holm

Det er her, man hurtigst kan få effekt af forandringer, men der vil komme forandringer over nærmest hele linjen.

- Forandringen er stor fra Gudmundur i forhold til det ene år, jeg har kigget på, og de to år, jeg selv oplevede, siger tilbagevendte Rasmus Lauge, der var ude af truppen i et år på grund af en knæskade.

- Det er svært at få det hele implementeret på tre dage inden en vigtig kamp på udebane i Ungarn, men vi gør, hvad vi kan, og træner med fuld smadder på og masser af informationer om nye ting. Der er kanonhøjt humør - men det har vi nu altid haft.

- Vi har altid været en god trup, haft det godt uden for banen. Men der er lidt forventningens glæde, og når der kommer ny træner, opstår der også fornyet konkurrence, fornyet energi. De fleste kan godt lide Nikolaj, og han har også nogle meritter, der siger, at der ligger noget bag hans trænerkarriere, siger Flensburg-playmakeren.

Her er nogle af forventningerne til tiden under Nikolaj Jacobsen:

Smuk håndbold

Bent Nyegaard:

- En af Nikolaj Jacobsens kvaliteter er, at selvom de selvfølgelig spiller rigtig meget efter aftaler, hvor alle spillere kender deres indgang til tingene, så kommer de også til at spille meget variabelt, fordi han er en håndbold-feinschmecker. Han ser rigtig mange muligheder i spillet, og han er dygtig taktisk, og derfor vil han have mange ting i spil. Effektivitet er selvfølgelig vigtig, men han er også til smuk håndbold. Spillerne på det danske landshold er meget, meget dygtige, en palet af verdenstoppen, og han vil give dem plads til at udfolde sig.

Temperament

Bent Nyegaard:

- Når folk taler om, at Nikolaj Jacoben er en dygtig træner, er det bl.a., fordi opgaverne er klart fordelt og defineret. Folk ved nøjagtig, hvad han gerne vil, hvad han forventer, og der kommer hans temperament også ind, for han forlanger rigtig, rigtig meget af sine spillere. Han kan blive meget hidsig, hvis spillernes indstilling - ikke deres niveau, men deres indstilling - ikke er i orden. Så reagerer krudttønden.

Godt humør

Bent Nyegaard:

- Der er utroligt mange kreative drenge her, og de er opdraget til, at håndbold er pissevigtigt, men også at det skal være sjovt. Nikolaj Jacobsen kommer til at holde fast i det, der altid har været Nikolaj Jacobsen: Leg er kun godt, hvis det er alvor, og alvor er kun godt, hvis det er leg. Det ligger i hans dna, at han nærmest aldrig er i dårligt humør.

- Det er man selvfølgelig, hvis noget går ens familie på, men ellers er han per definition i godt humør. Og det er godt for det her hold. Kunsten i meget af det her sindssygt strabadserende liv, hvor spillerne til hverdag i klubberne er virkelig pressede, er at kombinere seriøsiteten og vigtigheden med afslappethed og et frirum. Og det vil han give dem. De vil komme med fuld knald på, fuld gejst. Jeg tror, man vil se flere og flere smil, jo flere dage de er samlet.

Landsholdets kommende opgaver

EM 2018 i Kroatien:

Danmark spiller kvalifikation i fireholdsgruppe med Ungarn, Holland og Letland. De to bedste fra hver gruppe kvalificerer sig til slutrunden.

VM 2019 i Danmark og Tyskland:

Danmark er som vært allerede kvalificeret.

EM 2020 i Østrig, Norge og Sverige:

Semifinaler og finaler spilles i Stockholm. For første gang deltager 24 hold.

OL 2020 i Tokyo:

Danmark kan kvalificere sig ved f.eks. at vinde VM i 2019 eller EM i 2020.

Anders Eggert:

- Under alle omstændigheder er det anderledes, når der sker noget nyt. Folk glæder sig til at komme i gang igen, og der har været voldsomt god stemning, og jeg er selv superglad for at være tilbage. Det går lynhurtigt med at skifte fra det ene til det andet - så er vi på banen, så hygger vi, så er vi på banen - og der spiller vi for at vinde.

Hans Lindberg:

- Vi kender Nikolaj i forvejen. Det er ikke en overraskelse, hvad han står for. Jeg har selv haft ham som assistenttræner for ti år siden. Han er direkte, der er plads til lidt sjov og spas, og til at vi hurtigt skifter over til alvor. Det er ikke fuldstændig livsnødvendigt, at der altid skal være god stemning, men det er nok bevidst, at der er plads til grin og en sjov kommentar. Stemningen kan til tider være lidt løsere end før. Alle på dette hold er elitesportsfolk og ved, hvad vi er her for. Vi er her ikke for andet end at vinde. Det er Nikolaj også. Derfor skal der også være plads til en sjov kommentar.

