Håndbold

Håndboldparret tabte DM-finalen sammen i 2001 - nu får de ny chance

Mette Iversen Sahlholdt og Kenneth Sahlholdt er gift på 17. år. I 2001 stod de på samme side i en DM-finale. Lørdag står de der igen.

Se første finale mellem NFH og København direkte på TV 2 lørdag fra kl. 16.00.

Der er noget, der nager NFH’s målmand Mette Iversen Sahlholdt.

Noget, der skete i en hal i Midtjylland for 16 år siden.

- Jeg kan faktisk stadigvæk mærke den der skuffelse, som jeg følte på hjem i bussen, siger Mette Sahlholdt Iversen til TV 2 SPORT.

Den 14. maj 2001 tabte hun sammen med GOG den tredje og afgørende DM-finale til Viborg HK med de ydmygende cifre 20-28.

- Jeg husker tydeligt den der grimme smag i munden. Jeg kan huske, at vi bare stod der, mens de rullede rundt på gulvet med guldhår på og sådan noget. Vi fejrede ikke engang vores sølvmedaljer, fordi vi var så skuffede, siger hun.

Med på sidelinjen dengang for 16 år siden var Mette Iversen Sahlholdts mand, Kenneth Sahlholdt, der var assistenttræner for GOG-holdet.

- Jeg kan huske, at der var helt proppet med tilskuere i Viborg Stadionhal. Og der var så mange GOG-fans, at de hang i bjælkerne oppe i loftet. Det var fuldstændigt vanvittigt, siger Kenneth Sahlholdt til TV 2 SPORT.

Nu er jeg bare rigtigt glad for, at jeg valgte at tage et år mere.

Mette Iversen Sahlholdt

Nu sidder de så her i foråret 2017 i deres fælles hus i Toreby ved Nykøbing og oplever lidt af et deja-vu.

Lørdag tager håndboldparret nemlig fat på en ny DM-finale. Denne gang for Nykøbing Falster Håndboldklub. Med København Håndbold som modstander. Men stadig med Mette Iversen Sahlholdt som målmand og Kenneth Sahlholdt på sidelinjen som assistenttræner.

- Jeg tror jo nok, at vi er sådan rimeligt meget oppe at køre over det. Det er sådan lidt surrealistisk at tænke på, at vi er nået så langt, og at vi faktisk er med til at spille om det fineste, der findes herhjemme, siger Mette Sahlholdt.

Veteranmålmanden takker af

Men selvom selve skuffelsen har brændt sig fast i Mette Sahlholdt, så er DM-finalen i 2001 bare meget langt væk på så mange andre parametre.

- Det er jo rigtigt mange år siden. Jeg har været ved at kigge lidt i arkiverne.  For jeg kunne jo godt huske, at jeg havde været i en finale, men jeg kunne faktisk ikke huske, hvilket år det var. Så måtte jeg jo Google lidt, og så fandt jeg ud af, at det var i 2001, griner Mette Sahlholdt.

Mette Iversen piller pynten af Viborg HK's skytter i den anden DM-finale i 2001 på hjemmebane i Gudme. Video: TV 2 SPORT

Det er et meget godt billede på, hvor længe den 39-årige målmand egentligt har været i håndbold-gamet. Til sommer fylder hun 40 år, og efter denne sæson stopper hun sin aktive karriere. Igen.

Mette Iversen Sahlholdt

Alder: 39 år

Fødested: Svendborg

Civil uddannelse: Pædagog

Højde: 177 cm.

Klubber: GOG, Odense GOG, HC Odense & NFH

Meritter: U19 EM 1996, U20 VM 1997, pokalmester 2001 og 2005, DM-Sølv i 2001

- Jeg har haft lidt op- og nedture, har fået to børn, lagt håndboldskoene på hylden, fundet dem frem igen, lagt dem på hylden og fundet dem frem endnu engang.

- Så det er faktisk fuldstændigt vanvittigt, at jeg står her og kan nå at få det her med. Nu er jeg bare rigtigt glad for, at jeg valgte at tage et år mere. Og et år mere. Og et år mere, siger Mette Sahlholdt.

Og når husbonden samtidig er ens håndboldtræner, så kan der nemt falde en kæk bemærkning:

- Så er vi ude i, at du tager et år mere?

- Ha ha ha. Nej, det gør jeg altså ikke.

Godt så. Fast står det, at den tidligere landsholdsmålmand stopper til sommer. Men så har hun også fortjent at gøre det med manér, hvis man spørger manden i huset. Og manden på sidelinjen, om man vil.

- Jeg håber, vi kan give hende en guldmedalje at slutte en så lang karriere på. Hun har jo spillet 21 år i ligaen. Det ville være fuldstændigt vanvittigt, siger Kenneth Sahlholdt, mens hustruen supplerer:

- Jeg er stolt over, at jeg i min alder kan spille om DM-guld. Det er den perfekte afslutning for mig. Og så tror jeg ikke, jeg bliver ligeså skuffet som i 2001, hvis det ikke bliver til guld, siger hun.

