Håndbold

- Spillerne kan bare ringe, hvis de har problemer

Claus Uhrenholt er vestjyde med fødderne plantet solidt i mulden. Han er én, man kan regne med. Og så er han manden i spidsen for Ribe-Esbjerg.

Claus Uhrenholt og Ribe-Esbjerg HH har præsteret noget usædvanligt i denne sæson, men det er svært at se på træneren. 

Torsdag aften den 11. maj 2017 går han stille og roligt rundt i Skjern Bank Arena inden Ribe-Esbjergs første DM-semifinale nogensinde. Med en blok i baglommen, et tænksomt udtryk i ansigtet og armene over kors. Altså når han ikke lige har puttet hænderne i lommen. Spillerne får de sidste dessiner inden kampstart og et klask i hånden. Nogle får også lige et ekstra klap på skulderen.

Fem timer tidligere sidder han på en trappesten i solen ude foran klubbens hjemmebane i Esbjerg, Blue Water Dokken, med en smøg i hånden og reflekterer over, hvordan de har nået den historiske semifinale.

- Vi har bare et godt hold, siger han med kraft bag stemmen.

- Vi har stor fysisk og kan matche de bedste hold i ligaen defensivt. Det, der så har flyttet holdet op i slutspillet, er også, at Lukas Karlsson er kommet til og har bundet spillet sammen. I efteråret var vi ustabile, og det er man jo som regel, når man har mange nye spillere, der skal finde hinanden. Så rammer det en synergieffekt, da vi vinder mod Århus (d. 11. februar på udebane, red.). Vi spiller en fremragende kamp dér, og så ruller lavinen lidt. Så er det selvtillid på selvtillid. Og så er der spillere, der vokser. Men det er kollektivet, der har fungeret. Vi har et godt hold, konstaterer han endnu en gang.

Spillerne skal vide, at hvis de har problemer af en eller anden art, så kan de ringe til mig klokken 22.

Claus Uhrenholt

Hvordan har du så forberedt spillerne på semifinalerne?

- Ét: Jeg har sørget for, at spillerne har en forståelse af, hvad de kommer op og møder. Vi ved jo godt, når vi kommer op til Skjern, at der sidder 3300, og der bliver sindssygt tryk på.

- To: At spillerne også har en forståelse for, at det kommer til at gøre ondt. Der bliver krig. Jacob Holm skal jo have en klar forventning om, at når han kommer ind til Daniel Svensson første gang, så kommer det til at gøre ondt. Det går vi og snakker om og forbereder os på mentalt. Det er et Skjern-hold, der vil vinde, og så skal vi se, om vi kan matche dem, siger Uhrenholt.

Ganske som forudset er der tryk på i Skjern Bank Arena. Hjemmeholdet kommer bedst fra start, men Ribe-Esbjerg er alligevel foran i det meste af første halvleg. I time out’en dirigerer Uhrenholt, men det er som oftest Lukas Karlsson, der giver de afsluttende kommandoer. Og for Claus Uhrenholt har det stor betydning at have en spiller som Lukas Karlsson på holdet.

- Det betyder jo, at jeg som træner har lidt mere fri. Altså oppe i hovedet, siger Uhrenholt og griner.

- Jeg tror, alle trænere i ligaen gerne vil have en playmaker, der er den forlængede arm. Og når man har én så dygtig spiller som Lukas, så skal man også være et skarn, hvis ikke man siger: ”Værsgo, tag taktstokken”, og så bare støtte ham og give ham de rammer, han kan udfolde sig under. Det er også derfor Lukas er dygtig i år. Han har fået frihed. Uanset hvor dygtig man er som træner, så er det spillerne, der kan afgøre tingene. Og når man har med spillere at gøre som Lukas, der har prøvet så mange ting, så er man foran på point, forklarer Claus Uhrenholt om sin svenske playmaker, der kom til klubben i sommer fra KIF Kolding København.

Spillerudvikling og jubel

Uhrenholt selv kom til Ribe-Esbjerg i marts 2014, da Nick Rasmussen blev fyret. Klubben endte i nedrykningsspillet, men med Uhrenholt i spidsen formåede de at redde sig. Han kom til en klub under opbygning og som lige var rykket op i landets bedste række. Og det passede ham godt.

- Jeg kan rigtig godt lide projekter, som jeg har haft her og også i Holstebro. Men også med øje for at vi skal præstere og se, om vi kan lave nogle resultater. Men det er også den der proces. Når jeg ser Jacob Holms udvikling her, så er det lidt større for mig, end at vi står i en semifinale – altså personligt. Det i sig selv for mig er en stor løn. Jeg synes, at det hold, jeg har her, er skidesjovt. Sådan nogle unge løver og nogle rutinerede drenge. Det der miskmask giver bare en masse dynamik.