Bent Nyegaard:

- Nikolaj er jo en stikker! Han er parat til at stikke en kniv i ryggen på alle. Og er ekspert i det. På den gode måde, altså. Han elsker drillerierne på et hold og tager også gerne selv imod. At få koblet af passer bare godt til den danske mentalitet. Det vil han holde fast i.

Tættere på spillerne

Anders Eggert:

- Mange af os kender ham fra alverdens ting og sager. Han er mere en af os, mens Gudmundur var hentet ind udefra efter Wilbek. Nu skifter man så tilbage igen, og det er noget helt andet, den mere løse danske mentalitet. Vi har måske brug for at få løsnet lidt op igen. Det er der blevet. Samtidig har han en profil og en masse karisma. Han skal ikke ind og skabe respekt - det er der fra start af. Vi ved, hvad han har opnået som spiller og træner, hvad han står for, og hvordan han er som person. Det har været et nemt skifte.

Nikolaj Jacobsen

Født 22. november 1971.

139 landskampe og 552 mål.

Opvokset i GOG, før han som 25-årig efter bl.a. tre DM-titler skiftede til Bundesligaen, først en sæson i Dormagen og dernæst seks sæsoner i THW Kiel, hvor det bl.a. blev til tre tyske mesterskaber.

I 2004 vendte han tilbage til dansk håndbold i Viborg HK, hvor han blev spillende assistenttræner. Derefter fulgte fem sæsoner som assistenttræner i BSV, før han blev cheftræner i Aalborg i 2012.

I 2014 overtog han posten som cheftræner i Rhein-Neckar Löwen, hvor han fortsætter som træner sideløbende med jobbet som dansk landstræner.

Rasmus Lauge:

- Grinene er en bevidst del af hans filosofi. Nikolaj kan godt lide at være gode venner uden for banen. Som træner skal du selvfølgelig have en eller anden form for distance, og det kommer vi også til at se i kampene - vi skal nok alle sammen vænne os til, at der bliver råbt og skreget lidt, for i bund og grund er vi her for at vinde, og Nikolaj er her for at vinde, og så lader han dem spille, han mener, giver den bedste chance for at vinde. Og hvis de folk ikke gør deres arbejde, skal de nok få det at vide, men jeg kender ham også godt nok til, at efter kampen er mange af de ting glemt.

- Han er nok lidt mere hyggeonkel. Det var ikke det, Gudmundur vægtede allerhøjst. Han har det sikkert i sig, men der var mere distance, også uden for banen.

Disciplin

Bent Nyegaard:

- Nikolaj spillede i Kiel under en de mest diktatoriske træner, man nærmest kan forestille sig, Noka Serdarusic. En gammel stregspiller, der som Nikolaj er meget, meget skarp på spillet. Han blev hans læremester, både med hensyn til disciplin, men også med hensyn til spillet. Kiel spillede altså også noget fortryllende håndbold under Serdarusic. Men Nikolaj kommer også til at forlange stor disciplin, men den balance er jeg helt sikker på, han kan finde.

Spillervalg:

Anders Eggert og Rasmus Lauge er tilbage, Jesper Nøddesbo er stoppet på landsholdet, og i denne uges samling er Rene Toft Hansen fraværende på grund af skade.

EM-kvalifikation

Danmark er i en fireholdspulje, hvorfra de to bedste hold kvalificerer sig til EM i 2018 i Kroatien.

Ungarn og Danmark er begge noteret for to sejre efter de to første runder og er storfavoritter til at gå videre, mens Holland og Letland ikke levnes mange chancer.

Danmark spiller mod Ungarn torsdag i Budapest og søndag i Aarhus.

Kroatien og Danmark er sammen med Frankrig, Spanien og Rusland de eneste nationer, der har deltaget ved samtlige EM for herrer siden begyndelsen i 1994.

Sverige er mest vindende ved EM med fire titler foran Frankrig med tre, samt Danmark og Tyskland med hver to.

Der er udtaget 20 spillere til en bruttotrup, hvorfra de 16 er rejst til Ungarn. Her er nogle af Bent Nyegaards forventninger til de enkelte positioner:

Playmaker: - Han holder fast i Morten Olsen som førstestyrmand, men så vil Lauge komme ind som alternativet. Det er helt naturligt. Mads Mensah bliver mere forsvarsspiller sammen med Henrik Møllgaard.

Lauges comeback giver en masse muligheder. Han er en alsidig spiller og kan spille både playmaker og venstre back. Desuden er han en tovejsspiller. Det giver selvfølgelig en større bredde og gør, at vi kan holde forsvars/angrebs-udskiftningerne i store perioder til én mand

Nikolaj Jacobsen

Højre back: - Niclas Kirkeløkke vil blive spillet ind sammen med Kasper Søndergaard på højre back. Det er der ingen tvivl om, og så er Martin Larsen også tæt på.

