Supertalentet siger farvel og tak: - Jeg har fået alt for meget rugbrød

Sander Sagosen skifter snart 'Nordens Paris' ud med det rigtige Paris. TV 2 SPORT har mødt nordmanden, der vil være verdens bedste håndboldspiller.

Se første semifinale mellem Aalborg og BSV onsdag fra kl. 20.00 på TV 2 SPORT.

To håndmadder. Én med æg og én med fiskefrikadelle. Begge med rigeligt remoulade. 

En klassisk dansk frokost, som åbenbart også falder i en nordmands smag. I hvert fald var det Sander Sagosens valg i buffeten efter Aalborg Håndbolds afsluttende tirsdagstræning inden første DM-semifinale mod BSV onsdag aften.

Men måske kun i mangel af bedre.

- Jeg har fået alt for meget rugbrød her i Danmark. Jeg er ikke alt for vild med det. Det smager godt engang imellem. Men jeg må sige, at fransk mad smager et hak bedre end dansk, siger Sander Sagosen med et smil på læben.

En læbe, der roligt kan glæde sig til finere fransk madkunst og færre rubrødsmadder. For med udgangen af denne sæson skifter den 21-årige nordmand Danmark og Aalborg Håndbold ud med Frankrig og Paris Saint-Germain Handball. 

Om Sander Sagosen

Alder: 21 år

Fødested: Trondheim i Norge

Højde: 195 cm.

Vægt: 95 kg.

- Jeg kommer derned som en Sander Sagosen, der skal til at tage fat på nye eventyr. Jeg vil være den bedste. Så enkelt er det. Og så må jeg arbejde for det. Om de ser mig som talent eller verdensstjerne, når jeg ankommer, er ligemeget for mig, siger Sander Sagosen.

Selvtilliden fejler intet hos unge Sagosen, der nu efter tre år i Aalborg Håndbold og den danske håndboldliga nu er klar til at prøve kræfter med en af verdens største håndboldklubber.

Men der var han slet ikke for tre år siden.

Fra Norge og Bærum til Danmark og Aalborg

Sander Sagosen har længe været kendt som et stort talent i norsk håndbold. Og ungdomskarrieren gik da også slag i slag for den unge nordmand.

I 2013 forlod han trygge Trondheim og flyttede til Oslo. Her fik han sin debut i den bedste norske håndboldrække for Haslum HK, mens han til daglig gik på Idrætsgymnasium i Bærum

Den danske liga har udviklet mig til den spiller jeg er nu

Sander Sagosen

Men det var først i 2014, at en 18-årig Sander Sagosen tog karrierens måske hidtil vigtigste skridt. Aalborg håndbold og den danske liga ventede på at blive indtaget.

- Jeg har taget mange store skridt her. Jeg kom som en talentfuld norsk dreng, men nu synes jeg, jeg har udviklet mig til at præstere på højt niveau. Specielt de sidste to år har været gode – både med Aalborg og på landsholdet, siger Sander Sagosen, der i dag er blevet 21 år og har været i Aalborg i tre sæsoner.

Tre sæsoner, der har transformeret Sander Sagosen fra stort talent til holdets vigtigste spiller. Af flere eksperter vurderes han som ligaens bedste.

Sander Sagosen har i sin tid i Aalborg brugt meget tid i styrkelokalet. Her viser han faciliteterne frem. Video: TV 2 Sport

I det netop overståede grundspil blev nordmanden ganske passende kåret som MVP. Altså den mest værdifulde spiller af alle.

- Det har betydet virkelig meget for mig. Jeg har været her i tre år, og det er blevet en stor del af min karriere. Det er det første skridt jeg tog udenfor Norge, og det var første gang, jeg oplevede noget andet end Norge. 