Jeg hviler meget i mig selv, og hvordan jeg er som menneske, og hvilke værdier jeg har. Det er ikke sådan, jeg påtager mig en rolle, fordi jeg skal interviewes af TV 2 eller stå foran sponsorerne

Claus Uhrenholt

Det er en dramatisk kamp i Skjern. Ribe-Esbjerg er bagud med en enkelt til pausen, men i anden halvleg kommer de igen foran. Lukas Karlsson scorer til 18-19. Prompte kommer der to knyttede næver i vejret fra Uhrenholt på sidelinjen. Men det med at springe rundt og juble er sjældent set hos vestjyden.

- Jeg er ikke den helt vilde, udadvendte type. Men det er jo klart, når man vinder en vigtig sejr over Sønderjyske (som sendte Ribe-Esbjerg i slutspillet, red), så skal man også være der. Jeg er bare glad for at vinde på min egen måde. Men der er også forskel på sejre. Jeg synes måske ikke, man skal hoppe rundt som en jubelidiot hver gang. Men det er sådan jeg er. Altså den sejr mod Mors-Thy var jo sindssyg. Der var pulsen på 180, og hånden rystede et kvarter efter, fortæller Claus Uhrenholt om et-måls-sejren, der sikrede klubben en plads i semifinalen.

Ribe-Esbjerg slår Mors-Thy og spiller sig i semifinalerne

Selvom han sagtens kan springe rundt, som han gjorde den aften i Nykøbing Mors, så er der ingen tvivl om, at Claus Uhrenholt har det bedst med at være lidt i baggrunden og bare passe sit job som træner. Det med at snakke om sin succes med Ribe-Esbjerg er heller ikke nemt. Han tøver på spørgsmålet, om han er stolt af sit arbejde med holdet.

- Jamen, det kan man godt kalde det. Jeg synes jo bare… Det er jo ikke kun mig. Der er jo rigtig mange andre, der har andel i det her. Især spillerne, men også sponsorer, som har været med til at bygge det her op, Sune Agerscou, alle de frivillige.  Alle har jo en aktie i dét, der er foregået her. Så er det bare mig, der sidder som kransekagefigur. Men jeg synes, klubben kan være stolt over det, der er sket de sidste tre år.

Hvordan har du det med at være kransekagefigur?

- Det skal jeg ikke lægge skjul på.. Jeg bliver aldrig den dér ”mediefyr”. Jeg kan bedst lide at være lidt tilbagetrukken og træne holdet og sørge for, at tingene går sin gang i den daglige gænge. Så ved jeg godt, det er en stor del i det at være i eliteidræt i dag, men det er som regel ikke mig, man ser søge kameraerne.

Det, der pisser mig mest af, er, hvis jeg kan se en spiller, der ikke leverer det. Altså alle kan løbe, alle kan fighte

Claus Uhrenholt

Bunder det i noget ”vestjysk”?

-Det er sådan, jeg er. Jeg hviler meget i mig selv, og hvordan jeg er som menneske, og hvilke værdier jeg har. Det er ikke sådan, jeg påtager mig en rolle, fordi jeg skal interviewes af TV 2 eller stå foran sponsorerne. Jeg er bare mig selv, og det har jeg også bare en grundholdning til, at jeg tror, man kommer længst med. Jeg skifter ikke ham. Jeg er mig selv, også når jeg træner – om det er mandag, tirsdag, torsdag eller fredag, eller om vi spiller kampe. Og så ved spillerne også, hvor de har mig. Jeg har bare begge fødder solidt plantet i den jyske muld. Det har jeg altid haft.

Søren Tau, spiller i Ribe-Esbjerg, om Claus Uhrenholt

Han er meget afslappet og har fødderne solidt plantet på jorden. De gange jeg har haft ham, har jeg sat pris på, at han giver meget ansvar ud til spillerne. Og så er han også meget klar. Han er en utrolig ærlig person, der siger, hvad han tænker og føler. Du får svar, hvis du spørger. Men du kan også komme til ham og sige din menig. Det tager han med. Han er typen, der har håndbold i hovedet 24/7.. Han er ekstremt meget inde i den verden. Og så har han den der tørre, vestjyske humor og kan godt joke med spillerne. Der er han meget nede på jorden og kan tage pis på alle og også modtage lidt.

Temperament og ærlighed

Ærlighed og snak ”lige ud af posen” skinner også igennem i Claus Uhrenholts tilgang til spillerne.

- De skal vide, hvor de har mig. Og de skal vide, at de kan regne med mig og stole på mig. De skal vide, at hvis de har problemer af en eller anden art, så kan de ringe til mig klokken 22. Sådan har jeg altid haft det. Jeg har aldrig været den træner der, når vi kører til kamp, sætter mig op på forreste sæde i bussen og så ikke er sammen med mine spillere. Jeg er altid interesseret i, hvordan de går og har det på den ene eller anden led. Både håndboldmæssigt, men også uden for banen. For jeg ved, at hvis ikke tingene er i orden med studier og andet, så kan de ikke præstere. Så jeg er ikke den trænertype, der har den store afstand til spillertruppen. Jeg er mere den trænertype, der er tæt på.