Højre fløj: - Der er ingen tvivl. De to pladser tilhører fortsat Lasse Svan og Hans Lindberg.

Venstre fløj: - Jeg tror, han vil komme til at bruge alle tre på venstre fløj i løbet af ugen. Og måske også fremover. Magnus Landin er fremtidens mand, fordi han kan dække af på backen for Mikkel Hansen eller Michael Damgaard og er bedre til at stå imod, hvis modstandernes stregspiller rykker ud under fløjen.

Den danske håndboldlandstræner sætter ord på sine valg- og fravalg til truppen mod Ungarn Video: Søren Hansen

Venstre back: - Det er fortsat Michael Damgaard, der er alternativet til Mikkel Hansen. Damgaard er storspillende for tiden, så det bliver svært for Nikolaj Markussen, der ellers også er i god form.

Streg: - Rene Toft har selvfølgelig stadig en plads på holdet, men uden Nøddesbo er der plads til nyt, og det er et spændende valg med den bevægelige Anders Zachariassen, som har gjort det glimrende i Flensburg. Og så kan Nikolaj godt lide Jacob Bagersted, der også har gjort det godt i Bundesligaen på det seneste. Der er tilsyneladende lang vej for Alexander Lynggaard og Simon Hald.

Målvogtere: - Meget tyder på, at Kevin Møller hans foretrukne til pladsen ved siden af, eller bag, Niklas Landin med Jannick Green som ham, der skal kæmpe sig tilbage.

Tempo og kontraspil

Bent Nyegaard:

- Nikolaj kommer til at satse på kontrafasen. Ikke dumt og imod stillingen og forløbet i kampen, men det bliver et landshold, der kommer stormende fremad. Vi har savnet, at de har kunnet dominere den del af spillet, men det kommer tilbage. De kommer til at spille i et superhøjt tempo. Der er mange teknisk dygtige spillere, og de kommer til at spille hurtigt. Det passer perfekt til typerne. De vil gerne spille sådan.

Lasse Svan:

- Kontraspillet kommer til at blive ændret. Vi kommer til at spille i et højere tempo, og hvis vi først får gang i det, bliver vi meget svære at slå. Vi kan spille noget rigtig hurtigt og tempofyldt håndbold - i alle facetter af spillet. Både forsvar, kontra og angreb. Hvis vi kan få det til at spille sammen, så bliver vi rigtig, rigtig farlige. Og det er sjovt.

Rasmus Lauge:

- Vi har typerne til godt kontraspil, og det er der, man vinder kampene, hvis man kan stå godt i forsvaret. Det hjælper os at trække os lidt tilbage i forsvaret, for så har fløjene lidt mere frit lejde til at stikke afsted. Vi spiller jo hurtigt kontraspil hjemme i klubberne - Paris, Flensburg, Magdeburg osv. Den indstilling skal vi også have på landsholdet. Vi kan stå i en skidegod defensiv med kanongode målmænd - det skal vi fandme have noget ud af!

- Der er ingen tvivl om, at specielt til VM i Frankrig fik man ikke udnyttet det fulde potentiale i kontraspillet. Der skal vi ind og kigge på både første og anden bølge i kontrafasen, og blandt andre Henrik Møllgaard skal ind og have en større rolle i den del, siger Nikolaj Jacobsen.

Forsvar

Bent Nyegaard:

- Han vil give forsvaret flere dimensioner. Der kommer et mere kompakt og defensivt udgangspunkt, og med tiden bliver det parret med et alternativt, offensivt system, så han har noget at reagere med, hvis det defensive ikke fungerer. Sådan har han altid gjort.

Rasmus Lauge:

- Heldigvis er forsvarsdelen ikke så langt fra, hvad de forskellige folk dækker i deres respektive klubber. Vi vil undgå at efterlade for store rum til mand/mand-dueller. Nogle af grundprincipperne er de samme, men vi trækker os lige en halv til en hel, nogle gange to meter tilbage i forhold til nogle af slutrunderne. Til OL blev det ændret lidt, så de også trak sig lidt tilbage, og det så meget bedre ud.

Det er de færreste klubber, der ligger fremme på 11-12 meter for at tackle en hurtig spiller. Der bliver for store rum omkring dem nedenunder. Det prøver vi at undgå. Vi kommer til at arbejde mere med paradespillet, så vores målmænd har større chancer.

- Vi vil komme til at rette fokus på den defensive del. Jeg vil gerne skubbe forsvaret en smule længere tilbage og stå lidt mere kompakt – og måske have lidt mere paradespil, siger Nikolaj Jacobsen.

Danmark spiller i aften EM-kvalifikationskamp mod Ungarn i Budapest. Kampen kan ses på TV 2 fra kl. 19.50.