Håndbold

Hovedskade tvinger landsholdstalent til at stoppe karrieren

26-årige Søs Søby må indstille karrieren efter at være blevet ramt af en hjernerystelse, der har holdt hende fra banen i de tre seneste år.

Ni landskampe.

Det er, hvad det bliver til for et ellers stort dansk målmandstalent.

- Hun var på vej. Det var en af dem, vi ville satse på, siger tidligere landstræner Jan Pytlick om nu 26-årige Søs Søby.

Men Søs Søby kommer ikke tilbage på håndboldbanen.

Den beslutning er taget, og den kommer frem i Håndboldmagasinet Kontra på TV 2 SPORT, der har en ny dokumentarfilm om Søs Søby som omdrejningspunkt.

Den nu 26-årige nordjyde har ikke været på banen, siden hun den 11. oktober 2014 slog hovedet ned i gulvet i en landskamp mod Brasilien i Esbjerg.

Jeg tror heller ikke, at mine pårørende er interesseret i, at jeg næsten ligger som en grøntsag, som jeg gjorde i halvandet år

Søs Søby

Lige siden har hun været plaget af en alvorlig hjernerystelse, og nu er drømmen om slutrunder og medaljer et overstået kapitel. Risikoen for at pådrage sig yderligere mén ved at vende tilbage er for stor til, at hun igen vil iklæde sig målvogtertøjet.

- Set fra et lægefagligt synspunkt er der ingen tvivl om, at hvis Søs Søby spiller håndbold igen og pådrager sig en ny hjernerystelse, så vil det formentlig se meget værre ud, end det gør i dag, siger overlæge Morten Zebitz Steiness fra neurologisk afdeling på Aalborg Universitetshospital i dokumentarudsendelse om den uheldige målvogter.

- Det er også derfor, jeg ikke kommer til at spille håndbold igen, siger Søs Søby i udsendelsen og fortsætter:

- Jeg kan ikke få en hjernerystelse igen, for det kan få meget store konsekvenser for det liv, jeg skal have efter håndbolden, og det er jeg ikke interesseret i. Det tror jeg heller ikke, at mine pårørende er - at jeg næsten ligger som en grøntsag, som jeg gjorde i halvandet år, siger hun som forklaring på beslutningen.

I lang tid efter uheldet, der skete ved stillingen 26-22 to minutter før tid i træningskampen den lørdag i oktober mod Brasilien, var hun slemt plaget af følgerne af slaget.

- Hun talte uklart og var lidt i tåger, fortæller kæresten Rune Spliid i dokumentaren om dagene efter uheldet.

- Det eskalerer om tirsdagen, hvor jeg ikke kan huske noget, og min kæreste Rune bliver nødt til at bære mig ned fra lejligheden og køre mig ind på Bispebjerg Skadestue. Og jeg husker ingenting, siger hun selv.

Et interview med TV 2 efter uheldet, hvor hun også slog sit skinneben, huskede hun heller ikke:

I den følgende periode prøves der flere forskellige former for behandling, både af hende selv og af klubben København Håndbold. Men tingene forværres blot.

Hovedpine, hjertebanken, udmattelse, koncentrationsbesvær og svimmelhed er normalt.

- Bare folk hvisker, får jeg en skrigende hovedpine, siger hun.

- Der er dage, hvor jeg prøver at gå en tur, men jeg bor desværre på det tidspunkt på Nørrebrogade i København, hvor der er rigtig meget larm. Og første gang, jeg trådte ud af døren, kunne jeg mærke, at jeg var nødt til at gå op igen. Der er simpelthen for meget larm til, at jeg kan holde til at være der. Også selvom jeg har ørepropper i og solbriller på, siger hun.

I dag er hun kommet videre og er gået i gang med at tage en uddannelse som sygeplejerske. Hun har haft gavn af en behandling, hun selv betalte 60.000 kroner for i Atlanta i USA. Men håndbold er det slut med. Og dansk håndbold har mistet et stort målmandstalent.

- Hun var på vej til at blive rigtig god. Hun var simpelthen så dedikeret og havde det målmands-gen, der skal til. Jeg er ikke i tvivl om, at vi har mistet en rigtig god målvogter. Hun var ung og manglede selvfølgelig noget, men hun ville det simpelthen så meget.

- På et tidspunkt ville hun selv betale for at komme på et målmandskursus, og det kender jeg ikke mange, der vil gøre. Hun VILLE være den bedste, og det er fedt at arbejde med sådan en spiller, siger Jan Pytlick om sin tidligere målvogter på landsholdet, der tilbage i 2014 kæmpede om to pladser i EM-truppen med Sandra Toft og Rikke Poulsen.