Et rigtigt håndboldpar

De to har fulgt hinanden gennem en lang årrække i håndboldsporten, hvor Mette Iversen Sahlholdt har koncentreret sig om karrieren på banen, og Kenneth Sahlholdt har fokuseret på sin trænerkarriere. Og så har de været mand og kone i fritiden.

Til de her europæiske kampe kan vi godt være afsted tre dage uden at tale sammen.

Kenneth Sahlholdt

Men når man er gift med træneren, så giver det anledning til en del overvejelser.

- Der har da været gange, hvor det ikke har været sjovt. I omklædningsrummet står jeg jo tit i et dilemma. For skal man holde med træneren eller spillerne? De andre spillere kan jo godt blive bange for at sige nogle ting, når jeg er i nærheden. Der kan man godt blive lidt en lus mellem to negle, siger Mette Sahlholdt, mens Kenneth supplerer:

DM-finale: Nykøbing Falster Håndbold mod København Håndbold

DM-finalen mellem Nykøbing Falster Håndbold og København Håndbold afgøres i ’først-til-tre-point’-formatet, og her har Nykøbing Falster fordel af hjemmebane i første og potentielt tredje kamp.

- Specielt i 2005 hvor jeg var cheftræner i GOG, kunne det da godt være et problem. Mette er jo typen, der siger sin mening til de andre. Og så var der måske nogle spillere, der godt kunne have svært ved at tyde, om det var Mettes holdning eller trænerens holdning, siger Kenneth Sahlholdt, der samtidig pointerer, at de altid har ageret professionelt:

- Når vi er på tur, så er vi ikke mand og kone. Til de her europæiske kampe kan vi godt være afsted tre dage uden at tale sammen. Vi hænger ikke op ad hinanden, siger han.

Men som en kvinde på 39 år med to børn, der fylder meget i livet, så ser Mette Sahlholdts liv meget anderledes ud i forhold til de unge holdkammerater i Nykøbing Falster Håndbold. Faktisk ser hun ikke længere sig selv som en del af inderkredsen i truppen.

Mette Sahlholdt Iversen var lykkelig efter Nykøbing Falsters samlede semifinale-sejr over Viborg HK. Video: TV 2 SPORT

- I dag har jeg ikke behov for at være en del af omklædningssnakken. Jeg har ikke behov for at være veninder med mine holdkammerater. Vi er for langt fra hinanden alders- og interessemæssigt. Vi er forskellige steder i vores liv. Og når jeg ikke er der, kan de snakke alt det, de vil. Det er jeg da fløjtende ligeglad med, siger Mette Sahlholdt.

- Nej, nu ser de dig nok ikke som en rigtig holdkammerat. Nu er du jo bare hende den gamle, griner Kenneth Sahlholdt.

Den største kamp

Nu står ’hende den gamle’ så i en DM-finale for blot anden gang i karrieren. Og for første gang siden 2001.

Kenneth Sahlholdt

Alder: 43 år

Klubber som træner: GOG, Team Tvis Holstebro, Horsens HK, Odense GOG. Samt landstræner for Holland.

Meritter: Pokalmester i 2001 med GOG, DM sølv med GOG i 2001

Det samme gør sig gældende for Kenneth Sahlholdt.

- Siden 2001 har jeg ikke været i nærheden af en DM-finale. Så det er stort.

- Jeg er i gang med min syvende sæson i Nykøbing. Vi startede i 1. division, og nu står vi i en DM-finale. Man kan slet ikke forestille sig, hvor stort det er. Ikke kun for holdet, men også for byen og hele Lolland-Falster. Det er fuldstændigt vildt, siger Kenneths Sahlholdt.

Mette Iversen Shalholdt glæder sig til at få endnu en chance for at vinde DM-guld. Video: TV 2 SPORT

Men mens hustruen endegyldigt lægger håndboldskoene på hylden efter denne sæson for måske i stedet at udnytte sin uddannelse som pædagog, så har Kenneth Sahlholdt ingen planer om at stoppe som håndboldtræner lige foreløbigt.

Nu gælder det karrierens foreløbige højdepunkt for ham. DM-finalen mod København Håndbold.

- Rent håndboldmæssigt er det den største kamp i min trænerkarriere. Det er også fordi jeg har været med i Nykøbing så længe. Da jeg kom hertil trænede vi tre gange om ugen. Så det er lidt af en rejse. Jeg tror sgu, jeg vil knibe en tåre, hvis det lykkes, siger Kenneth Sahlholdt.

Mette reagerer:

- Bliver du et tudefjæs?

- Ja, det tror jeg sgu. Det er bare kæmpe stort. Det kan man mærke på alt fra borgmesteren til bageren, der går fuldstændigt amok, siger Kenneth Sahlholdt.

Borgmesteren er klar. Bageren er klar. Kenneth er klar.

Og 39-årige Mette Sahlholdt er klar. Nu gider hun nemlig ikke bære rundt på skuffelsen fra 2001 længere.