Håndbold

Opfordres til at droppe dommerlyd i finaler: De skal tænke sig godt om

Dommerne vælger selv, om der skal være dommerlyd ud til tv-seerne, men deres udvalg har inden DM-finalerne rådet dem til at tænke sig rigtig godt om.

Siden sidste sæson har det været muligt for tv-seerne at komme helt tæt på afgørende situationer i den bedste danske håndboldliga. Til DM-finalerne kan det dog ende med, at seerne må undvære dommerlyd.

Allerede i tredje DM-semifinale mellem Aalborg og Bjerringbro-Silkeborg valgte Martin Gjeding og Mads Hansen at droppe mikrofonerne på opfordring fra Dommerudvalget, og nu kan situationen meget vel blive den samme i DM-finalerne.

Dommerudvalget har nemlig rådgivet sine dommere til at overveje brugen af dommerlyd, selvom udvalget stadig står fast ved, at det er valgfrit fra kamp til kamp for det enkelte par.

- Vi går ind i nogle meget afgørende kampe, og hvis dommerlyden påvirker dommerne, skal de tænke sig godt om. Det er op til dommerne selv at vælge, om de vil have dommerlyd eller ej. Vi har så anbefalet dem, at de tænker sig rigtig godt om, siger Ole Frydkjær Petersen, der er formand for Dommerudvalget.

En af kampene, hvor Dommerudvalget mistænker dommerlyden for at spille en rolle i kampafviklingen, er semifinalen mellem Ribe-Esbjerg og Skjern, hvor der ifølge udvalget var for meget snak og brok.

- Det er vores holdning generelt, at dommerlyden skal debatteres. Vi talte om, hvordan vi kunne undgå lignende situationer og drøftede, om det kunne være en hjælpende faktor ikke at have dommerlyd, siger han.

Kan påvirke unge dommere

Ligatræner Nikolej Krickau, der i denne sæson har stået i spidsen for Skanderborg Håndbold, og til næste sæson bliver GOG-træner, har også bemærket, at dommerlyden kan have en negativ effekt hos visse dommere.

 - Nogle af de yngre par er i min verden blevet påvirket af det. Jeg oplever ikke den samme dialog fra nogle af de unge par, når de har det på, som når de ikke har det på. Og så må det alt andet end lige i sidste ende tage noget af deres fokus fra det, det i sidste ende handler om: nemlig at dømme en håndboldkamp, siger træneren, der dog stadig er tilhænger af dommerlyd.

- Jeg er fuldstændig på linje med, at det er godt for tv-seerne. Derfor synes jeg også, det har sin berettigelse. Jeg diskuterer bare, at man skal være opmærksom på, hvornår man begynder at putte det på de yngre par.

Ifølge TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard kan de yngre dommere dog lære noget af dommerlyden.

- Man bliver dygtigere af at lytte til dem, der er bedre end én selv. Det er en inspiration.

- For mig er det godt, indsigtsfuld og berigende, når det bliver udført, som vi har set det i rigtig mange situationer. Og så er det en disciplin, som – med alle nye ting – alle skal lære at håndtere bedst muligt, siger Nyegaard.

I kampen mellem Randers HK og Nykøbing Falster gav dommerlyd et eksklusivt indblik i dommernes overvejelser i en afgørende situation. Se- eller gense situationen nedenfor.

Der er DM-finale – med eller uden dommerlyd – mellem København Håndbold og Nykøbing Falster på TV 2 klokken 15:50.

Blandt andet dommerlyden bliver debatteret i denne uges podcast. Hør, hvad håndboldtræner Nickolej Krickau, håndboldspiller Lasse Kronborg, håndboldekspert Bent Nyegaard samt TV 2 SPORTs håndboldredaktør, Dan Philipsen, har at sige om dommerlyden.