Det betyder også, at der er plads til at lave fis og ballade med Uhrenholt.

- Ja, det kan de sagtens. Men det er igen balance. Man skal vide, hvornår man skal gøre det og ikke skal gøre det. Jeg tager også pis på spillerne . Mark Nikolajsen er United-fan, så han får én over nakken hver mandag. Og jeg holder med Tottenham, så når de taber, kommer der spydige sms’er fra Mark, siger han med et grin.

Det er tæt mellem Ribe-Esbjerg og Skjern i semifinalen. Gæsterne er fortsat i teten, men man fornemmer, at kampen stadig kan gå begge veje. Det ses også på Uhrenholt. Der er aktivitet på sidelinjen. Han dirigerer. Han knytter næver ved scoringer og ærgrer sig, når tingene ikke lykkes. Der er også dialog med dommerne undervejs og på et tidspunkt bliver han så utilfreds over en kendelse, at det næsten dirrer i ham. Han vender sig i frustration og med sammenbidte tænder om mod tilskuerrækkerne. Formentlig for ikke at komme til at brokke sig højlydt. Jo, han har fødderne plantet godt i den jyske muld, men ingen tvivl om, at der også gemmer sig et temperament inden under. Han kan godt blive gal i skralden.

- Det gør jeg, når man springer ud af de ting, vi har snakket om. Det er så sindssygt vigtigt i den her sport, hvis man skal lykkes angrebsmæssigt, at alle ved, hvad de går og laver, for ellers kommer der for mange fejl. Det, der pisser mig mest af, er, hvis jeg kan se en spiller, der ikke leverer det. Altså alle kan løbe, alle kan fighte. De ting skal være på plads. Det kan irritere mig grænseløst. Man kan have en dårlig dag, men det andet, det er heroppe, siger han og sætter pegefingeren op til panden.

- Det er bare et spørgsmål om at sige til sig selv: ”Jeg skal nok løbe hjem, alt hvad jeg kan.”

Bent Nyegaard, TV 2 SPORTs håndboldekspert, om Claus Uhrenholt

Claus Uhrenholt har vist, at han har evnen til at bygge et hold op. Det gjorde han i TTH Holstebro og også nu i Ribe-Esbjerg. Jeg ser Claus Uhrenholts betydning værende meget stor i Ribe-Esbjerg. Jeg tror ikke, der var nogen, der havde fornemmelsen af, at man kunne komme så langt på så relativt kort tid. Og så har han også haft modet til at give de unge, såsom Jacob Holm, noget spilletid og lade ham lære igennem kampen. Jeg synes, han har gjort det fantastisk godt i Ribe- Esbjerg. Han har bygget noget om, der kan bruges til noget – både nu og her og i fremtiden.

Træfældning og håndboldtanker

Uhrenholt bruger meget tid og mange kræfter på håndbolden, og derfor har han også lært at koble af. Specielt sammen med sin fireårige datter, sin kæreste og bonussønnen. Og så nyder han sin ejendom i Tvis ude i naturen omgivet af åer og skov.

- Der går jeg og slapper af og fælder træer. Der kan man sagtens få tiden til at gå. Og tænke tanker, siger han og slår en latter op.

Tanker også om fremtiden. Det er stadig uafklaret, om Claus Uhrenholt fortsætter i Ribe-Esbjerg næste sæson, men uanset hvad, har han gjort sig tanker om sine ambitioner som træner.

-Nu har jeg vundet en pokaltitel (med TTH Holstebro i 2008, red.), men jeg kunne fandeme godt tænke mig at komme i en DM-finale på et tidspunkt. Om det er som assistent eller som cheftræner er underordnet. Og nu jeg en datter på 4½ år, så det udlands-halløjsa kunne også godt blive på et tidspunkt. Men jeg tror ikke, det bliver lige nu, siger han.

Kampen i Skjern nærmer sig en afslutning. Gæsterne har svært ved at komme til mål og scorer kun et enkelt i de sidste ti minutter. Skjern får derfor overtaget, især da de finder 7 mod 6-spillet frem, og de sikrer sig sejren med 26-24.

Se højdepunkter fra semifinalekampen mellem Skjern og Ribe-Esbjerg. Video: TV 2 SPORT

Nu er der returkamp søndag eftermiddag i en total udsolgt Blue Water Dokken. Hvis Ribe-Esbjerg får en sejr, skal der en tredje og afgørende kamp til. Og ovenpå to-måls-nederlaget i Skjern ser Claus Uhrenholt mange gode ting at tage med til returkampen.

- Jeg synes, vi rammer mange ting rigtigt. Jeg er rigtig fint tilfreds med det, mine spillere leverede. Nu håber jeg, at det pres, 4200 mennesker i Esbjerg kan lægge, gør, at vi kan vinde den kamp. Men nu har vi igen bevist, at vi godt kan bide skeer med de store.

Se, hvordan det ender mellem Ribe-Esbjerg og Skjern Håndbold, når der er returopgør i dag direkte på TV 2 fra klokken 15.50.