- Jeg synes jo, den danske liga er meget, meget god. Det har givet mig meget. Der er mange gode spillere og hold. Og niveauet er væsentligt højere end for eksempel i Norge. Den danske liga har udviklet mig til den spiller jeg er nu, siger Sander Sagosen og tilføjer:

Sander Sagosens klubkarriere

2003-2012: Charlottenlund SK (Ungdom)

2012-2013: Kolstad IL

2013-2014: Haslum HK

2014-2017: Aalborg Håndbold

2017-: Paris St. Germain Handball

- Jeg havde fuld tiltro til det valg, jeg traf, da jeg skiftede til Aalborg. Men jeg må sige, at det nok er gået lidt over min egen forventning. Jeg har fået en masse tillid, og jeg føler, jeg har grebet chancen.

'Dejligt at være norsk i Danmark'

I Aalborg Håndbolds kamparena, Gigantium, sidder udskiftningsspillere, trænere og holdledere rigtigt behageligt på sidelinjen.

Her har klubben nemlig prioriteret at have komfortable racer-sæder i læder, hvor andre klubber måske har plastic-stole eller en træbænk.

 - I Aalborg skal man sidde så godt som i en Ferrari, griner Sander Sagosen.

Og netop de gode faciliteter var med til at lokke Sagosen til Aalborg for tre år siden.

Jeg har altid troet på, at jeg kunne blive den bedste

Sander Sagosen

- Jeg havde jo ofte hørt om klubben. Blandt andet gennem Håvard Tvedten og Ole Erevik, som spillede her. Det er en klub med gode traditioner, og så er det en klub, som hele tiden har troet på mig. De lagde en god plan for mig.

- Jeg vidste jo, at det var en topklub, og at de spillede med om DM-guldet. Det var klubbens ambition. Og det var min ambition. Og så er faciliteterne jo upåklagelige. Da jeg skrev under, var jeg slet ikke klar over, at de var så gode. Men her er alt under ét tag. Alt, hvad du skal bruge for at udvikle dig som håndboldspiller, siger Sander Sagosen.

Sander Sagosen kommer til at savne at have Gigantium som hjemmebane, når han til sommer skifter til Paris. Video: TV 2 Sport

Aalborg Håndbold har det højeste tilskuersnit i herrernes håndboldliga. I grundspillet var der i gennemsnit over 3.500 tilskuere på plads i Gigantium, når Aalborg Håndbold spillede på hjemmebane. Og i slutspillet bliver det tal væsentligt højere.

- Det er en virkelig fed arena. Her har jeg haft mange gode oplevelser. Jeg får altid et lille kick af at gå herind. Selv til træning. Så ved jeg ligesom, at nu skal jeg præstere. Nu er der meget på spil. Det har været min hjemmebane i tre år, og jeg har spillet godt over 100 kampe her. Så det er klart, det er min hjemmebane.

- Det bliver trist at spille den sidste kamp her. Men eventyret her skal jo have en afslutning. Og jeg håber, det bliver en positiv en af slagsen, siger Sander Sagosen.

En positiv afslutning på et positivt ophold. Det vil den kommende Paris-spiller give alt for at opnå. For opholdet i Danmark har været noget særligt.

- Det har været skønt. Det er altid dejligt at være norsk i Danmark. Jeg faldt hurtigt til rette her. Jeg kommer til at savne drengene. Jeg har været sammen med dem i tre år nu, og de er blevet nogle gode venner for mig. Det kommer jeg til at tage med mig, siger Sander Sagosen.

Øvelse gør mester

Sander Sagosen vil være verdens bedste håndboldspiller. Det har han sagt flere gange i løbet af sit ophold i Danmark. Det er skam ingen hemmelighed.

- Jeg har altid troet på, at jeg kunne blive den bedste. Det har jeg altid sagt. Det sagde jeg til min far som lille dreng, og han har altid bakket mig op. Jeg stoler på den plan, jeg har lagt med min far og mine rådgivere, siger Sander Sagosen.

Jeg har taget 8-9 kilo på, siden jeg kom til Danmark

Sander Sagosen

En håndboldspiller med rådgivere og en så målrettet karriereplan. Det er bestemt ikke hverdagskost.

I følge planen skulle Sagosen spille tre år i Danmark, for derefter at tage skridtet til en af verdens største klubber. Flueben ud for den.

Aalborg Håndbolds træner Aron Kristjansson har kun rosende til overs for Sander Sagosen, som ifølge ham er helt klar til Paris. Video: TV 2 Sport

Men det har krævet hårdt arbejde. Særligt styrkelokalet i Gigantium har han frekventeret ofte.

- Jeg var ikke så stor, da jeg var mindre. Så jeg har været virkelig afhængig af at få trænet meget styrketræning. At få lagt kilo på. Jeg håber, jeg er stærk nok til at tage næste skridt nu. Men der skal stadig lægges kilo på. Jeg har taget 8-9 kilo på, siden jeg kom til Danmark, siger Sander Sagosen.

Netop træningsmoral er et punkt, som den unge nordmand er meget bevidst om. Han ved, hvad den rette træning kan føre til.

Personlig hæder

2015: Årets unge spiller i verden (Handball Planet)

2016: Årets unge spiller i verden (Handball Planet)

2016: På det officielle all-star-hold under EM 2016

2017: På det officielle all-star-hold under VM 2017

- Uanset hvor træt jeg er, så føler jeg, at jeg bliver i bedre humør af at træne.

- Det er sjovt at træne. Jeg vil hele tiden blive bedre, og jeg har været ude og sige ganske offensivt, at jeg vil være den bedste. Og jeg ved, hvad det kræver at blive den bedste. Der må man træne hårdere end alle andre, siger Sander Sagosen.

Planen for fremtiden

Nu venter så en fremtid som håndboldstjerne i byernes by. Men først skal sæsonen gøres færdig med Aalborg Håndbold. Her venter i første omgang to semifinaler mod BSV. 

Og selvom det har været tre gode år i Aalborg, så er der noget, der nager.

- Nu har jeg knoklet her i tre år uden at vinde noget, og det er træls. Jeg har det skidt med ikke at have vundet noget med Aalborg. Jeg er bygget sådan, at jeg altid spiller for at vinde. Jeg vil vinde titler. Og jeg har ikke vundet en skid her i Aalborg. Det ville være virkelig fedt at afslutte med DM-guld, siger Sander Sagosen.

Sander Sagosen bliver topscorer med 8 mål.

Man kan roligt sige, at Sander Sagosen fra Trondheim har lagt en god plan. Til sommer venter næste udfordring: Paris Saint-Germain. 

Men selvom karrieren indtil nu er forløbet ganske smertefrit, så er det de færreste, der går gennem et helt håndboldliv uden bump på vejen.

- Jeg er klar over, at der vil komme modgang på et tidspunkt. Sådan vil det være. De sidste tre år har været med pil opad, men jeg er klar over, at ikke alt i karrieren vil være en dans på roser.

- Jeg føler, jeg har noget at komme med i Paris. Det bliver spændende at se, hvordan det arter sig. Jeg skal lægge den indsats, der skal til, siger Sander Sagosen.

Men vigtigst af alt så bliver Sander Sagosen til sommer "genforenet" med sin kæreste.

Hanna Bredal Oftedal spiller nemlig også håndbold på professionelt plan i Paris.

- Nu har vi boet væk fra hinanden i tre år. Jeg lægger ikke skjul på, at det har været hårdt i perioder. Jeg er jo glad for hende og vil gerne tilbringe så meget tid som muligt med hende.

- Men vi har begge været klar over, at vi har en karriere at tage hensyn til. Nu har vi boet fra hinanden i nogle år, så nu glæder vi os til at bo sammen i nogle år, siger Sander Sagosen.

Men det er nok tvivlsomt, om der kommer rugbrød på frokostbordet hos familien Sagosen-Oftedal i Paris.